mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nem csak Storck volt a hibás, de mindenképpen távoznia kellett!

Minden munkaköréből távozik Berndt Storck a Magyar Labdarúgó-szövetségtől. Az Európa-bajnoki pótselejtezőn Kleinheisler beállításával mesterit húzó német szakember mindössze 13 pontot szerzett egy olyan világbajnoki csoportban, ahol Lettországgal, Feröerrel és Andorrával is egy csoportba voltunk, és valljuk be őszintén: ha magyar lenne, már az andorrai vereség után kirúgták volna.

Magam is megkövettem Storckot akkor, amikor a Norvégok elleni pótselejtezőn mesterit húzott Kleinheisler beállításával, de ami az elmúlt egy évben történt a válogatott körül, az nagyban köszönhető a német szakembernek.
És ezt most még csak véletlenül sem pozitív értelemben kell érteni.

Félreértés ne essék, bárki bármit gondol, semmi bajom Bernd Storckkal. Sőt, miután „vastagon benne volt a keze” abban, hogy 1986 után újra világversenyen szerepelhetett a magyar válogatott, sőt, megnyerte a csoportját, és ezért örökre „hálásnak” kell lennünk neki.
De ez nem azt jelenti, hogy örökre neki kell lennie a magyar válogatott szövetségi kapitányának.

És valljuk be őszintén, Bernd Storck az Eb óta igencsak rászolgált a menesztésre.

Rászolgált, mert nemhogy nem voltunk versenyben a világbajnoki részvételért, de még a csoport harmadik helyéért is meg kellett küzdenünk.

Rászolgált, mert egy olyan csoportban, ahol együtt voltunk Feröerrel, Lettországgal és Andorrával – azaz a kötelezően megszerezhetőnek vélt pontok száma 18 volt – mindössze 13 pontot tudott szerezni a válogatottal.

Rászolgált, mert a „elhozta nekünk” a magyar futball legnagyobb szégyenét, azaz kikapott tétmeccsen az olasz és spanyol negyed és ötödosztályú futballistákat felvonultató Andorrától.

De leginkább azért szolgált rá, mert mint szakmai igazgató-szövetségi kapitány, totálisan megbukott. Megbukott, hiszen annak ellenére, hogy nem kevesebb, mint 21 német edzőt hozott az MLSZ-hez, az elmúlt három évben egyetlen egy olyan fiatal játékost sem tudott felmutatni, akit beépített a felnőtt válogatottba.

Korábban már leírtam, most is vállalom: mindezek ellenére nem csak Bernd Storck a hibás a magyar válogatott teljesítményéért, hiszen hívják majd bárhogy a kapitányt, nagy valószínűséggel nagyjából ugyanezen játékosok alkotják majd a nemzeti csapatot – és tán sokkal eredményesebbek sem leszünk. Ám ha ez így van, akkor egyrészről nem kell sem Storcknak, sem senki másnak (legyen az külföldi vagy magyar) évi 500 millió forintot kifizetni a nagy semmiért, másrészről nem kell még sok-sok milliót kifizetni az általa idehozott „slepnek”.

Nagyon remélem, hogy Csányi Sándor és az MLSZ tanul abból az óriási hibából, hogy egy embernek adtak minden hatalmat, mert az már százszor bebizonyosodott, hogy „egy fenékkel nem lehet két lovat megülni”.

Azoknak pedig, akik az elmúlt napokban (és valószínű az elkövetkezendő napokban is) azt mondták, ha elküldik Storckot, megint minden előröl kell felépíteni, azt üzenem: bár volt idő, amikor úgy látszott, Storck és csapata elkezdett valami újat felépíteni, ám mára kiderült, hogy mindez csak egy kártyavár hihetetlenül gyenge alapja volt.

 



Így mondják meg a korábbi kapitányok…a nagy semmit Nagy magyar futballvalóság: teljesen mindegy, ki lesz a kapitány