mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Pacsi Bálint: Huszonkét éves álom, hogy a Haladás vezetőedzője legyek!

A hétvégén a Videoton ellen kell javítania az eddigi eredményeken a 10. helyen álló Haladásnak, ám a zöld fehéreket már nem Mészöly Géza, hanem az Illés Béla Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatói székét átmenetileg a Hali vezetőedzői posztjára cserélő új tréner Pacsi Bálint készítette fel.



Az új edző a pro-licencet 2015-ben szerezte meg, majd Amszterdamban és Lisszabonban is edzői kurzust végzett (Fotó: CSG.)


Két győzelem és öt vereség után Mészöly Géza és a Szombathelyi-Swietelsky Haladás útjai elváltak. Különösen a 7. fordulóban, a Puskás Akadémia ellen elszenvedett 1-5-ös vereség volt fájó, igaz, egyes hírek szerint nem biztos, hogy csak az eredmények okozták a tréner vesztét.

A kispadról felálló Mészöly a 2014/15-ös, akkor még 16 csapatos bajnokság hajrájában, a kieső helyen vette át a Haladást. Az utolsó négy fordulóban bent tartotta a zöld-fehéreket és a 14. helyen zárt a szombathelyi csapat. Ezt követően három évre szóló kontraktust írt alá az edző. A 2015/16-os bajnokságban – már a 12 csapatos NB I-ben – az ötödik, a 2016/17-esben pedig a hatodik helyen zárt vele a csapat. A mostani bajnokságban viszont beragadt a rajtnál a Hali, mely hat pontot gyűjtve, jelenleg a tizedik helyen várja a folytatást.

A klubvezetés nem gondolkodott sokat, az ominózus, Puskás elleni, „edzőbuktató” meccs után pár nappal Pacsi Bálintot, az Illés Akadémia szakmai igazgatóját kérték fel a vezetőedzői feladatok ellátására. Pacsi a szakmai stáb tagja volt, jó ideje ismeri a játékosokat és a bajnokságban szereplő ellenfeleket. Megbízatása ideiglenesnek tekinthető, a korábban az első keretből száműzött Halmosi Péter eltiltása lejárt, ismét a többiekkel együtt készül.

– Bevallom, egy pillanatig sem gondolkodtam, hogy elvállaljam-e a felkérést. Nem kevesebb mint 22 esztendővel ezelőtt kezdtem el edzőként dolgozni Jánosházán, akkor az volt az álmom, hogy egyszer majd a Haladás vezetőedzője legyek. Óriási megtiszteltetés, nagyon boldog vagyok, hogy valóra vált az álmom. Stábom tagjaival együtt minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy már a Videoton ellen a lehető legtöbbet hozzuk ki a csapatból. Szeretnénk minél több pontot begyűjteni a következő hetekben. Az egész keret élvezi a bizalmamat, már a válogatott selejtezői alatti szünetben játszott edzőmérkőzések alatt is. Igyekszem a lehető legpozitívabban hozzáállni az új kihíváshoz, jómagam hosszú távra tervezek a Haladásnál. A csapat hangulata mind a pályán, az edzésen, mind az öltözőben jó. Pozitívan, nagyon koncentráltan, kiváló hozzáállással teljesített mindenki az általam tartott első edzésen – mondta a Lokálnak Pacsi Bálint.



A Haladás a 10. helyen áll a bajnokságban (Fotó: CSG.)

Az új vezetőedző játékosként a Haladás utánpótláscsapataiban focizott, majd NB II-es, NB III-as és osztrák alacsonyabb osztályú kluboknál, sőt az Egyesült Államok félprofi bajnokságában is játszott. Trénerként Jánosháza után Kerta, majd az USA, aztán hazatérése után a Hévíz és a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia következett, 2014-től az Illés Akadémia szakmai igazgatója, legutóbb az U19-es csapat edzéseit irányította. A pro-licencet 2015-ben szerezte meg, majd Amszterdamban és Lisszabonban is edzői kurzust végzett.

Pacsi teljes erőbedobással a Haladásra koncentrál, ezért az Illés Akadémia szakmai igazgatói posztját Bakos Roland vette át.

A Haladás szakmai stábja átalakult: Pacsi Bálint két pályaedzője az eddig az Illés Akadémián dolgozó Desits Szilárd, valamint Noé Dávid lett. Utóbbi videóelemzőként is dolgozik. A bajnoki listavezető Videoton elleni meccset szeptember 10-én, vasárnap 17 órától Felcsúton játssza a Haladás.



A sporttörvény tiltja, de lehetőséget is ad arra, hogy a gyerekek pénzt kapjanak a kluboktól Így kell elvenni az akadémiai jogokat!