mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Végül is nyertünk!

Egy nappal a „kupacsütörtök” után még mindig nem tudom eldönteni, hogy most sikeres elő-elő-elő selejtezőkön vagyunk túl, vagy sem. Az biztos, hogy az én értékrendemnek – ami valljuk be, sokkal inkább táplálkozik a múltból, mint a jelenből – a Vasas egygólos veresége a legnagyobb siker.

„Andorra után bármilyen kis sikert meg kell becsülni” hallottam ma vagy tízszer, miközben arról beszélgettünk barátaimmal, hogy akkor most sikerként kell-e elkönyvelni a Vidi és a Fradi kétgólos győzelmét. Nos, bevallom, nem mindenben értettem a többiekkel együtt, mert azt gondolom, az andorrai vereség nem a magyar futball reális helyzetét mutatta, hanem egy flegma, az ellenfelet lebecsülő szövetségi kapitány válogatási elvének csődje volt.
Szóval, örök optimistaként azt gondolom, a mai magyar futball még mindig erősebb annál, minthogy felállva kelljen annak tapsolni, hogy a sok-sok milliárdból gazdálkodó Videoton és Ferencváros hazai pályán 2-0-ra le tudja győzni a máltai Balzant (az utolsó 10 percben szerzett két góllal) és a lett Jeglavát. Legyünk őszinték: még alig 15 évvel ezelőtt is az ilyen ellenfelek elleni hazai 2-0-ákat, szinte kudarcként értékeltük volna. Még akkor is, ha nagy kupasikereket akkor sem ért el egyetlen csapatunk sem. Azt is hozzá kell tenni gyorsan, hogy a zöld-fehérek tavalyi kupamenetelése után ez bizony előrelépés volt.

Épp ezért azt mondom, hogy végül is nyertünk, és ez a lényeg, de ennyi és nem több.

És pont ezért gondolom, hogy a Vasas volt a tegnapi nap legnagyobb nyertese, még úgy is, ha hihetetlen módon, öt perc alatt kapott három gólt, és 3-1-es vezetésről tudott kikapni 4-3-ra. Mondhatnánk, hogy ez magyar betegség, de a Bajnokok Ligájában épp olyan sztárcsapat, mint a PSG mutatta be: a sztárok is le tudnak blokkolni.

Szóval ne legyünk igazságtalanok: a mérkőzés előtt a Beitart erősebb, esélyesebb csapatnak gondoltuk, mint a Vasas (aki nem ezt mondja, az nem mond igazat), de látva, hogy az angyalföldiek igenis le tudják győzni az izraeli ellenfelet, most azt mondom, a Vasas az egygólos vereség ellenére is esélyes a továbbjutásra.

Azaz végül is nyertünk (még a Vasas is, ha nem is a szó szoros értelmében), és ez a lényeg.



Bernd Storck legnagyobb sikerét tegnap érte el Edzőképző felvételi 2017, Magyarország