mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Puskás (Nép)-stadion építkezés: a történelem ismétli önmagát!

Lehet, el van átkozva ez az építkezés. Mármint a Puskás Ferenc Stadion építése. Most ugyanis szinte ugyanaz történik meg, mint eredetileg, azaz 1953-ban: a tervezet időponthoz képest sehol sem áll az építkezés. Akkor azonban előbb négy miniszter tettek felelőssé a csúszás miatt, majd kéznél volt a katonaság, így minden időben kész lett. Vagyis majdnem minden. Most nincs katonaság, és egyelőre csak Csányi Sándor MLSZ-elnöknek kellett felelnie a csúszás miatt – igaz neki az UEFA illetékesei előtt.



FEHÉR GYÖRGY

Az egykori Népstadion építésének költségeit 1945-be szavazta meg az országgyűlés, amely bekerült a három éves tervbe. Persze, az építkezést nem kezdték el időben – minő hasonlóság – de a sors a stadion „segítségére sietett”. 1947-ben ugyani egy osztrák–magyar meccsen leszakadt az Üllői úti Fradi pálya tribünje, 250 ember zuhant le, s csak a véletlenen múlt, hogy senki sem halt meg.

Ezzel felgyorsult – az előkészítés.
De csak az eleje.

Egy évvel később már készen is volt – egy fél terv….ugye, ez is milyen hasonló a mostani állapothoz, hiszen már annyi tervet láttunk az új Puskás-stadionról, hogy talán már senki nem tudja, hogy is néz majd ki az Aréna.

Lényeg a lényeg, az első vázlatterveken egy 70 ezer fő befogadóképességű stadiont képzeltek el, melyet később 100 ezresre szerettek volna bővíteni.  A stadiont 90 százalékban előre gyártott elemekből tervezték.

Az építkezés végül a végleges tervek elkészülte nélkül 1948. július 13-án kezdődött, az átadást 1953 augusztus 20-ra tervezték.

Tehát öt év állt rendelkezésre a kivitelezésre, amely akkor Európa legnagyobb építkezése volt: a helyszínen hét üzemben gyártották előre az elemeket, köztük a 20-24 tonnás vasbeton gerendákat. 664 ezer köbméter földet mozgattak meg, 84 nagy építőgép dolgozott az építkezésen. A munka során 45 ezer köbméter betont, 2,5 ezer tonna betonvasat dolgoztak be, 24 ezer tribünelemet és közel 15 ezer lépcsőelemet helyeztek el. A világításhoz és az eredményjelző berendezésekhez 18 ezer izzóra volt szükség, 150 ezer folyóméter vezetéket építettek be.



Mondom, akkor öt év állt rendelkezésre – most alig 3 év alatt szeretnénk stadiont építeni, úgy, hogy az még sehol nem áll.

Miután a Szabad Európa rádióban bejelentették: megrepedtek a gerendák, emiatt nem tudják időre befejezni a létesítményt, négy minisztert tettek felelőssé az 1953. augusztus 20-ai befejezésért, majd az akkori honvédelmi miniszter, Farkas Mihály ezer katonát rendelt ki az építkezésre. Így a korszak presztízsberuházása határidőre elkészült, hivatalosan 78 ezer fős lelátóval. A tervezett százezres tribün sosem valósult meg.

Nos, most sem jobb a helyzet.
Fürjes Balázs kormánybiztos még 2015-ben arról számolt be, hogy 2016-ban indul ez az új létesítmény építése és legkésőbb 2019-re befejeződnek a munkálatok. A létesítmény az ország legnagyobb koncerthelyszíne lesz, és konferenciákat is tarthatnak majd benne.

A tervekkel hazánk elnyerte a 2020-as Európa-bajnokság három csoportmeccsének és egy nyolcaddöntőjének rendezési jogát. Csakhogy azok a tervekkel, mellyel az MLSZ pályázott, már sehol nincsenek, és ezt nem nézik túl jó szemmel az UEFA-nál. Ennél is nagyobb probléma, hogy az építkezés sem úgy áll, ahogy kellene.

Pontosabban sehol nem áll.
Csányi Sándor MLSZ-elnöke nem is tagadta, hogy ezért már többször „elővették” az UEFA-nál.

Sőt, az M4-nek adott exkluzív interjúban elmondta, nem boldog azzal az előrehaladással, amely a 2020-as Eb budapesti helyszínét, az épülő Puskás Stadiont jellemzi. Elárulta, háromszor állt már a szőnyeg szélén az európai szövetségnél, amikor a késéseket kellett bejelenteni. A sportvezető hozzátette, azt gondolja, ha sikerül tartani a legutóbb kitűzött, 2019 szeptemberi határidőt – amelyet egy novemberi tesztmérkőzés követ –, akkor minden rendben lesz.

És nagyon úgy néz ki, a 64 évvel ezelőtti példát követve most is lesznek felelősök, hiszen Csányi Sándor bejelentette, javasolni fogja Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy állítsanak fel egy bizottságot, amely havonta beszámoltatja a felelősöket a fejleményekről.

Hazánk igenis megérdemli, hogy végre rangos futballesemény otthona legyen, sőt, megérdemel egy olyan stadiont, amely a válogatott otthona lehet, és ahol később akár nemzetközi kupadöntőket is lehet rendezni.

Csak nehogy vissza kelljen állítani a sorkatonaságot ahhoz, hogy időben elkészüljön!

 



Véber szerint az edzésen minden szuper. Kár, hogy hétvégén van ellenfél is! Berecz Zsombor: Örülök, hogy megnyertük a bronzcsatát