mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Érdemes volt ezért elküldeni Benét, és hazahozni Urbányit?

Sokévnyi álom vált valóra Gyirmóton, amikor feljutott a csapat az NB I-be. Tudatos építkezés volt ez, igaz, sokáig nem sikerült megtalálni a megfelelő edzőt a feladathoz. Épp ezért volt meglepő, hogy a várva várt siker után ifjabb Bene Ferencnek mennie kellett, és érkezett helyette az USA-ból Urbányi István. A vezetők ma már tudják: ez egy elhibázott döntés volt, amiért komoly árat fizettek, hiszen minden az NB I-es tagságukba került.

FEHÉR GYÖRGY

Az elmúlt években sok mindent megéltek Gyirmóton. Volt, hogy a technikai vezető hibájából nem indulhatott a csapat az NB I-ben, volt, hogy a vezetőedző és volt, hogy a játékosok kiválasztása nem volt megfelelő.

Aztán egyszerre valahogy minden összeérett. Új stadion, megfelelő háttér, megfelelő játékosok és egy fiatal, sikerre éhes, motivált trénre. És ifjabb Bene Ferenc elérte azt, ami sok trénernek nem sikerült: a csapat magabiztosan jutott fel az NB I-be.

Ifjabb Bene Ferenc feljutatta a csapatot...

Jutalma az lett, hogy nem hosszabbították meg a szerződését.
Nem kapja meg az esélyt, hogy bizonyítson az NB I-be.

És a gyirmóti vezetőknek akkor annyi „vér sem volt a pucájukban”, hogy kiálljanak, és elmondják a valódi okokat. Helyette előálltak a magyar futballban már bevett, semmitmondó kamu dumával, közleménnyel:
Szeretném leszögezni, hogy a Gyirmót FC KFT Bene Ferenc vezetőedző munkájával maradéktalanul elégedett volt.  A csapattal a célkitűzést elérte a vezetőedző és sikerült feljutnia az NB I-be. Klubunk a mai napon befejezte a tárgyalásokat Bene Ferenc vezetőedzővel és felek közös megegyezéssel felbontották a vezetőedző szerződését – volt olvasható a klub weblapján Margitai Zoltán cégvezető nyilatkozata.

Igaz, már akkor nem értettem, ha „maradéktalanul elégedettek” az edző munkájával, és ha a „célkitűzést elérte a vezetőedző”, akkor vajon miért kell helyette mást ültetni a kispadra?

...Urbányi István kiejtette

Ifjabb Bene helyett érkezett Urbányi István.
Az az Urbányi, aki amellett, hogy edzőként semmit nem tett még le az asztalra Magyarországon, ráadásul évek óta az USA-ban élt és edzősködött. Persze, ez utóbbi tény még előnyére is válhatott volna, de nem így történt.

Nem azt mondom, hogy Bene Ferenc vezetésével bennmaradt volna az NB I-ben a Gyirmót, de azt igen, hogy egyrészről illett volna neki megadni a lehetőséget, másrészről Urbányi keze alatt egy stílustalanul játszó, ráadásul eredménytelen csapat épült.

Amely tegnapi, kispesti vereségével kiesett az NB I-ből.

A Gyirmót 29 meccsen mindössze 17 gólt szerzett.
Mindössze négy meccset nyert meg, igaz, emellett nyolc döntetlent is játszott.

Halovány teljesítmény, az biztos.

A dologban a legérdekesebb, hogy a vezetők télen érezhették, hogy baj van, és akkor felröppentek olyan hírek, hogy edzőt váltanak.  Végül nem merték meglépni ezt a lépést, pedig akkor is azt mondtam, hogy nem volt veszetni valójuk. Most viszont már azon gondolkozhatnak, hogy érdemes volt-e hazahozni ezért Urbányit.

Mert azt viszont le merem írni, hogy a Gyirmót ezek után nehezen jut majd vissza az NB I-be.
Már ha egyáltalán valaha visszajut.

 

 



Az MLSZ hülyét csinál – magából! Détári Lajos: Nem hiányzom a magyar futballnak