mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Hajrá, Vidi!

Nagy lehetőség kapujában áll a Videoton: már csak 180 perc választja el, hogy az Európa Liga főtáblájára kerüljön. A fehérváriak álmát csak a Partizan Belgrád együttese rombolhatja le, amely tavaly még épp a Vidi edzőjének, MarkoNikolicsnak az irányítása alatt állt.

FILIPP DÁVID


 

Szerencsés sorsolás

 Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Partizan egy isteni ajándék: a lehetséges ellenfelek talán közül velük jártunk a legjobban, hiszen talán ők képviselnek hasonló szintet, mint a Videoton. Legalábbis ha a többi, potenciális ellenfelet végignézzük, hiszen a fehérváriak holnap játszhatnának a Olympique Marsaille, a PAOK, Legia Varsó a Viktoria Plzen vagy épp a Zenit Szentpétervár ellen.

Az út idáig

Akárhogy is nézzük, a Videoton nem világerő csapatok ellen játszott eddig. Sőt, az első fordulóban a máltai Balzan ellen néhol csak szenvedett a Vidi, és a hazai, 2-0-s győzelem utáni 3-3-as döntetlent akár szégyenteljesnek is nevezhetjük – már ha figyelembe vesszük, hogy a máltai csapat a „futottak még” kategóriájába sem férnek igazán bele. Gyorsan meg kell jegyezni, hogy az idegenbeli döntetlen után volt olyan magyar riporter, aki szerint a máltai futball az elmúlt évek során rengeteget erősödött...ja, de azért nevenincs csapatoktól hadd ne jöjjünk már zavarba könyörgöm.

A második selejtezőkörben aztán jött az észt Kalju FC. Sima ügy, idegenben 0-3, a Pancho Arénában 1-1, 4-1-es továbbjutás.

Azt sem szabad elhallgatni, hogy az idegenbeli sima győzelem után sokan fogadni mertek volna, hogy hazai pályán döntetlen lesz a meccs – sőt, voltak, akik fogadtak is erre.

A playoff előtti körben viszont aztán egy olyan csapat következett, amelyről talán a futballról keveset tudó emberek is hallhattak már, ez a csapat a francia Girondins Bordeaux volt. Hazai pályán 2-1-re nyertek is a gallok, és ha esetleg a kiesett volna a Videoton, elpuffogtatható lett volna a már százszor hallott közhelycsokor: „ez nem szégyen”, „sokkal gazdagabb, erősebb, rutinosabb csapat verte ki a Vidit”. Ám a piros-kékek végre rácáfoltak a papírformára, és a hazai pályán eléret 1-0-as győzelemnek, na meg az idegenben szerzett gólnak köszönhetően a playoff-körben „találták magunkat”

Nikolics és a Partizan szerelme

A Partizan Belgrád a Bajnokok Ligájában kezdte a selejtezőket. Az első körben a montenegrói Buducnost ellen játszottak (2-0, 0-0), aztán a második fordulóban a görög Olimpiakosz ejtette ki őket (1-3, 2-2).
Ha valaki, hát a Videoton edzője, Marko Nikolics igazán ismeri az ellenfelet. Hogy miért? Mert kétszer is ült a szerbek kispadján. Első ciklusa 2013. december 15-től 2015 március 25-ig tartott, ez idő alatt 48 meccsen irányította a csapatot 33 győzelmet, 9 döntetlent és 6 vereséget tud felmutatni, ami 68,8 százalékos eredményességet mutat. A második ciklusában ezt felülmúlta. 2016. augusztus 6-án tért vissza Belgrádba, majd a szezon végén igazolt Fehérvárra. A bő egy év alatt 40 mérkőzésen dirigált a Partizánnak, 34 győzelmet, 4 döntetlent, 2 vereséget hozott össze, a mérlege pedig 85 százalékos. Ez a teljesítmény elég volt egy bajnoki címhez, de emellett a szerb kupát is megnyerték. Nem mellesleg az év edzője díjat is megkapta. A csapat új edzője Miroszlav Djukics, az 51 éves 48-szoros jugoszláv válogatott, aki 1997 és 2003 között 157 meccseb játszott a Valenciában. Irányítása alatt jelenleg a Partizan a negyedik a szerb bajnokságban.

Mozgás az átigazolási piacon

Javában zajlik az átigazolási szezon, és mindkét csapat aktívan részt vett benne. A Videoton nyolc új játékost - Bolla Bendegúz (MTK Budapest), EzekielIsokenHenty (nigériai, Lokomotiv Moszkva – Oroszország, legutóbb kölcsönben BaniJasz – Egyesült Arab Emírségek), Hársfalvi András (ZTE FC, legutóbb kölcsönben Veszprém), Mocsi Attila (ETO FC Győr), Szabó Bence (Puskás Akadémia), Takács Martin (Ferencváros), Tamás Krisztián (Gyirmót FC Győr), Tóth Bence (Puskás Akadémia). Távozott,Csongrádi Márk (Gyirmót FC Győr), Pölöskei Zsolt (Bp. Honvéd), Simon Ádám (gyirmóti kölcsön után Haladás), Varga Bence (Iváncsa KSE) - szerzett.

A Partizánba négy új játékos jött: Nemanja Miletics (Westerlo), DaniloPantics (Chelsea), SeydoubaSoumah (Slovan Bratislava), és Vladimir Stojkovic (Nottingham Forrest). Eligazolt viszont Nikola Milenkovics (Fiorentina), MarkoGolubovics (Radnicski Nis), Nemanja Mihajlovics (Heerenveen), és Leonardo (al-Ahli).

Értékbeli különbségek

Statisztikailag bizonyított tény, hogy a labdarúgásban fordul elő leggyakrabban az, hogy az esélytelenebb, „olcsóbb” csapat győz. A számok nem hazudnak (lásd Videoton – Bordeaux párharc). Ettől függetlenül talán vethetünk egy pillantást a két együttes értékére.

Az ilyenkor mérvadónak számító Transfermarkt.com szerint a Partizán értéke 20,2 millió euró (6,1 milliárd forint), a Videotoné ezzel szemben „csak” 12,2 millió euró (3,7 milliárd forint).

Ha a játékosok értékét nézzük akkor is hasonló különbségeket láthatunk.

A legértékesebb Partizan labdarúgók:

  1. Uros Djurdjevics (szerb, 3,5 millió euró)
  2. EvertonLuiz (brazil, 2,5 millió)
  3. Nemanja Miletics (szerb, 1,2 millió)
  4. Alen Stevanovics (szerb-svájci, 1 millió)
  5. MarkoJevtovics (szerb, 1 millió)

 
A legértékesebb Videoton labdarúgók:

  1. Marko Scsepovics (szerb, 1,2 millió euró)
  2. Vinícius (brazil-magyar, 1 millió)
  3. LoicNego (francia, 900 ezer)
  4. EzekielHenty (nigériai, 900 ezer)
  5. AnelHadzic (bosnyák-osztrák, 800 ezer)

Csak százan lesznek a stadionban

A Partizán Beograd büntetése miatt mindössze száz néző előtt játszanak majd a csapatok.Az UEFA azért büntette meg a belgrádi klubot, mert szurkolói nacionalista feliratokkal és sértőrigmusokkal fogadták a montenegróiBuducnost Podgorica csapatát a Bajnokok Ligája-selejtezőben, a görög Olimpiakos elleni meccsen pedig petárdákat és műanyag palackokat dobáltak a pályára.

Skót bíró vezeti majd a meccset

A skót John Beaton vezeti majd a találkozót, aki már szerepelt magyar érdekeltségű mérkőzésen. 2014-ben alapvonali játékvezetőként működött közre a Románia - Magyarország (1-1) Eb-selejtezőn. Azon a találkozón a Videoton két játékosa, Juhász Roland és Varga József is szerepelt.

Végszó

Le kell szögezni ha a piros-kéket összeszedik magukat, és a máltai antifutball utáni javulás tovább tapasztalható, 2012 után ismét az El-főtáblájára kerülnek.
Az talán nem csak a csapat, hanem a magyar labdarúgás sikere is lesz. Hajrá Vidi!

 



Dudás Ádám: Tízszer műtöttek, ELÉG VOLT! Gutinak tetszik Lisztes munkája