mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Megsemmisítve

Gyorsan el kell dönteni, hogy sikerként könyveljük-e el azt, hogy a Videoton egyáltalán eljutott egy Play Off meccsig, vagy kudarcnak azt, hogy a Partizan hazai pályán ütötte ki a székesfehérvári csapatot. Bevallom, én ezt utóbbi felé hajlok – még akkor is, ha most sokan megköveznek ezért.


„A Vidi legalább eljutott idáig” – olvastam eddig rengeteg kommentben.
Kis túlzással ezzel azért nem megyünk semmire.

Persze, én is tudom, hogy már az előző körös továbbjutás is bravúr volt, mégis azt mondom, hogy a Videoton Play Off meccse arra volt jó, hogy elmondhassuk: idén még augusztus végén is volt csapatunk a nemzetközi kupában. Ez az augusztus végi dátum is csak addig állja meg a helyét, amíg meg nem nézzük, mely országok csapatai jutottak be a BL vagy El csoportokba.

Utóbbiban például találunk kazah, moldáv, albán, macedón csapatot is, de talán nem nagy bátorság kijelenteni, hogy a belga Zulte Waregem csoportkörbe jutása is meglepő. A Bajnokok Ligájában is van  szlovén vagy épp azeri egylet, csak épp magyar csapat nem jut el immár évek óta egyetlen csoportkörbe sem.  

A Nemzeti Sport összeállítása szerint mióta nincs magyar csapat egyetlen csoportkörben sem, 36 ország tudott főtáblást adni. Köztük például Írország, Macedónia vagy épp Finnország.

A Videotonnak most nagy esélye volt bejutni az Európa-liga csoportba!
Még én is ezt gondoltam, de a nagy esélyből sajnos nagy pofára esés lett.

A meccs napján azt írtam, hogy az idegenbeli döntetlen után tök simán lehetséges, hogy a Partizan lemossa a Vidit, de aztán javítottam magam, mert arra tényleg senki nem gondolt, hogy a Partizán valóban lemossa a Vidit.

Ám a szerbek simán megsemmisítették a székesfehérvári csapatot, lényegében 20 perc alatt eldöntötték a továbbjutást. Az volt az ember érzése, ha az odavágón Pátkai berúgja az utolsó percben a ziccert, ma akkor is kiesik a Videoton, mert….

Mert bebizonyosodott, hogy nemcsak a Partizan jobb csapat a Vidinél, de a magyar futball olyan messze van az erős európai középszinttől, mint „Makó Jeruzsálemtől”

És ez akkor is így van, ha egyrészről most ezért sokan megharagszanak rám, másrészről futballunk vezetői ezt letagadják!

Persze, ne legyünk igazságtalanok, hazánk is veretes mezőnybe került: immár Andorrával, Bosznia-Hercegovinával, Észak-Írországgal, Észtországgal, Feröerer, Grúziával, Izlanddal, Lettországgal, Liechtensteinnel, Litvániával, Luxemburggal, Máltával, Montenegróval, Örményországgal, San Marinoval, Walessel. Gibraltárral és Koszovóval vagyunk egy kalapban.

Ezen országok csapatai klubjai nem kerültek be egyetlen európai kupakörbe sem az elmúlt öt évben. Csak a nagy különbség az, hogy ezen országok klubjai nem az államtól százmilliókat évente, és nem építenek nekik milliárdokért stadionokat!  



  



Nyerni kellene! Valahogy! Így építjük a magyar focit: 15 éves gyerekek 150 ezerért focizgatnak az NB I-es utánpótlás-csapatokban!