mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Realitás

Kellene valami okosat írni, de nagyon nehéz. A Vasas és a Honvéd után a Fradi is kipottyant az európai kupaporondról, azaz ma, július 21-én csupán egyetlen magyar induló van versenyben.

 
A Fradi sajnos nem tudta felborítani a papirformát (Fotó: fradi.hu/Micheller Szilvia)

Valahogy nem jön a nagy áttörés a Fradinak az európai kupákban.

És itt most nem BL-csoportkőrröl beszélek, hanem mondjuk legalább egy play-off meccsről.
Ám valahogy odáig sem sikerült eljutni.

Az okokat nyilván nálam sokkal okosabb emberek kutatják a Fradinál, igaz, mivel 10 millió szövetségi kapitány és legalább 3 millió Fradi-edző országában lakunk, ötletem nekem is.

Persze, ezek nem fogják megváltoztatni, megreformálni a magyar futballt, de azt azért szinte biztosnak tartom, hogy mivel klubcsapataink már korán elkezdik az európia „menetelést”, így egy második selejtezőkörös továbbjutás esélyét nagyban növelné, ha egy Ferencváros, Videoton (vagy legyen bármely magyar, kupaindulásra ácsingózó magyar klub) nem „június 8. és június 30.” között szeretne „Európa-verő” csapatot összehozni, hanem mondjuk már a téli átigazolási időszakban olyan játékosokat igazolna, akiket tavasszal, megfelelő idő alatt be lehet építeni.

Persze, mint mondtam, ez nem csak a Ferencvárosra vonatkozik, ráadásul nyilván nem is egyszerű, de már a futball sem .


Ha pozitív dolgot kellene keresni, akkor azt mondani, hogy idén Fradi nem az albán másodiktól, hanem egy nála erősebb csapattól esett ki, ám az is érdekes, hogyan történhet meg, hogy egy 1999-ben alapított, azaz alig 18 éves dán futballcsapat már az előzetes esélylatolgatások alapján is jobb, mint bármelyik tradicionális magyar klub.

Mert már a sorsolás után azt mondták, hogy a
Midtjylland – amely csapat tétmeccsen döntetlent játszott a Manchaster Uniteddel – az esélyesebb, és a Fradinak sajnos erre most nem sikerült rácáfolni.

Thomas Doll szerint jelen pillanatban ez
a realitás, és ez nemcsak a Ferencvárosra igaz, hanem az egész magyar klubfutballra, hiszen például a „dán csapat már nekünk volt más dimenzió”.

 

Fájó szívvel, de el kell fogadnom ezt, főleg, ha tartom magam ahhoz az elvhez, hogy vegyük le azt a rózsaszín szemüveget, amin keresztül a magyar futballt nézzük, és értékeljünk olyan reálisan, ahogy azt tette a Fradi mestere.

 

 



Azért szép volt, Honvéd! Vajon miért éri meg nyár közepén kezdeni a bajnokságot?