mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Így kell elvenni az akadémiai jogokat!

"Nyilvánvaló, hogy ami nem működik megfelelően, az nem tud megfelelő eredményt hozni. Az az akadémiai rendszer, amit elképzeltünk magunknak, kezdve a gyerekek beiskolázásától, napi két edzéssel, táplálkozási tanácsadással, erőnléti edzők alkalmazásával, és így tovább, ez egy-két helyen nagyjából megvalósult, de nem mindenhol, így ahol nem, onnan elvesszük az akadémiai minősítést”

 

Na persze ugye senki nem gondolja, hogy ez a magyar futballban történt meg?
Á, dehogy!
A magyar futballban már szinte minden városban, minden klubnál akadémia van, ahol igazából egyetlen, európiai szinten elismert játékost sem neveltek még ki.

Persze, van hazánkban számos olyan sportág, melyet profik irányítanak. A fenti nyilatkozat Erdei Zsolttól, az ökölvívók elnökétől származik, aki elvette a Papp László Ökölvívó Akadémiától az akadémiai megnevezést, és az ezzel járó jogokat.

Mert Erdei Zsolt szerint...
"Egy akadémiát, ami viszonylag nagy büdzsével rendelkezik éves szinten, nem előzheti meg negyven-ötven másik egyesület."

Erdei azt is mondta még, hogy...
"A kiemelt versenyzőkkel igazából nem foglalkoztak, inkább csak próbáltak minél több versenyzőt igazolni„

És még azt is, hogy...
„Ha azok az egyesületek, akiknek messze nincsenek ilyen lehetőségeik, meg tudnak előzni egy akadémiát, az azért elég furcsán veszi ki magát. Akkor miért nem az egyesületek kapják ezt a pénzt?"


Hozzá kell tenni, hogy a Papp László Ökölvívó Akadémiát egy független társaság vizsgálta, és ennek alapján vették el az akadémiai jogokat.


Nos, emlékszünk arra, amikor idejött az egész európán elismert
belga Double Pass és górcső alá vette a magyar futballakadémiai képzést.


Nos, minden leminősített akadémia vezetője felháborodott.

Pedig semmi más nem történt, minthogy a belgák megállapították, amit mindannyian látunk azóta is. A belgák azonban kimondták, hogy az a rendszer, ami nálunk akadémiai képzés néven fut,
nem alkalmas az eredményes működésre. Ezzel az akadémiai képzéssel csak évekre konzerváljuk a sikertelenséget. Így ugyan megvan az esély, hogy a hazai élvonalig eljutnak a játékosaink, vagy olykor még oda sem, de mitől lenne jobb így a válogatottunk, mitől jutnánk ki bárhová is.

Ezek után a magyar futball vezetői még csak véletlenül sem tették fel a kezüket, hogy hibáztunk, egyetlen akadémia jogát sem vették el senkitől. Sőt, Szabó Tamás az MLSZ akadémiai auditálás akkori vezetője a távirati irodának leszögezte: óva intene mindenkit attól, hogy az akadémiai rendszer csődjéről beszéljen.

Nos, tán nem véletlen, hogy a futballunk még mindig ott tart, ahol...



Pacsi Bálint: Huszonkét éves álom, hogy a Haladás vezetőedzője legyek! 900 ezer… egy győztes meccsért!