mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Így hogyan lehet csapatot építeni?

A volt szövetségi kapitány, Várhidi Péter az egyik legnagyobb hibának sok más mellett azt tartotta a Storck-érában, hogy a szakember csapatépítésében (csapatépítésében?) semmi tudatosságot és koncepciót nem lehet felfedezni.
Storck ad-hoc jelleggel próbálgatta a játékosokat, több tétmeccset is kísérletezésre használt, az újoncainak a nagy többségét pedig úgy felejtette el, mintha nem is léteztek volna... Kíváncsiak voltunk, végül összesen hányan játszottak Storcknál, közülük kik az újoncok, és Storck elődeinél hányan debütáltak a válogatottban barátságos, illetve tétmérkőzéseken?

HIRDETÉS




-
Storcknál nincs koncepció, csak kísérleti fázisok. Azt sem mondhatjuk, hogy fiatalítunk, mert ez sem egyértelmű, hanem csak keresgélünk. És ha egy újonc, akit korábban kinézett magának, majd behívott, egy meccsen rosszul játszik, akkor már el is felejti őt. Ezt így nem lehet, ebből így nem lesz csapat. Ha valami alapján felfigyelt játékosokra, és betette őket a válogatottba, akkor adja meg azoknak a labdarúgóknak a lehetőséget legalább tíz-tizenkét meccsen. De az, hogy meghívja, beteszi, majd egy-két meccs után elfelejti őket, sehová sem vezet. Ezek szerint rosszul működik a felmérés – dohogott Várhidi lapunk múlt heti számában.
Nézzük tehát, kiket vetett be Storck?

Dzsudzsák játszotta a legtöbbet

Bernd Storck 25 meccsén az alábbi 48 játékos szerepelt a válogatottban (Vastagon kiemelve az újoncok.):

23:    Dzsudzsák Balázs
21:    Nagy Ádám, Kádár Tamás
19:    Guzmics Richárd
16:    Gera Zoltán, Szalai Ádám, Lang Ádám
15:    Fiola Attila
14:    Stieber Zoltán
13:    Kleinheisler László, Király Gábor, Németh Krisztián, Elek Ákos
12:    Priskin Tamás, Gulácsi Péter
11:     Böde Dániel, Lovrencsics Gergő
10:    Nikolics Nemanja
9:      Bese Barnabás, Pintér Ádám
8:      Juhász Roland, Korhut Mihály
6:      Gyurcsó Ádám
5:      Sallai Roland
4:      Eppel Márton, Kalmár Zsolt, Pátkai Máté
3:      Vida Máté, Vinícius Paulo, Varga Roland, Leandro
2:      Nagy Dominik, Hangya Szilveszter, Balogh Norbert, Márkvárt Dávid, Ugrai Roland, Tőzsér Dániel
1:      Megyeri Balázs, Bódi Ádám, Berecz Zsombor, Botka Endre, Tóth Bence, Kleisz Márk, Nagy Dániel, Bogdán Ádám, Dibusz Dénes, Vanczák Vilmos, Szabó János

A fenti összeállítás mutatja, hogy a legtöbbet Dzsudzsák Balázs játszotta Storcknál, a balszélső mindössze két meccset, a svédek elleni barátságos fellépést és a svájci vb-selejtezőt hagyta ki. Az is látszik, melyik magra épített a kapitány, hiszen Dzsudzsák után Kádár, Nagy Ádám, Guzmics, Gera, Szalai és Lang kapta a legtöbb bizalmat.

Storck összesen 48 játékosnak szavazott bizalmat, s ebből 19-en újoncok.
Csakhogy az újoncok közül sokan tétmeccsen debütáltak, ami jelzi, hogy Storck a selejtezőkön is kísérletezett, sajnos, nem is egyszer. Az eredmény ismert, a vb-álmaink már a sorozat elején szertefoszlottak, csapat pedig annak végére sem épült...

Legalább ennyire érthetetlen – amire Várhidi Péter is utalt -, hogy a 19 újoncból mindössze hárman, Nagy Ádám, Kleinheisler László és Bese Barnabás ragadt meg a válogatottban, mellettük talán még Sallai Roland és Eppel Márton nevét említhetjük, a többiek egy-két meccs után lemorzsolódtak.


Storcknál 19 újonc mutatkozott be a válogatottban - de csak hárman maradtak a csapat mellett

Utánanéztünk, hogy Storck 19 újonca hol, mikor debütált a válogatottban.
Akik barátságos meccsen debütáltak:
Megyeri Balázs, Hangya Szilveszter, Berecz Zsombor, Botka Endre, Nagy Dominik (valamennyien magyar-svéd), Balogh Norbert, Márkvárt Dávid, Kleisz Márk, Eppel Márton (valamennyien magyar-orosz), Sallai Roland és Vida Máté (magyar-elefántcsontparti), Bese Barnabás (német-magyar)

Akik tétmeccsen debütáltak:
Tóth Bence (andorra-magyar, vb-selejtező), Vinícius (portugál-magyar, vb-selejtező), Bódi Ádám (magyar-feröeri, Eb-selejtező), Nagy Dániel (magyar-svájci, vb-selejtező), Nagy Ádám (észak-ír-magyar, Eb-selejtező), Kleinheisler László (norvég-magyar, Eb-pótselejtező), Ugrai Roland (svájci-magyar, vb-selejtező)

Látható, hogy heten tétmeccsen, vb-, vagy Eb-selejtezőn játszottak először a válogatottban. Az addig rendben van, hogy a barátságos meccseken kísérletezünk, hiszen arra valók a felkészülési mérkőzések, de ha jól megnézzük, akkor kiderül: Storck valójában csak a magyar-orosz (0-3) és a magyar-svéd (0-2) találkozókat használta igazából az új játékosok kipróbálására, ezeken összesen kilenc újoncot  bevetett, akik – Eppelt és Márkvártot kivéve – ma már szóba sem kerülnek...

Storck elődei ódzkodtak ettől

Ezek után érdekes lehet, hogy Storck elődeinél hányan debütáltak a válogatottban.

Erwin Koeman: 10 újonc – 1 debütált tétmeccsen (25 hónap alatt)

Akik barátságos meccsen debütáltak:
Koltai Tamás (magyar-görög), Rudolf Gergely (magyar-montenegrói), Szalai Ádám (izraeli-magyar), Horváth Gábor (belga-magyar), Lázok János (magyar-német), Németh Krisztián (magyar-német), Koman Vladimir (magyar-német), Laczkó Zsolt (magyar-német), Elek Ákos (holland-magyar)
Akik tétmeccsen debütáltak:
Varga József (portugál-magyar, vb-selejtező)
 
Egervári Sándor: 19 újonc – 8 debütált tétmeccsen (38 hónap alatt)

Akik barátságos meccsen debütáltak:
Lipták Zoltán (angol-magyar), Kádár Tamás (magyar-litván), Bogdán Ádám (luxemburgi-magyar), Korcsmár Zsolt (magyar-izlandi), Szakály Péter, Gyurcsó Ádám, Debreceni András, Mészáros Norbert (valamennyien cseh-magyar), Guzmics Richárd (magyar-norvég), Böde Dániel (fehérorosz-magyar), Lovrencsics Gergő (magyar-kuvaiti)
Akik tétmeccsen debütáltak:
Lázár Pál (svéd-magyar, Eb-selejtező), Pintér Ádám (finn-magyar, Eb-selejtező), Stieber Zoltán (magyar-svéd, Eb-selejtező), Pátkai Máté (magyar-török, vb-selejtező), Kovács István (magyar-román, vb-selejtező), Devecseri Szilárd és Gyömbér Gábor (magyar-észt, vb-selejtező), Nemanja Nikolics (holland-magyar, vb-selejtező)

Pintér Attila: 14 újonc - 1 debütált tétmeccsen (6 hónap alatt)

Akik barátságos meccsen debütáltak:
Gulácsi Péter, Lang Ádám, Korhut Mihály, Szabó János, Kalmár Zsolt, Varga Roland (valamennyien magyar-dán), Futács Márkó (magyar-finn), Vécsei Bálint, Heffler Tibor, Predrag Bosnjak, Rózsa Dániel (valamennyien magyar-albán), Simon Krisztián és Nagy Gábor (magyar-kazah)
Akik tétmeccsen debütáltak:
Balogh Balázs (magyar-észak-ír)

Dárdai Pál: 6 újonc – 3 debütált tétmeccsen (8 hónap alatt)

Akik barátságos meccsen debütáltak:
Simon Ádám (magyar-orosz), Poór Patrik (magyar-orosz), Szolnoki Roland (magyar-litván)
Akik tétmeccsen debütáltak:
Fiola Attila (feröeri-magyar, Eb-selejtező), Dibusz Dénes (feröeri-magyar, Eb-selejtező), Forró Gyula (magyar-finn, Eb-selejtező)

Bernd Storck elődei közül Koeman, Pintér és Dárdai (akinek csak két barátságos meccse volt, hiszen kapitányként azonnal a mély vízbe dobták) sem engedte meg magának, hogy a tétmeccseken kedvére kísérletezzen. Egervári annyiból kilóg a sorból, hogy nála nyolcan is selejtezőn debütáltak, és emlékezhetünk arra, hogy ezek közül például Kovács István beállítása a románok elleni hazai vb-selejtezőn milyen hibás döntésnek bizonyult. Storck azonban ebből sem tanult, hiába ódzkodtak az elődei, hogy a selejtezőkön próbáljanak ki új embereket – Egervárit kivéve -. Storcknak ez sem számított...

(andics)



Kenesei Krisztián: A legjobban a csibészek hiányoznak az NB I-ből! Felrobban az internet: a szurkolók az MLSZ-t szidják!