mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A kupadöntő margójára

A Ferencváros tizenegyesekkel (és nem büntetőkkel!) megnyerte a Magyar Kupát. Ráadásul sorrendben harmadszor tette ezt meg, és ezért minden tiszteletet és dicséretet megérdemel. Ám szóljon most ez a cikk a Vasasról. Az angyalföldiekről, akik egy év leforgása alatta igazi csapattá értek.


Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondja, hogy a Vasas bajnoki bronz és Magyar Kupa ezüstérmet szerez, biztosan sokan megmosolyogták volna az illetőt. És akkor még finoman fogalmaztam.
Egy évvel ezelőtt ugyanis csak az utolsó fordulóban elért, MTK elleni győzelemnek köszönhette a csapat, hogy az NB I-ben maradt.

Nem tagadom, azon a tavaszon több alkalommal is arról írtam, hogyha nem váltják le Michael Oeninget, akkor kiesik a Vasas. Végül ez nem történt meg, mára pedig világosan látszik: jó vezetői döntés volt, hogy kiálltak a német tréner mellett. (Egyébként, mint ahogy korábban több alkalommal, most is megkövetem Oeninget, elismerve szakmai munkáját)

A tegnapi kupadöntőn pedig világosan látszott, miért tart ott a Vasas, ahol.

A piros-kékek kulturált futballt játszottak, tudatosan támadták le a Fradit, uram bocsá, még irányították is a meccset. A zöld-fehérek egy-egy keményebb belépővel próbálták megtörni a Vasas lendületét, viszont végül mégis Lovrencsics Gergő szenvedett súlyos sérülést – remélem, olyan súlyosat nem, mint ahogy először gondoltuk.

A Vasasnak ráadásul a második félidőben két meccslabdája is volt, ám a Ferencvárost, pontosabban Dibusz Dénest dicséri, hogy ezek egyikéből sem lett gól. A Fradi kapusa egyértelműen a kupadöntő egyik hőse, hiszen két 100 százalékos ziccer hárítása mellett megfogott egy tizenegyest is, ezzel írva be magát és társait a zöld-fehérek történelemkönyvébe.

Mindettől függetlenül már-már csodaszámba megy, ami Angyalföldön történik, hiszen a nagy klubok (Ferencváros, Videoton) költségvetésének töredékéből csináltak meghatározó csapatot a Fáy utcában.. Ráadásul bebizonyították azt, hogy nem kell teletömködni a csapatot nevesincs, milliókat kereső légiósokkal, hanem bátran lehet magyar fiatalokhoz nyúlni. Igaz, ehhez kell egy, a pálya szélén is kulturáltan viselkedő, a jelek szerint remek pedagógia érzékkel rendelkező edző is.

 Azt mondom tehát, hogy a Ferencváros nyerte a Magyar Kupát, de a győztesek mellett a Vasas is nyert valamit.

 Egy igazi csapatot!  



A Honvéd bajnoki címe több, mint egy bajnoki cím! Méltóképp emlékeztek Kónya Gyulára Tiszafüreden