mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Hiányzik a Fradi-tábor? Igen, de nem azok, akik most nem mennek meccsre!

Két hazai meccsre - a Honvéd elleni kupameccsre és a Videoton elleni bajnokira -  átlagosan 7000 néző ment ki az Üllői útra, és ha az elmúlt időszak nézőszámait vesszük figyelembe, ez nem is rossz. Ráadásul a Vidi ellen már volt valami szurkolás-féle, persze sokan azt mondják, ez még mindig nem az igazi. Egyesekben újra felvetődött a kérdés, vajon mennyire hiányozik a Fradi-tábor a stadionból? Nos, Seri Balázs olyan fradista, aki a 90-es évek során egy mérkőzésről sem hiányozhatott. Tán egyeseknek meglepő lehet, de szerinte az igazi Fradi-tábor ugyan hiányzik a lelátóról, de ők nem egyenlők azokkal, akik mondvacsinált indokok miatt most nem járnak a meccsekre.


Diósgyőrbe több mint 10 ezer Fradista ment le a 92-es bajnokavatóra

- Ahogy mondani szoktam, ha valaki visszaadná azt a pénzt, amit a Ferencvárosra költöttem a 90-es években, akkor tudnék venni egy lakást. Nem is kis lakást – mondta a mifocink.com-nak Seri balázs, aki már évek óta külföldön dolgozik, de amikor itthon van, kimegy kedvenc csapata meccsére.

- Tán mindig is fradista voltam, de a meccsre járással olyan 17 évesen fertőződtem meg. Nagyszerű, összetartó csapat volt akkor a tábor. Mert akkor a tábor bizony tábor volt.  Megállás nélkül űzte-hajtotta a csapatot. Számos dalt költöttünk, mindenhol ott voltunk. És a mindenholt szó szerint kell érteni. Néhány évvel ezelőtt itthon voltam, amikor a mostani tábor tüntetést szervezett Kubatov Gábor ellen. Akkor a Puskás-stadionban játszott a csapat, én meg kimentem, és megnéztem, miről is van szó. Nos, mosolyognom kellett. Komolyan mondom, hogy a 90-es években egy hétközi idegenbeli Magyar Kupa meccsre több fradista utazott el vidékre, mint ahányan elmentek a szervezett tüntetésre. Mi 20 ezren voltunk az Üllői úton egy hétfői,  Vác elleni meccsen, amikor szakadt az eső. Most meg? Húszezer néző évek óta egy Újpest elleni rangadóra nem jön össze.

Seri Balázs nem tagadja, a 90-es években során számos botrányban, bunyóban benne volt, de soha nem csinált olyat, amit például a kilencvenes évek közepén, a Göteborg elleni idegenbeli Bajnokok Ligája meccsen látott.
- Valóban, az akkori tábor tagjai nem ijedtek meg az árnyékuktól, nem szaladtak el sem Diósgyőrben, sem Békéscsabán, sem Újpesten. Sőt, még a rendőrök elől sem. Bizony ott voltam azon a Magyar Kupa döntőn, ahol lovasrendőr-roham volt. Meg lehet nézni a felvételeket: egyetlen fradista sem takarta el az arcát, nem bújt kapucnis felsők meg sálak mögé. Futball-huliganizmusról most beszélni botorság, hiszen akkoriban a Fradi-tábor mellett minden vidéki táborban sokkal keményebb emberek voltak, mint mostanában. És akkor még nem beszéltünk a kispestiekről, újpestiekről akik bizony kőkemény figurák voltak. És érdekes: mégis többen jártak meccsekre, mint mostanában. Vajon ez hogy lehetséges?  Én a csapattal körbejártam az országot, sőt, Európát is Szófiától Brémáig, Brüsszeltől Madridig vagy épp Pozsonyig. Nem tagadom, voltak bunyók, tudom, hogy a nemzetközi szövetség ezek miatt is büntette anno a klubot, és nem vagyok büszke arra. Ám soha nem loptam, raboltam. Emlékszem, amikor a Göteborg elleni idegenbeli BL-meccsre mentünk busszal, akkor együtt utaztunk az akkor még nagyon fiatalokból álló két szurkolói csoporttal – akik ma távolmaradásukkal és hangzatos nyilatkozataikkal tiltakoznak a vezetőség döntései ellen. Nos, ezek a fiúk végiglopták az utat. Minden benzinkutat, minden boltot, ahol megálltunk, kifosztottak. Még a kompon lévő büfében is loptak. Volt olyan srác köztük, aki egy belépőjeggyel a zsebében indult el, pénz nem volt nála, aztán egész úton evett-ivott, amikor hazaértünk, még pénze is volt. Érdekes, nem?  Ma ezek a figurák - vagy legalábbis egy részük - ott vannak a tüntetők között. Biztos van olyan döntés, amivel én sem értek egyet, de ezeket az embereket én sem engedném be a stadionba.

Balázs évek óta külföldön él, de vannak időszakok, amikor itthon van. Olyankor mindig kimegy a Fradi meccsére.
- A fradizmus az fradizmus. Ennyi. Nem számít, ki mit mond, milyen döntést hoz. Mint mondtam, korábban sem takartuk el az arcunkat sálakkal, most, amikor természetesen már semmilyen botrányban nem lennék benne, miért ne szkennelnék. A lényeg a csapat szeretete! És hogy hiányzik-e a tábor a stadionból? Igen. Az, amelyik a 90-es években ott volt. Az, amelyik minden stadiont megtöltött. Az, amelyik győzelembe hajszolta a csapatot például Diósgyőrben, amikor Nyilasi Tibivel bajnokok lettünk. Az, amelyik csodás hangulatot teremtene az új arénában.  

 



Vajon kirúgják Pontest, mielőtt kiejti a Lokit? Szabó György megmondta a tutit – és az most valóban tuti