mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Amatőr kluboknál jártunk: Budajenőn a közösség a fontos – de jövőre a feljutásért játszanának

Budajenő egy 800 házas település Telki és Perbál között, melynek 1949 óta van futballcsapata – igaz, néhány évig „szüneteltette” működését. Legnagyobb siker – legalábbis ami az eredményeket illeti – hogy néhány évvel ezelőtt még a megye II-es bajnokságot is vezette a jelenleg a magyar futball legalacsonyabb osztályában, azaz a megye III-ban szereplő csapat. Igaz, most is van eredmény: a néhány évvel ezelőtt indult utánpótlás-nevelésnek köszönhetően több helyi, fiatal játszik a csapatban.

A csapatban több fiatal is játszik, a felkészülés alatt osztrák amatőr csapattal is játszottak edzőmeccset (Fotó: Bajkó Ferenc)

A pálya és az öltöző kicsi, de a fejlődés látható. Persze, Budajenőn nem tagadják: mindez az évek során nyert, és jól felhasznált TAO támogatásnak köszönhető.
- Valóban, néhány évvel ezelőtt ilyenkor nemhogy használhatatlan volt a pályánk, de még fű is alig volt rajta. Aztán úgy öt évvel ezelőtt elindult valami, és a TAO támogatásból megépült beépített öntözőrendszernek, és a pálya karbantartásához szükséges eszközök – például a fűnyíró traktor – beszerzésének köszönhetően sokkal jobb a pálya állapota. Persze, nem billiárd simaságú, de ég és föld a különbség a mostani és a néhány évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Ráadásul szintén megépült a villanyvilágítás, ami nem olyan erős, hogy bajnoki meccseket tudjunk játszani, de az edzéshez vagy edzőmeccshez elég – mondta a mifocink.com-nak Szabó Attila, csapatkapitány, elnökségi tag, aki rengeteget dolgozik a klubért.

A csapat néhány éve a megye II-ben szerepelt, ekkor több utánpótlás-csapatot is működtetett.
- Az MLSZ szabályozása miatt a megye II-ben már a Bozsik-korosztályok mellett ifi csapat is kellett. Akkor az nehézséget okozott, de megérte, mert most nagyjából ennek köszönhetjük, hogy „életben vagyunk”, hiszen az akkori 15-16 éves játékosokból többen játszanak most a felnőtt csapatban. Sőt, nagy öröm számunkra, hogy jelenleg lényegében csak helyi, vagy környékbeli, többségében fiatal játékosok alkotják a csapatot.

A gárda jelenleg hetedik helyen álla a bajnokságban, idén a cél lényegében a stabilizáció, de jövőre nagyobb tervek is vannak.
 - Egyrészről szeretnénk a kicsiny sporttelepet, pontosabban a klubházat bővíteni, épp ezért erre TAO-s pályázatot adtunk be. Szeretnénk, ha a fiatal csapat tavasszal stabilizálódna, kialakulna egy nagyszerű, összetartó közösség. Nagyon jó után haladunk, hiszen mint mondtam, a fiatalok nagy része régóta ismeri egymást, és jól kijönnek az idősebb játékosokkal is. Minden meccs után főzünk valamit, együtt vagyunk és megbeszéljük a történteket, de van, hogy az edzések után is beülünk egy hamburgerezőbe. Mert persze vannak edzések is, méghozzá heti két alkalommal. Ebből egyszer általában csak focizunk, de a másik nap igazi szakmai munka folyik a pályán. Szóval ezek után az edzések után sem rohanunk haza. Nyárra pedig az a terv, hogy a csapathoz csábítjuk a környéken, más csapatokban futballozó helyi fiatalokat, ezzel is erősítve a lokálpatriotizmust. Természetesen, mint mindenki, aki pályára lép, szeretnénk mi is egyre sikeresebbek lenni, így örülnénk neki, ha ősztől a dobogós helyekért, esetleg a feljutásért játszhatnánk.

Szabó Attila elmondta, Bozsik programos csapatokat most is versenyeztet a klub, de tanulva az elmúlt évekből, ismét szeretnének ifi csapatot toborozni, és akár már szeptembertől tornákra járni, hogy egy év múlva – egy esetleges sikeres szereplés után – ne legyen gond azzal, hogy nem tudják betartani az MLSZ előírásait.

 



Suljic hiába lesz állampolgár, nem lehet válogatott Fellibben a TAO-függöny