mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Milliók a semmiért: az InStat megmutatta, hihetetlenül túlfizetettek az NB I-es játékosok!

Hatezer labdarúgót vetettek alá a napokban egy felmérésnek, amiben arra keresték a választ, hogy a túl-, avagy éppen alulfizetett játékosok vajon mennyivel keresnek többet annál – amennyit a pályán nyújtott teljesítményük alapján érdemelnének? Kiderült, hogy a Barcelona argentin zsenije, Lionel Messi például a gólszerzési, passzolási képességek és a futásjellemvonások alapján éppen a dupláját kapja annak, amit érdemelne... De vajon mi a helyzet idehaza? Az NB I legjobban fizetett futballistái produkálnak annyit, hogy felvehessenek havi 5-8 millió forintot?  A Sport Plusz újságírója utánanézett annak, mennyit keresnek az élvonal leggazdagabbjai, s annak is – mit nyújtanak ezért a pénzért.



Nálunk már nekivágni is nehéz egy ilyen felmérésnek. Ami kint nem titok, azaz a játékosok fizetése, az Magyarországon tabutéma. Persze, ez nem csoda, hiszen kint teljesítenek is játékosok, míg itthon…

Előbb azonban nézzük, miről is szól a már említett felmérés?

„Messi a leginkább túlfizetett játékos”

A borsonline.hu portál így számolt be a nem mindennapi kezdeményezésről:
„Nem brit, hanem amerikai tudósok (Lawrence Műszaki Egyetem) felmérték, kik a világ leginkább túl-, illetve alulfizetett futballistái. Felmérésük során több mint hatezer játékost ötvenöt kritérium alapján vizsgáltak, például gólszerzési, passzolási képességek, futásjellemvonások és effélék alapján. A számítógépes modelljükben mindezeket összevetették a focisták fizetésével, és váratlan eredményt kaptak. Kiderült, hogy a Barcelona argentin legendája, Lionel Messi a leginkább túlfizetett játékos (a tudósok mindenesetre hozzáteszik, hogy ettől még neki kell a legtöbbet keresnie, csak éppenséggel a jelenlegi felével illene beérnie). Az élmezőnyben van még Angel Di María (PSG), Robin van Persie (Fenerbahce) és Ivan Rakitic (Barcelona). A lajstrom másik végén a portugál Európa-bajnok, Bernardo Silva áll, bár a felmérés még abban az időben készült, amikor a Monacóban játszott, a Manchester Citynél már nyilván megváltozott a helyzet…”

Hol fizetik a legtöbbet az NB I-ben?

Ezek után természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy ha többek között Messi csak fele fizetést érdemelne pályán nyújtott teljesítménye alapján – miközben a hátán cipeli a Barcelonát -, akkor vajon az NB I játékosai mennyi pénzt vihetnének haza?

Az NB I-ben a legtöbbet kereső labdarúgók fizetését és teljesítményét vettük górcső alá.

A Sport pluszban rendszeresen foglalkozunk a témával. Tisztában vagyunk vele, hogy ezzel rendre darázsfészekbe nyúlunk, hiszen nem létezik nagyobb titok és tabu a magyar futballban – a játékosfizetéseknél... Éppen ezért próbáltuk meg alaposan körbejárni a témát. Érdeklődtünk, kérdezősködtünk a Ferencváros, a Videoton, a Debrecen, a Vasas, a Honvéd és még számos klub háza táján. A fizetések utáni puhatolódzás azonban még napjainkban is kényes terület. Volt, ahol kaptunk adatokat, volt, ahol a vezetők nem, de a klub munkatársai, irodistái elpöttyintettek néhány számot, és olyanokkal is találkoztunk, akik még csak meg sem szólaltak ez ügyben, maximum annyit feleltek: üzleti titok… Ilyen esetekben, jobb híján informátorainkra támaszkodtunk. A belső információk alapján összegyűlt adatokat tesszük közzé, megjegyezve: amennyiben e klubok jelzik, hogy az egyes összegekben tévedtünk, készséggel helyt adunk a helyreigazításuknak.

Az Üllői úton a húzóemberek havi 5-8 milliót keresnek, a debreceni öltöző bérfeszültségtől hangos

Senki sem csodálkozik azon, hogy manapság Gera, Böde, Dibusz, Priskin, Lovrencsics és a többi ferencvárosi számít az NB I legjobban kereső játékosainak. Merthogy az Üllői úton információink szerint a húzóemberek havi 5-8 milliót keresnek. Persze, ezek után az erősítést jelentő légiósok sem érik be kevesebbel, az ő fizetésük is havi 20-25 ezer euró körül mozog.

Úgy tudjuk, hasonló a helyzet a Videotonnál is, ahol Juhász Roland havi 8 milliós fizetése a csúcs. Ez persze kiugró pénz, de például Nemanja Nikolics is 20 ezer eurót, akkori árfolyamon 6.4 millió forintot kért (annyit, amennyit a Vidi legjobban fizetett játékosa, Juhász is kapott 2015 nyarán), de miután erre Burcsa Győző nemet mondott, a csatár eligazolt Lengyelországba.

Egészen másképp élnek (már) Debrecenben. A Lokinál évekkel ezelőtt megszűnt, hogy a legmagasabb fizetésekért játszanak az NB I-ben, de ahhoz, hogy mégis eredményesek legyenek, a húzóembereknek havi 3-4 milliót (vagy többet) így is meg kell adni. (Akik aztán ennyiből is elkényelmesedhetnek, lásd a tavalyi szezon eredményeit.) Igen ám, de a többiek ennél sokkal szerényebb javadalmazásban részesülnek, nem hiába pletykáltak bérfeszültségről a debreceni öltözőben.
Nemrég aztán Szima Gábor Loki-elnök kiterítette a lapokat, s elárulta, milyen mértékben szálltak el a játékos-fizetések. Az üzletembertől tudjuk, hogy azok a magyar játékosok, akik eddig havi 800 ezret kerestek, ma már 2 millió forintot kérnek, míg azok a légiósok, akik 4 ezer eurót (1.2 millió forintit) kaptak immár 10 ezer eurót (3 millió forintot) követelnek maguknak.
- Az elmúlt években külföldön is elterjedt, hogy Magyarországon nagyon sok pénz van a fociban, itt aztán lehet kérni – jegyezte meg a haon.hu oldalnak Szima Gábor.



A magyar játékosok árai az egekbe szöktek


Évekkel ezelőtt a Videoton, a Győr és a Debrecen fizette a legtöbbet a játékosaiknak, aztán pár éve immár a Ferencváros, a Videoton és a Puskás Akadémia kínálja a legtöbbet a futballistáknak. (S nem panaszkodhatnak Diósgyőrött, Debrecenben és Mezőkövesden sem.) Miután az NB I létszámát 12 csapatra szűkítették, és az MLSZ behozta a légiós-szabályt, alaposan felértékelődtek a magyar játékosok. Amit a legjobb (meg a kevésbé jó) labdarúgók – kihasználhattak. A klubok választás elé kerültek. Vagy megfizetik a hazai játékosokat, hiszen a szerencsejáték- és tévés pénzekből akkor kapnak több százmilliót, ha őket játszatják, nem pedig a külföldieket. Vagy nem fizetnek nekik, és helyettük légiósokat szerepeltetnek, de akkor iszonyú pénztől esnek el.

Igen ám, de az MLSZ-től kapott pénz – tuti pénzt jelent.
És ezen van a hangsúly.

A magyar játékosok árai olyannyira az egekbe szöktek, hogy a korábban 6 milliós csúcs gázsi mára 8 millióra ugrott – de a volt Fradi-légiós Mateos esetében hallani lehetett havi 10 millióról is -, míg a pár éve 3-3.5 milliót kereső labdarúgók sem érik már be ennyivel: ez az összeg is hirtelen 4.5-5 millióra ugrott havonta.
Mondanunk sem kell: mindenféle teljesítménykényszer nélkül… És továbbra is úgy gondoljuk, hogy a jóllakottság okozza a vérszag hiányát, a nem megfelelő mentalitást. Ami a nemzetközi kupameccseken, és gyakran a válogatott összecsapásain egyaránt érződik. A szellemet azonban nagyon nehéz visszagyömöszölni a palackba. A felelősség elsősorban a klubok irányítóit terheli, legalábbis azokat, akik ezt elkezdték, akik ezt hagyták, és akik elvetik a George F. Hemingway által favorizált fizetési sapka bevezetését. (Amit Kispesten és Pakson például alkalmaznak.)

A 11 legtöbbet kereső NB I-es játékos

De kik is az NB I legjobban fizetett játékosai – és ők mit nyújtanak a pályán?

1. Juhász Roland
Videoton   
Havi 8 millió forint
2. Gera Zoltán    
Ferencváros 
Havi  7.5 millió forint
3. Böde Dániel    
Ferencváros        
Havi 6.3 millió forint
4. Priskin Tamás 
Ferencváros        
Havi 6 millió forint  
5-6. Kovács István       
Videoton   
Havi 5.5 millió forint  
Dibusz Dénes        
Ferencváros        
Havi 5.5 millió forint 
7-8. Lipták Zoltán        
Diósgyőr   
Havi 5 millió forint
Lovrencsics Gergő
Ferencváros
Havi 5 millió forint
9. Loic Nego (francia)  
Videoton   
Havi 4.8 millió forint
10. Tőzsér Dániel
Debrecen   
Havi 4.6 millió   forint
11. Hajnal Tamás
Ferencváros        
Havi 4.3 millió forint

  
A 11 legjobb teljesítményt nyújtó NB I-es játékos

Ők keresik tehát a legtöbb pénzt a magyar élvonalban. Ahhoz, hogy a teljesítményeikről többet megtudjunk – s ne csak a szubjektív véleményekre hagyatkozzunk -, a világ labdarúgásában régóta ismert és idehaza is használt InStat-indexet használtuk.
Utóbbi egészen pontosan az InStat statisztikai elemzőrendszer egy játékosra vonatkozó teljes teljesítménymutatója, amiben többek között a gólok, gólpasszok mellett a nyert és vesztett párharcok, a szerzett és az eladott labdák, a pontos és a pontatlan passzok egyaránt szerepelnek. Minél magasabb egy játékos InStat-indexe, annál jobb teljesítményt nyújtott az adott mérkőzésen, illetve az egész szezonban.
A teljes képhez a tavalyi szezon legjobbjait (legmagasabb InStat-indexű játékosait) gyűjtöttük ki, ennek alapján a 2016-2017-es bajnokság válogatottja így alakult sorrendben!

1. Gera Zoltán (FTC, 260)
2. Loic Nego (Videoton, 255)
3-4. Marko Scsepovics (Videoton, 253)
3-4. Danko Lazovics (Videoton, 253)
5. Szolnoki Roland (Videoton, 252)
6. Juhász Roland (Videoton, 250)
7. Leandro (FTC, 249)
8. Davide Lanzafame (Honvéd, 246)
9. Anel Hadzic (Videoton, 242)
10. Kovácsik Ádám (Videoton, 239)
11. Pátkai Máté (Videoton, 238)


Gera Zoltán az NB I. legjobban teljesítő játékosa

Látható, hogy a havi fizetések és a pályán nyújtott teljesítmények között sokszor nagy az eltérés. Nézzük részletesebben az NB I legjobban kereső játékosainak a produktumát.

JUHÁSZ ROLAND     
FIZETÉS: 8 MILLIÓ (1. HELY)     
TELJESÍTMÉNY: 250 PONT (6. HELY)       
ÉRTÉKE: HAVI 6 MILLIÓ – A MOSTANI 3/4-E


A Videoton 95-szörös válogatott játékosa a fizetési lista élén áll évek óta havi 8 millió forinttal. Juhász természetesen klubcsapata alapembere, s bár tavaly a legjobbak között végzett, látható, hogy az NB I-es mezőnyben öten is jobban szerepeltek nála, legalábbis az InStat-mutatók alapján. És akik megelőzték, azok között két védőt (Szolnoki, Nego) is találunk... Ennek alapján Juhász a kiemelkedő, havi 8 milliójával túlfizetett játékosnak számít, az értéke ennél azért kevesebb, körülbelül a jelenlegi bérezésének a háromnegyede, havi 6 millió forint.

GERA ZOLTÁN          
FIZETÉS: 7.5 MILLIÓ (2. HELY)  
TELJESÍTMÉNY: 260 PONT (1. HELY)       
ÉRTÉKE: HAVI 7.5 MILLIÓ – MEGÉRI A PÉNZÉT


Remek teljesítménnyel rukkolt elő tavaly Gera szó szerint a mezőny fölé emelkedett, miközben csapata, a Ferencváros még a dobogóra sem fért fel. A teljesítménye valahol tükrözi is a kiemelkedő fizetését. Az irányító az előző bajnokságban 8 gólja mellett kiosztott 3 gólpasszt, s miután a klubok közül egyedül a Ferencváros hozta nyilvánosságra valamennyi játékos egész évi, részletes InStat-eredményeit, tudjuk, hogy Gerának akadt olyan mérkőzése, amikor 96.11%-os pontossággal passzolt (9. forduló, FTC-Debrecen 3-1), míg az Újpest-Fradin (0-1) 70.59%-ban nyerte meg a párharcait...

BÖDE DÁNIEL 
FIZETÉS: 6.3 MILLIÓ (3. HELY)  
TELJESÍTMÉNY: 237 PONT (NINCS A LEGJOBB 11-BEN)     
ÉRTÉKE: HAVI 3 MILLIÓ – A MOSTANI FELE

11 gól és 4 gólpassz sem volt elegendő ahhoz tavaly, hogy Böde bekerüljön az év álomcsapatába, igaz, nem sokkal maradt le a legjobb tizenegytől. Így aztán kissé túlzó, hogy az NB I harmadik legjobban kereső játékosa legyen. Az InStat-adatok árulkodóak, innen tudjuk, hogy amikor például Gera villogott (9. forduló, FTC-Debrecen 3-1), azon a meccsen Böde 24-szer veszített labdát...

PRISKIN TAMÁS                 
FIZETÉS: 6 MILLIÓ (4. HELY)      TELJESÍTMÉNY: NINCS A LEGJOBB 11-BEN       ÉRTÉKE: HAVI 3 MILLIÓ – A MOSTANI FELE


Az előző szezonban Priskin még nem volt a Fradi játékosa, éppen ezért a teljesítménye megítélése sem könnyű, hiszen csak az idei kilenc fordulóra támaszkodhatunk. Ráadásul a csatár eddig csak hét bajnokin játszott, hatszor kezdőként – ebből négyszer lecserélték -, rúgott három gólt, ami egy 61-szeres válogatott támadótól kevésnek tűnik, látva, hogy csapattársa, Varga Roland tíz találatnál jár – és Varga még csak a közelében sincs a fizetési lista élmezőnyének...

KOVÁCS ISTVÁN     
FIZETÉS: 5.5 MILLIÓ (5-6. HELY)        
TELJESÍTMÉNY: NINCS A LEGJOBB 11-BEN      
ÉRTÉKE: HAVI 1 MILLIÓ – A MOSTANI 1/5-E


A 25 esztendős középpályás az egyik legjobban kereső játékos az NB I-ben, csakhogy évek óta adós a jó teljesítménnyel. Nem véletlenül mondta róla Kovács Ferenc, a Videoton tiszteletbeli elnöke, hogy „Kiskokó” az évek során visszafejlődött, akárcsak Radó András, aki a nyáron az Üllői útról Felcsútra igazolt. Kovács viszont maradt a Videotonnál – miközben Vladan Filipovics menedzser elárulta, hogy legalább négyszer vitték volna a technikás játékost külföldre -, ahová 2012 tavaszán szerződött, de sajnos az utóbbi időben roppant keveset mutatott. Gólt utoljára 2015 decemberében láttunk tőle, az előző szezonban 12 meccset játszott, igaz, Gyirmóton csúnya kézsérülést szenvedett, ez is akadályozta. Idén az eddigi kilenc bajnokiból háromszor kapott lehetőséget, a Fradi elleni 1, Pakson 15 percet, míg legutóbb a vasas otthonában már 24 percet, de pechére a csapat elszenvedte idei első vereségét, s a Vidinek ő sem tudott segíteni. Esetében őrült pénznek tűnik a havi 5.5 millió forint.

DIBUSZ DÉNES
FIZETÉS: 5.5 MILLIÓ (5-6. HELY)        
TELJESÍTMÉNY: 222 PONT (NINCS A LEGJOBB 11-BEN)      
ÉRTÉKE: HAVI 3.5 MILLIÓ – A MOSTANI 2/3-A


A Fradi első számú kapusa évek óta, ennek megfelelő szerződést is sikerült kötnie, csakhogy az előző bajnokságban haloványabb teljesítményt nyújtott – a fizetéséhez képest mindenképpen. Posztján Kovácsik (239 pont) mellett a Haladás cserekapusa, Rózsa Dániel (231) és a paksi Molnár Péter (230) is alaposan megelőzte. Az InStat alapján a legjobb teljesítményt a 17. fordulóban, a Gyirmót elleni 2-0 során nyújtotta (267 pont), a leggyengébbet pedig a 11. játéknapon, az Újpest elleni 3-3 során (174 pont).

LIPTÁK ZOLTÁN       
FIZETÉS: 5 MILLIÓ (7-8. HELY)  
TELJESÍTMÉNY: 231 PONT (NINCS A LEGJOBB 11-BEN)      
ÉRTÉKE: HAVI 1 MILLIÓ – A MOSTANI 1/5-E


A 33 esztendős, 18-szoros válogatott védő 28 meccsen 4 góllal segítette a csapatát, de ne feledjük: az általa irányított védelem ugyancsak gyengén muzsikált, a mindvégig kiesés ellen harcoló Diósgyőr 58 kapott góllal zárta a szezont – messze a leglyukasabb hátsó alakzatot produkálva ezzel az élvonalban. (A sereghajtóként kieső Gyirmót 51, a tizenegyedik MTK 36 gólt kapott.) Liptákot ennek ellenére jól megfizetik a DVTK-nál, még akkor is, ha tudjuk, hogy a válogatottnál – főképp az észak-írek ellen mutatott mentalitását látva – szóba sem kerülhet a neve.

LOVRENCSICS GERGŐ     
FIZETÉS: 5 MILLIÓ (7-8. HELY)  
TELJESÍTMÉNY: 234 PONT (NINCS A LEGJOBB 11-BEN)    
ÉRTÉKE: HAVI 2.5 MILLIÓ – A MOSTANI FELE


Visszaverekedte magát idén a válogatottba, de tavaly sokkal gyengébben muzsikált, olyannyira, hogy sokáig a távozásáról szóló híreket lehetett hallani. 234 pontjával messze került a legjobbaktól, de a fizetésén mindez nem látszik... Lovrencsics tavaly ősszel többször is csapnivaló teljesítménnyel rukkolt ki, az Újpest (3-3) és a Haladás (0-2) ellen például csak 177 pontot gyűjtött, ami roppant gyenge játékra vall, ám érthető, ha hozzátesszük, hogy a Haladás ellen például a párharcai 60 %-át elveszítette, Újpesten pedig összesen 6 pontos passzt jegyeztek fel a neve mellé 26 perc alatt. Tavasszal már sokkal jobban ment neki a játék, de ha a teljes szezont nézzük, akkor bizony Lovrencsics – túlfizetett játékos.

LOIC NEGO (FRANCIA)     
FIZETÉS: 4.8 MILLIÓ (9. HELY)  
TELJESÍTMÉNY: 255 PONT (2. HELY)
ÉRTÉKE: HAVI 4.8 MILLIÓ – MEGÉRI A PÉNZÉT


Kiemelkedően teljesített a Vidi francia hátvédje, aki gyakran jobboldali középpályásként szerepel – sőt, akadnak olyan vélemények, hogy a képességei alapján luxus védőként játszatni a kiváló képességű játékost. Nego tavaly majdnem az NB I-es mezőny legjobbja lett, nála csak Gera játszott jobban és hasznosabban, s bár a fizetése koránt sem alacsony, mégis csak a kilencedik helyre elegendő. Klubjában Juhász és Kovács István is lényegesen többet keres nála.

TŐZSÉR DÁNIEL       
FIZETÉS: 4.6 MILLIÓ (10. HELY)
TELJESÍTMÉNY: NINCS A LEGJOBB 11-BEN      
ÉRTÉKE: HAVI 3 MILLIÓ – A MOSTANI 2/3-A

A Lokinál megszűnt az évekkel ezelőtt még természetesnek vett kiugró bérezés, ennek ellenére a 31-szeres válogatott Tőzsér nem aprópénzért tért haza tavaly nyáron. 24 bajnokin 4 gólt láthattunk tőle – idén 9 meccsen már 3-nál jár -, vagyis cseppet sem nyújtott kiemelkedőt, de alighanem már annak is örülnek Debrecenben, hogy tavaly a csapat megőrizte NB I-es tagságát. A 32 éves Tőzsér jó képességű és kiváló rúgótechnikájú futballista, de az NB I 10. legjobban kereső játékosaként többet várnánk tőle.

HAJNAL TAMÁS        
FIZETÉS: 4.3 MILLIÓ (11. HELY)
TELJESÍTMÉNY: 213 PONT (NINCS A LEGJOBB 11-BEN)      
ÉRTÉKE: HAVI 1 MILLIÓ – A MOSTANI 1/4-E

 

Meg sem közelíti korábbi önmagát a Fradi irányítója, akinek az átadásai, a forintos labdái élményszámba mentek – korábban. Az 59-szeres válogatott Hajnal ma már alig-alig tűnik ki a mezőnyből – ha egyáltalán lehetőséget kap -, idén egy meccsen lépett pályára, tavaly 19 bajnokin (ebből 17-szer kezdőként), lett volna tehát lehetősége a bizonyításra. A 213-as InStat-pont kimondottan halovány teljesítményt tükröz. A negatív csúcsot a tavaly őszi Videoton (1-1) elleni idegenbeli meccs jelentette Hajnal számára, amikor 1 labdaszerzése mellett 12 labdavesztést produkált, és 77 %-ban elveszítette a párharcait.


A zuhanyhíradó szerint Juhász keresi a legtöbbet az NB I.-ben: évente majd 100 millió forintot

Végigmentünk tehát az NB I legjobban kereső játékosainak a teljesítményén. Számunkra döbbenetes, mennyire nincs arányban, illetve egyensúlyban a fizetése és a pályán mutatott játék. Kevés kivételtől eltekintve (Gera, Nego, s talán még idesorolhatjuk Juhászt) a játékosok hihetetlenül túlfizetettek, hiszen Kovács István, Lipták Zoltán, Hajnal Tamás meg sem közelíti a játékával, a pályán nyújtott teljesítményével mindazt, amit a kiemelkedő, havi 5-6 millió forintos fizetéséért – és egyébként a képességeik alapján - elvárnának tőlük.

Ott van aztán a másik oldal, azok a játékosok, akik az InStat-pontok alapján a mezőny legjobbjainak számítanak, ám fizetésben elmaradnak az előbb említett, sokszor csalódást keltő társaiktól. Szolnoki például a Vidi saját nevelésű játékosaként a fizetési lista végén kullog Fehérvárott – azért így is megkapja információink szerint a havi 3 millió forint körüli összeget -, és hasonló a helyzet Pátkaival, Hadziccsal is.

A kispesti Davide Lanzafame esete külön történet. Az olasz csatár havi 2.5 millió forint körüli fizetésért futballozik a bajnok Honvédban, a csapat húzóembere, a játéka alapvetően határozza meg a kispestiek eredményességét, mégis gyakran játszik kiemelkedően, miközben ezzel a fizetéssel a közelébe sem férkőzhet az NB I túlfizetett sztárjainak. Mégis ő volt az, aki az előző szezon egyik fordulójában 501-es InStat-indexet hozott össze, amikor Mezőkövesden győztek 5-1-re, Lanzafame két-két góljával és gólpasszával...


Mire jó az InStat elemzőrendszer?

Az InStat elemzőrendszert 2005-ben hozták létre, s az MLSZ évekkel ezelőtt megvette az NB I számára. Azt már Kovács István, az InStat Football közép-európai képviselője árulta el, hogy pontosan mire használják a szoftvert.
-
Olyan statisztikai adatokat nyújtunk az edzői stábok számára, amivel tudják elemezni a játékosaikat – kezdte Kovács István. - A passzokat, párharcokat a pályának melyik részén hajtotta végre? Hány labdavesztése és hány labdaszerzése volt, vagy hány labdát szerzett, mondjuk ami egy lepattanó, illetve egy szabad labda által szerzett pozícióból ered? Ezek nagyon fontosak a teljesítménydiagnózis szempontjából. Minden egyes csapattagnak megvan a saját feladata, a saját pozíciója, a saját területe. Azt lehet vizsgálni, hogy ez a csapattag mennyire töltötte ki azt a területet, mennyire védekezte le, hány párharcot tudott vállalni, akár támadásban, akár védekezésben. Ezek taktikai elemek, de emellett nyilvánvalóan szerepelnek benne azok az alapvető technikai számok is, mint például: ki hányszor passzolt, hányszor vette fel a párharcot, hányszor, illetve hányszor nyerte meg.



5 NB I-es stadion épül jelenleg 52 milliárdból, az eddig átadott 6 stadionra 34 milliárdot költöttek A diósgyőri vezetők akkor is elmennek majd az MLSZ-hez, ha a javukra tévednek a játékvezetők?