mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nagy magyar futballvalóság: teljesen mindegy, ki lesz a kapitány

Most, hogy Benrd Storck távozott mint szövetségi kapitány, és távozott, mint szakmai igazgató, újra ott állunk, mint Pintér Attila kinevezése előtt. Pontosabban nem ott állunk, hiszen akkor még reménykedtünk, és a reményt a Dárda-Storck kettős valóra váltotta, kijutottunk az Eb-re, ám mostanra kiderült, hogy a válogatott a siker ellenére menthetetlen.

Mára egyértelművé vált: nem sikerült kihasználni az Eb-re való kijutást

Fülemben csengenek Dárdai Pál Eb-n mondott szavai, miszerint ezt a sikert kell meglovagolnia az MLSZ-nek,
Nos, nem sikerült.

A magyar bajnokság tán sosem volt olyan érdektelen, mint most, nézők csak elvétve mennek ki egy-egy meccsre, miközben az MLSZ agyonbünteti a csapatokat.

Válogatottunk 1986 óta nem produkált olyan selejtező-sorozatot, mint most: a megszerzett 13 pont mellett 30 éve nem fordult elő, hogy ne szereztünk volna pontot a csoportban előttünk végző valamelyik válogatott ellen és még sosem fordult elő, hogy a magyar válogatott egymást követő négy meccsen nem lőtt gólt.

No és kitörölhetetlen emlék marad az andorrai szégyen is.

Ám korábban is hangoztattam: nem minden Storck hibája.
Persze tény, hogy bár német szakvezető azt mondta, hogy reformokat hozott, ám szinte senki nem tudja, mire gondol. Az Eb-selejtezők során senki nem tudta megfejteni, mit is játszik – vagy próbál játszani – a válogatott. Nem mellesleg szövetségi kapitányként és sportigazgatóként az egész magyar labdarúgást átölelte, de az elmúlt egy évben szinte semmilyen fejlődés nem volt látható.

No és azt se felejtsük el, hogy egy Andorra elleni vereség után tán még Dárdai Pál sem maradhatott volna kapitány – igaz, vele nem is kaptunk volna ki Andorrában!

De ez sem változtat a véleményemen: bárki legyen a kapitány, a magyar válogatott jelenleg menthetetlen. Ha megnézzük, hogy melyik játékos hol futballozik, akkor tudnunk kell, hogy hol a helyünk a világban. Ma már egy-két kivételtől eltekintve nem is Nyugat- Európában kispadoznak a játékosaink, hanem keleten játszanak több kevesebb sikerrel, és ahogy korábban százszor kifejtettem: az arab pénzkereső ligában nem lehet felkészülni egy világbajnoki selejtezőre.

Tény, ha a játékosok egyéni képességeit nézzük, ez a csapat nincs ott a világ legjobb hatvan de talán Európa legjobb harminc csapata között sem. Jó csapategységgel, taktikus játékkal és persze jókora szerencsével persze ki lehet jutni egy világversenyre, de ez a magyar válogatott már olyan kiscsapatok, mint például Feröer-szigetek, ellen sem tud támadó focit játszani, nincsenek meg hozzá a játékosok.
Hogy az utánpótlásban bízhatunk-e?

Nos, Storck szakmai igazgatói munkáját pont az határozta meg, hogy kapitányként három év alatt egyetlen egy tehetséget sem tudott beépíteni a csapatba.

Épp ezért mondom, hogy teljesen mindegy, ki a szövetségi kapitány, viszont a szakmai igazgató már fontosabb poszt.

Az biztos, hogy erre a két posztra nem lehet ugyanazt az embert kinevezni, és remélem, az MLSZ tanult abból a hibából is, hogy egy olyan ember kezébe adott három évre tejhatalmat, akinek semmilyen tapasztalata nem volt ilyen téren, hiszen ez volt az első ilyen megbízatása.

 



Nem csak Storck volt a hibás, de mindenképpen távoznia kellett! Kenesei Krisztián: A legjobban a csibészek hiányoznak az NB I-ből!