mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Havi 180 ezerért a megye III-ban? Dehogy! Jár mellé meccsprémium is!

Megye III. A magyar futball utolsó osztálya – legalábbis Pest megyében. Ahol a futball öröméért kell(ene) játszani. De itt is vannak sztárok. És van olyan hely, ahol a „megye III sztárjai” százezreket keresnek. A legnagyobb gond az, hogy ezek a „sztárok” egyrészről lerombolják mindazt, amit az amatőr futball jelent, másrészről ha egy év múlva egy faluval odébb nagyobb pénzt ajánlanak, akkor bizony odébbállnak. És utánuk nem marad semmi, csak a nagy üresség!

Nem vagyok naiv.
Tudom, hogy vidéken mindig is volt pénz az amatőr játékosoknak.
Hol több, hol kevesebb.

Sőt, nem titok, én is kaptam pénzt. És akkor még a többi „kedvezményről” nem is beszéltünk.
Egy-egy ingyen sör a kocsmában, „kaja-pia” a meccsek után, árengedmény a boltban.

De egyrészről korábban ez az összeg sosem volt pofátlanul magas, másrészről eközben sosem fejeltettem el a „közösség” tagja lenni.

Ám ahogy „halad az ország futballkultúrája”, úgy nő az amatőr futballban juttatott „apanázs”.

Most az egyik Pest megyei csapatnál olyan történik, ami talán túlmegy egy határon.
Az egyik – maradjunk annyiban, hogy a Duna mellett található - , megyei II. osztályból kiesett csapatnál olyan fizetéseket osztogatnak a megye III-ban, hogy annyit az átlagemberek nem keresnek egyhavi munkával.

A zuhanyhíradó szerint van olyan játékos, aki 180 ezer forintos alapfizetésért játszik, amihez 10-15 ezer forintos meccsprémium jár.

Még egyszer mondom: a megye III-ban. A magyar futball legutolsó osztályában.

Persze, azt is szoktam mondani, hogy nem az a hülye, aki elfogadja, hanem az, aki adja. És hozzá kell tenni, a hírek szerint ezt a pénzt az edző a saját „vagyonából” adja, tehát nem a nagy közösből veszi el.

Csak mindeközben ők közösen - az edző és a tapsol a „megye III-as sztár” - lerombolják azt, amit az amatőr futball jelent.
Mert az amatőr futball lényege az, hogy helyi közösséget építsen, lehetőleg minél több helyi vagy környékbeli játékossal, akik 10-15 év múlva is a helyi csapatban játszanak majd. Akik ha kell, lenyírják a füvet a pályán, ha kell, kimossák a szerelést, ha kell, kitakarítják az öltözőt.

Mert az amatőr futball erről is szól.   
De kérdem én: az a játékos, aki most havi 180 ezer forintért „külsősként leszerződik” egy ilyen csapathoz, az meddig marad ott?

Nos, válaszolok!
Pontosan addig, amíg nyitva van a „pénzcsap”, vagy amíg máshol több pénzt nem ajánlanak neki.

Mindeközben a helyi szurkoló, aki a vasárnapját a csapatra áldozza, áll a korlát mellett, tapsol a „megye III-as sztárnak”, és arra nem gondol, hogy a sztárt egyáltalán nem érdekli, mit gondol róla a helyi szurkoló.

Mindeközben a helyi szurkoló, aki a vasárnapját a csapatra áldozza, áll a korlát mellett, örül, ha a csapat nyer, és arra nem gondol, hogy amint jön egy jobb ajánlat, a  „megye III-as sztár”  továbbáll, a csapat pedig elsorvad.

Mert egyvalamit elfelejtettem.
A legfontosabbat!

Amíg egy-egy ilyen csapatnál külsős  „megye III-as sztárokban” bíznak, addig a helyi játékosok „elkopnak”. És ha a „megye III-as sztárok” továbbállnak, bizony nagyon nehéz lesz őket visszacsábítani ahhoz a csapathoz – ami igazából értük, nekik van!Ki az az elvetemült ba...m, áll.t, aki szerint extrém melegben kell fizikai tesztet futni? Az orvos szerint az 50 év feletti játékvezetők minden percben életveszélyben vannak!