mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Storck nemhogy a legsikeresebb, de a magyar futball egyik legsikertelenebb kapitánya!

Ahogy várható volt, tegnapi cikkem után voltak, akik védelmükbe vették Bernd Storckot, mondván, ő  az elmúlt harminc év legsikeresebb kapitánya. Mondták ezt a valóban kimagasló Eb-szereplés hatására. És bár tegnap nem Stock „ellen” írtam, amit írtam, hanem mert ezért a teljesítményért sem Storcknak, sem senki másnak nem kell napi egymilliós fizetést adni, azért megnéztem a német szakember teljesítményét. A tények pedig makacs dolgok. A tények alapján ugyanis Storck nemhogy a legsikeresebb, de a magyar futball egyik legsikertelenebb kapitánya.

HIRDETÉS


Sokan elfelejtenek két fontos tényezőt, amikor Storck magyarországi munkásságát próbáljuk megítélni.
 
Előbb az U20-as válogatottnál ült bele lényegében a készbe, azaz lett a kapitánya egy 80-90 százalékban kialakított csapatnak, amellyel aztán a korosztályos világbajnokságon semmi extrát nem tett.

A kötelező meccset megnyerte, a többit elveszítette.
A történelemkönyvekbe az ugyanis nem derül ki, hogy miként történt ez, és bár talán még emlékszünk arra a peches egyenes kieséses meccsre, ahol az utolsó percekben kaptunk gólokat, ez az eredményesség szempontjából semmit nem jelent.


A korosztályos válogatott után a „nagyoknál” is a kézbe ült bele, hiszen Dárdai Pál volt az, aki fölrázta, összerakta a magyar válogatottat. Storck az ő helyét vette át, és bár például a „Kleinheisleres húzása” zseniális volt az Eb-re jutás útján, ez a sztori is azt bizonyítja, hogy Storckal kivételeztek nálunk, hiszen egyetlen magyar kapitány sem merte volna meghúzni ezt a lépést.

Egészen egyszerűen azért nem, mert ha észre is vették volna a Kleinheslerben rejlő potenciált, nem mertek volna beválogatni egy lényegében csapaton kívüli játékost. És bár Kleinhesler óriásit ment a pótselejetezőn, azóta bebizonyosodott, miért is volt a Vidinél kereten kívüli, és erről nemcsak a székesfehérvári szakemberek, hanem a mifocink.com információi szerint az éjszakai élet résztvevői is tudnának mesélni.

No de vissza a válogatotthoz, mely csapat az Eb-n óriási ment, de még azon a csapaton is érződött a Dárdai hatás.

És mint mondtam, a tények makacs dolgok, és ezen tények szerint a  magyar válogatott a norvégok elleni pótselejetező óta, mindössze négy mérkőzést nyert meg. Legyőzte az osztrákokat (az Eb-n, és igen, tudom, hogy ott döntetlent játszottunk a portugálokkal és az izlandiakkal), a letteket kétszer és itthon az andoraiakat.

Mindeközben kikapott az olasz és a spanyol ötödosztályban játszó játékosokat felvonultató Andorrától, és gól nélküli döntetlent játszott Feröeren.

Tétmeccsen!


A magyar válogatott történetében még sosem fordult elő, hogy négy egymást követő mérkőzésen nem tud gólt szerezni, de Strock kapitánykodása alatt ez is megtörtént.

Azt gondolom, hogy Storck igazi munkáját az Eb végétől lehetne lemérni, hiszen akkor, azóta kellene saját csapatot és saját játékstílust építenie.

Nos, az Eb óta lejátszott tizenegy válogatott mérkőzésből hármat sikerült megnyerni - Lettország ellen kétszer nyertünk, Andorra ellen egyszer -, míg Feröer ellen döntetlent játszottunk. A maradék hét meccsen vereséget szenvedtünk.

A 2017-es mérleg: 1 győzelem – 5 vereség.

Akkor sem jobb a kép, ha Bernd Storck teljes szakmai munkáját nézzük. Mióta átvette a csapatot, a magyar válogatott hét mérkőzést nyert meg, hétszer játszott döntetlent és tíz alkalommal kapott ki. Ez összesen 38,6 százalékos teljesítmény. Ezzel a német szakember a negyedik legrosszabb szövetségi kapitány a magyar futball történelmében, ha azokat az edzőket vizsgáljuk, akik legalább 20 meccsen ültek a válogatott kispadján.

Nála rosszabb mutatója csak Verebes Józsefnek, Bicskei Bertalannak, Gellei Imrének és Erwin Koemannak van, míg vele szinte egy szinten Mészöly Kálmán és a 20-as, 30-as években kétszer is kapitány Máriássy Lajos teljesített.

Hangsúlyozom: 1902 óta!

Még egyszer mondom: mindezt úgy, hogy a magyar futball elmúlt 30 évének legnagyobb sikere az ő nevéhez is köthető, és ezért minden dicséretet és elismerést megérdemel, ám mint említettem: azt senki nem tagadja, hogy a pótselejtezőn és az Eb-n látott csapat még a Dárdai Pál által lerakott alapokra épült.

És most visszanyúlok a tegnapi cikkhez!
Ez a teljesítmény nem csak Strock hibája.
A mostani kerettel erre képes a magyar válogatott, és érdekes módon ezt maga Storck is elmondta a tegnapi meccs után. 

Csak ezért nem kell kifizetni évi majd 400-500 millió forintot.
Nem Storcknak, hanem senkinek!



Ezért kell elküldeni Herr Storckot! Győzelem – a szurkolókért