mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Dzsudzsi! Ez nem az ázsiai BL, ez futball!

Mi történt tegnap este? Nos, semmi különös, csak érvényesült a papírforma. Persze, felelősök vannak. Nem a játékosok, hiszen ők ennyit tudnak, ez van, ez kell elfogadni, ezen kellene változtatni. Leginkább az edzéseken, az utánpótlás-nevelésénél. A felelősök inkább azon sajtótermékek, melyek két hete mást sem nyomnak, minthogy most bizony elkaphatjuk a portugálokat. Mert ők azok, akik ismét, sokadszor átverték, félrevezették az embereket. És ők azok, akik az elmúlt hetekben bemutatták, Dzsudzsák Balázs milyen parádés dolgokra képes az „ ázsiai pénzkereső ligában”, így megint ő lehet a vezérünk. De ismét bebizonyosodott, hogy az igazi futball nem az ázsiai BL, Dzsudzsák pedig még véletlenül sem vezér. És ez nem a vereség miatt van!

Összeszámolni nem lehet, hány alkalommal írtam le ezen az oldalon, hogy a magyar futballt próbáljuk meg reálisan értékelni, a meccseket pedig reálisan felvezetni. Most ez ismét elfelejtődött, mindenhol az folyt a csapból, hogy mikor, ha nem most.

Hogy mire volt ez a nagy optimizmus, azt senki nem tudja, hiszen azok, akik ismét félrevezették a szurkolókat, bizony elfelejtették leírni: a magyar válogatott az elmúlt 13 meccséből csupán hármat tudott megnyerni. Ausztria, Lettország és az Andorra elleni összecsapást.

Ugyanezen sajtótermékekből újra meg újra megváltóként állítják be azt a Dzsudzsák Balázst, aki az elején még az „ázsiai pénzkereső ligában” sem tudott kezdő lenni, bár kétségtelen, hogy mostanában szerzett néhány gólt. Tegnap viszont nem csinált semmit a már megszokott hisztin kívül, és bár a nyári Eb-meccsen nevettünk Ronaldo toporzékolásán (azért a két játékost ne hasonlítsuk össze semmiben), Dzsudzsák térdeplő, kezével a földet verő „képét” minden meccsen megcsodálhatjuk és nevethetünk raja.

Párszor már leírtam, most is tartom: abban a bajnokságban, ahol Dzsudzsák játszik, egy olyan mentalitású embernek, mind Dzsudzsák, nem lehet a portugálok, franciák, angolok, spanyolok, de még a svájciak ellen sem felkészülni.
És ami ennél is fontosabb:  nem lehet vezérnek, csapatkapitánynak készülni.

Vannak olyan játékosok, akik képesek lennének erre, de Dzsudzsák nem ilyen, mert ő megelégszik azzal, ami van, évek óta nem az előrelépés, hanem a bankszámlája motiválja a klubcseréknél, és ez még akkor is igaz, ha a mi Balázsunk ezen megsértődik.

A baj az, hogy sokan még mindig Dzsudzsáktól  várják azt, hogy vezér legyen, pedig nagyjából sosem volt az. Néhány kivételtől eltekintve nem volt más, mint egy olyan futballista, aki felmérte: európai középszintén sosem juthat, így ehelyett inkább a rengeteg pénzt választotta.

Nem lenne ezzel semmi baj, ha nem úgy állítanák őt be egyesek, hogy még mindig ő a magyar futball megváltója, a csapat kapitánya – mert nem az.

Sajnos!

 



Így lehet esélyünk Portugália ellen! Storck: a válogatottnál nulla, az utánpótlás viszont fejlődik