mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A sporttörvény tiltja, de lehetőséget is ad arra, hogy a gyerekek pénzt kapjanak a kluboktól

A napokban foglalkoztunk azzal a sokakat felháborító témával, mely szerint vannak olyan NB I-es klubok, ahol már az U16-os korosztályban, azaz a 15 éves gyerekek egy része is nem csekély fizetésért játszik. Természetesen megkerestük az ügyben az MLSZ-t, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy bér jellegű fizetés ebben a korban tilos, ám az ide vonatkozó törvény lehetőséget ad arra, hogy a gyerekeknek pénzt juttassanak a klubok.


Mint korábban beszámoltunk róla, információink szerint vannak olyan az NB I-es klubok, ahol már egészen fiatal korban, azaz az U16-os korosztályban is komoly pénzeket kapnak a játékosok. Sőt, információink szerint van olyan klub, ahol a húsz fős keret több mint a fele kap 150 ezer forint környéki juttatást.

Minden hónapban!

Mindezt természetesen jogilag levédve, azaz szerződéssel alátámasztva, így természetesen megkerestük az MLSZ-t is, ahonnan érdekes választ kaptunk!

- A sporttörvény kifejezetten tiltja az amatőr sportolók bér jellegű kifizetését. Ez minden sportág képviselőjére vonatkozik, így természetesen az ilyen korú gyermekekre éppúgy, mint mondjuk a senior úszóra – mondta megkeresésünkre készségesen Sípos Jenő, az MLSZ sajtófőnöke, aki hozzátette, ettől függetlenül épp az ide vonatkozó sporttörvény ad mégis lehetőséget pénzbeli kifizetésre.

Sípos Jenő el is küldte számunkra a törvény szövegét, amit így szó szerint tudunk idézni.

Ennek alapján:

Az amatőr sportoló sporttevékenységéért attól a sportszervezettől, amellyel az tagsági, szerződéses vagy tanulói jogviszonyban áll, valamint más természetes és jogi személytől díjazásban nem részesülhet. Ha a sportszövetség szabályzata a sportág jellegére és a nemzetközi szövetség követelményeire tekintettel másként nem rendelkezik, nem minősül ilyen díjazásnak,
a) az amatőr sportoló felkészüléssel és versenyzéssel összefüggő indokolt és igazolt költségeinek megtérítése, az ezzel kapcsolatos természetbeni juttatás, valamint a Gerevich Aladár-sportösztöndíjrendszer keretében kapott támogatás,
b) a kiemelkedő sportteljesítményért nyújtott eredményességi elismerés (pénzbeli elismerés, érem, ajándéktárgy stb.).


Mindez azt jelenti, hogy bújtatott költségtérítés gyanánt – mondjuk, ha a gyermek több kilométerről jár edzésre – simán lehet neki pénzt adni.
Hivatalosan is – hiába mondjuk még csak 15 éves!

Ennél is érdekesebb a kérdés az, mint jelent a kiemelkedő sporttevékenység.

Mert számunka mondjuk egy korosztályos világversenyen elért helyezés mindenképpen az, de mivel ez így nincsen pontosan lefektetve, akár a "Tinnye alsó" elleni gólzáporos győzelem is lehet kiemelkedő sportteljesítmény.

Legalábbis azon futballklubok számára, akik így adnak havi 150 ezres „pénzbeni elismerést” a játékosoknak.

A helyzet tehát az, hogy bár a sporttörvény tiltja az amatőr sportolók, így ezzel együtt a gyermek futballistáknak való „fizetést”, a törvény rejt egy „hatalmas kiskaput”

És mint tudjuk, ezen kiskapuk kihasználásában igazán nagyok vagyunk!  



Pintér kilenc hónap alatt eltüntette szinte az összes akadémistát a felnőttek közül Pacsi Bálint: Huszonkét éves álom, hogy a Haladás vezetőedzője legyek!