mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Fellibben a TAO-függöny

Több alkalommal leírtam már, hogy egy normális helyen a TAO-támogatás a magyar futball „megmentője” is lehetne, aminek mindenki tapsolna.  Ám az, hogy sajnos nem mindenben normális ez a hely, az is bizonyítja, hogy valamiért eddig „Szigorúan titkos” dosszié őrizte, mely klub kitől mennyi TAO-támogatást kapott. De mindez csak mostanáig volt titkos, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező időben bizony jön az újjal mutogatás!

A TAO-támogatások elosztásában egyvalami nem titkos.
Az, hogy a kiosztott pénzek legnagyobb része Felcsútra, a Puskás Akadémiára került. Az már más kérdés, hogy mára lassan az Akadémia szót nyugodtan el lehetne hagyni a klub neve mögül, de ez most teljesen lényegtelen. Felcsúton ugyanis lényegében forintra megmondták, hogy mit mire költöttek – még ha sokak szerint tök felesleges volt a pusztába építeni egy stadiont.
Azt a listát viszont már a titkos dossziék őrizték minden klubnál: mely cégek gondolták úgy, hogy az államkassza helyett sportkluboknak fizetnek.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai, jogerős döntésének értelmében azonban illetékes minisztériumoknak (Emmi, NGM) 15 napon belül részletesen ki kell adniuk, hogy mely klubokhoz honnan érkeztek a tao-pénzek.
De nem csak úgy slendrián módon, azaz napokon belül ki kell, hogy derüljön, mely támogatásban részesülő szervezetek mely támogatási időszakokban mely támogatóktól pontosan mekkora összegű támogatásban részesültek.
Mindezt egészen 2011. július 1. napjától kell érteni.

Az ítéletben az szerepel, hogy a kikért adatok közérdekűek, és közpénz felhasználását érintik, így a támogatások közvetett állami támogatásnak minősülnek, a támogató cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, mely „közpénzjelleggel bír”.

Még egyszer mondom: a TAO-támogatás a magyar futball legjobb ötlete, megmentője is lehetne, ha…
Ha a ha nem lenne…



Amatőr kluboknál jártunk: Budajenőn a közösség a fontos – de jövőre a feljutásért játszanának Így lehet esélyünk Portugália ellen!