mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Storck: a válogatottnál nulla, az utánpótlás viszont fejlődik

Bernd Storck nem csak szövetségi kapitány, de az MLSZ szakmai igazgatója is. Ami a válogatottnál történik, az szinte egyenlő a nullával – és most hagyjuk az Eb-t, mert az már egy éve történt – viszont az utánpótlás válogatottnál látható a fejlődés!

Sokan megköveznek majd, de lassan el kell felejteni az Európa-bajnokságot. Nagy élmény volt, véresre tapsoltuk a tenyerünket, de ettől még ki kell mondani: ami azóta történik a válogatottnál, az bizony egy nagy nulla.
Sőt!

Persze, vigasztalhatjuk magunkat, hogy milyen volt a játék képe mondjuk a portugálok elleni meccs első 20 percében, vagy, hogy milyen balszerencsével kaptunk ki Svájctól, de mindez senkit nem érdekel. Egyrészről nem adnak pontokat érte, másrészről mind Svájc mind pedig Portugália ellen óvódás gólokat kaptunk. Ronaldo első gólja előtt például egy 60 méteres ívelést nem tudott kiszámolni egyetlen magyar védő sem.

Strockon azonban ezt a vereséget nem lehet, nem szabad számon kérni, hiszen lényegében papírforma eredmény született. Amit számon lehet kérni, az a feröeri döntetlen (halkan jegyzem meg, az egyre jobb csapatként beállított Feröer-szigetek most döntetlent játszott Andorrával), ahol sem játék nem volt, sem a beígért fiatalítás nem kezdődött meg. Ám akkor senki nem mert megszólalni, hiszen hogyan lehetne kritizálni valakit, aki kivezette a csapatot az Eb-re.
Pedig az igazság az, hogy akkor kellett volna kritikusabb hangot megütni.

A nagy magyar igazság az, hogy a magyar válogatott az elmúlt 13 meccséből csupán hármat tudott megnyerni.
Ausztria, Lettország és az Andorra elleni összecsapást.
Ez a lényeg, a többi csak kamu szöveg és a problémák elfedése.

Storckot azonban lehet – sőt, kell is – értékelni az utánpótlás válogatottak szereplése alapján is, és itt bizony van előrelépés. Igaz, az első időszakban egymásnak adták a kilincset az edzők, Storck kirúgott olyan trénert is, akit ő hozott, de el kell fogadni: minden vezető szeretne a saját embereivel dolgozni.

Ez így van az élet minden területén.

Lassan pedig mindenki a helyére kerül, és tán az állandóságnak is köszönhető, hogy az U17-es válogatottunk kijutott az Eb-re. Nem mellesleg felbukkannak tehetségek is a korosztályos csapatokban.

Csak meg kellene becsülni őket.

És itt jön Storck újabb felelősége.
Immár elkönyvelhető, hogy a világbajnokság elúszott, és mivel kapitányunknak szinte „életre szóló” szerződése van, itt az ideje dühökben a földet verő, a pályán semmit nem csináló sztárocskák lecserélésére.

 



Dzsudzsi! Ez nem az ázsiai BL, ez futball! Jaj de jó: Dzsudzsák Balázs a hónap legjobbja az al-Vahdánál. No de ez kit érdekel, ezzel mire megyünk mi?