mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nagy magyar futballvalóság!

Labdarúgásunk utánpótlásnevelése fejlődik – a hivatalos kommunikáció szerint. Ám ha benézünk a kulisszák mögé, ha átlépünk a futballakadémiák csillogó-villogó kirakatain (az eredményeket most ne nézzük., már más a kép. A mifocink.com most megtette ezt, Scherer Gábor, és egy budapesti, amatőr bajnokságban szereplő klub, a Hidegkúti SC edzőjén keresztül megmutatjuk, milyen az, amikor a szövetségben átgondolatlan döntéssel köteleznek amatőr klubokat arra, hogy szinte minden korosztályban versenyeztessenek gyerekeket, majd egy év múlva meggondolják magukat a szövetségben és úgy döntenek: mégsem kellenek a gyerekcsapatok.

FEHÉR GYÖRGY

 


Tényleg így néz ki egy játékra alkalmatlan pálya?

- Ha valakinek nem lenne világos, miért tart ott a labdarúgásunk, ahol tart, íme néhány példa az elmúlt hetek eseményeiből a csapatom életéből. - kezdte az edző. - Eddig szó nélkül tűrtem a dolgokat, de most már tényleg kezd elegem lenni. Lehet szapulni a játékosokat, hogy miért nem tud NBI-es létére egyeneset rúgni a labdába, miért nem hajt, mint az angol/német/spanyol kollégái…stb., de felesleges. Nem ők a hibásak. Ezek a játékosok ennek a közegnek a termékei, ezeknek a klubvezetőknek, edzőknek a munkája. Ezen nőttek fel, ezt látták. Miért is lennének ők mások? 

Mint azt az edző elmondta, nyáron a Labdarúgó Szövetség hozott egy rendkívül átgondolt, logikus döntést, miszerint az U17-es bajnokságban nem szerepeltethető 15 éven aluli játékos.
Csak úgy a semmiből.
Eddig lehetett, most már nem lehet.
Miért?
Csak!

- Ez számunkra azt jelentette, hogy a csapatom kb. harmada egy évig látogathatja az edzéseket, de mérkőzésen nem játszhat. A fentiek miatt úgy határoztunk, hogy visszaléptetjük a csapatot a bajnokságtól, de játékon kívül nevezünk, tehát ugyanúgy lejátsszuk a meccseket, így pályára léphetnek a kisebbek is. Miért nem neveztük be őket akkor az U16-ba? Talán azért, mert egy kis klub vagyunk, kis „felvevőpiaccal”, nem oldható ez meg egyik napról a másikra. Eközben új szabály, hogy létre kell hozni U19-es korosztályt is. Eddig nem kellett, most már kell. Miért? Csak! Rendkívül életszerű! Természetesen ha az átmenet nélkül, semmiből jött új szabályoknak nem tudsz megfelelni, azonnal jönnek a szankciók. Ennek az áldozata lett már egy-két felnőtt csapat. Szóval a gyerekek érdekeit figyelembe véve neveztünk, pontosabban nem neveztünk az U17 bajnokságba, de az első fordulókban máris azzal szembesültünk, hogy velünk ellentétben más klubok szerepeltetnek jogosulatlanul játékosokat. A játékvezetők simán engedték.

És az edző már sorol is néhány példát a klubok hozzáállásáról - mert ugye a sportszerűség, és a gyerek az első...

1. Kb. három héttel ezelőtt hazai mérkőzésre készültünk, már csak fél óra volt a meccsig, az ellenfél még sehol. A technikai vezetőnket kértem, járjon utána, hogy minden rendben van velük, ideérnek-e időben. Nem vették fel a telefont. Én is próbálkoztam, semmi. Kb. 10 sikertelen hívás lett a vége, és 1-2 SMS. Két napja a technikai vezetőnk a következő SMS-t kapta: „Tisztelt Egyesület! Már értem az ezelőtt egy hónappal nem fogadott hívásaimat, valamint üzeneteket. Nem tudtam hová tenni! Sajnos november 20.-ra írtuk be a mérkőzést. Elnézésüket kérem a meg nem jelenésért! Hangsúlyoznám, nem azért nem mentünk el, mert versenyen kívül szerepelnek! Mi a játék hívei vagyunk!”

2. A múlt héten az iskolai őszi szünetben mérkőzés pótlásokra került sor. Egy hét alatt 5(!) bajnoki mérkőzést játszottunk le az U17, és U19 bajnokságban, mert idén mindenképpen be kell pótolni a halasztott meccseket. Igaz, a tavaszi szezon március közepén kezdődik, de jó is a 3-4 hónapos holtidő. Nem lehet tavaszi szezon előtt lejátszani edzőmeccsek helyett, most kell. Mert csak!

3. Volt egy általunk halasztott mérkőzés egy patinás, volt NBI-es, jelenleg NBIII-as klubbal. Ilyenkor az a szabály, hogy az általuk felajánlott időpontot feltétel nélkül el kell fogadnunk. A felajánlott időpont nem is lehetett más, mint szerda 13:30, a város legtúlsó végén. Köszi, korrekt! Arra hivatkoztak, hogy nincs szabad pályájuk később. Aha! 3 füves, és egy centerpálya áll rendelkezésükre. Előző napokban telefonon kerestem az illetékest, esetleg nem lehetne-e pár órával későbbre tolni a meccset. Az illetékest nem értem él, viszont az általa megbízott valaki lényegében rámcsapta a telefont. Mondanom se kell, mikor végeztünk a meccsünkkel, nyoma sem volt annak, hogy utánunk mérkőzések, edzések következnének. Szóval átvertek. Nem baj, mi 10 játékossal is lejátszottuk becsületből a meccset, mert a fél csapatom nem tudott eljönni iskolai elfoglaltság miatt. Őket ez nem érintette egyáltalán, mert akadémiai szisztémában dolgoznak. Ja, úgy könnyű. Irreális végeredmény született.

4. A hétvégén U17 meccsre hivatalosak voltunk a város másik felére. Csapatom reggel 6 körül kelt, hogy felkészüljön, odautazzon. A helyszínen azzal a hírrel vártak minket, hogy a klub mélyen tisztelt elnöke nem engedélyezi a mérkőzés lejátszását, mivel esik az eső, a pálya alkalmatlan. Na már most! A pálya egyáltalán nem volt mérkőzésre alkalmatlan, ezt egyébként a játékvezető is megerősítette. Természetesen az elnök úr nem fogadta a hívásomat, azóta sem hívott vissza. Miután egyértelművé vált, hogy a pálya bizony alkalmas, a meccs elmaradására vonatkozóan az érvelés a következőképpen módosult: a.) kárt teszünk a pályában, tehát anyagi megfontolásból nem meccsezünk b.) balesetveszélyes. Ebből természetesen egyik sem volt igaz. És a kedvencem: c.) nem fogjuk hazavágni a pályánkat egy edzőmeccs miatt.

Az edző lefényképezte a pályát, melyre az eső miatt nem engedte fel az elnök a játékosokat 

Persze lenne egy néhány kérdésem az elnökhöz. Például vajon ősszel miért meglepő, hogy esik az eső? Ha esős időszakban ennyire óvják a pályát, miért nem bérelnek műfüves pályát? Miért nem tudnak értesíteni a meccs elmaradásáról, mielőtt még elindulnánk Pesthidegkútról, ami tömegközlekedéssel több, mint másfél óra? (több gyerek is így érkezett). Egy klubvezető miért nem fogadja a hívásom? Miért balesetveszélyes egy vizes talajú focipálya? Máshol miért oldható meg ugyanez?

5. Természetesen a végén egyik csapat sem állt ki ellenünk, mondván „ egy edzőmeccsre nem vagyunk kötelesek kiállni”.

Szóval ha valaki nem értené, miért ilyen a focink: nem a szurkolók miatt, nem az agyonfizetett játékosok miatt, és sorolhatnám a sok-sok sületlenséget. Az alkalmatlan / hazudozó / sportszerűtlen / dilettáns / sportembereknek nem nevezhető / semmirekellő / alázat nélküli / tanulni, dolgozni nem akaró / pályázati pénzeket lenyúló / fizetéseket a semmiért felvevő „sportvezetők”, „utánpótlás edzők” miatt. Na azok miatt. A többi, amit a pályán látunk, már csak ennek a következménye. Ezt látják a gyerekek, ezt tanulják, ezen szocializálódnak, nekik ez lesz a normális. Akkor miért is várunk mást?

 

 



Nálunk még az is titok, mennyi mezt adnak el a klubok! Ilyen kamu búcsúmeccset még nem látott a világ