mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Suljic hiába lesz állampolgár, nem lehet válogatott

Immár köztudott, hogy Paulo Vinícius bekerült a magyar válogatott keretbe, köszönhetően annak, hogy holnap állampolgári vizsgát tesz. Ugyanezt teszi a Videoton másik légiósa, az egyik legtechnikásabb középpályásnak tartott Asmir Suljic, ám ő mégsem öltheti magára a magyar válogatott mezét.

Suljic az egyik legjobban cselező középpályás az országban

Ennek pedig igen egyszerű oka van: a két játékos más-más eset.
A FIFA honosítással kapcsolatos szabályzata úgy rendelkezik, hogy az utólagos állampolgárságot szerző labdarúgók akkor szerepelhetnek új országuk válogatottjában, ha 18 éves koruk betöltését követően legalább öt évig életvitelszerűen az adott országban tartózkodtak. Az MLSZ tájékoztatása szerint Vinícius esetében ez a szabály lehetőséget ad a válogatottságra állampolgársági vizsga esetén, a Vidi védője ugyanis immár hat éve Magyarországon él. Bernd Storck a válogatott itthon játszó labdarúgóinak vasárnap kezdődő összetartására meg is hívta a belső védőként bevethető brazíliai születésű futballistát, aki a következő héten bizonyíthatja, hogy érdemes számolni vele a nemzeti csapatban.
Suljic helyzete ettől eltérő, a bosnyák játékos ugyanis csak 2013-ban érkezett az országba, esetében  egyelőre nincs meg a válogatottbeli szerepléshez előírt öt év, így a támadó válogatottbeli szereplésére ebben az évben semmiképpen sincs lehetőség.

 



Nikolics: Így élek Amerikában Amatőr kluboknál jártunk: Budajenőn a közösség a fontos – de jövőre a feljutásért játszanának