mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nálunk még az is titok, mennyi mezt adnak el a klubok!

Hogy mennyire van marketing-értéke a magyar futballnak, pontosabban milyen bevételre tehetnek szert az NB I-es csapatok mezeladásból? Nos, a Lokál felmérése szerint ebben is jelentősen elmaradunk Európától. No és a kommunikációban is: a lap kérdésére a 12 NB I-es csapatból mindössze három volt hajlandó válaszolni.

Fradi mezből négyezer fogy egy évben - ezzel vezet a zöld-fehér klub 

A futballmezek vásárlása és viselése az egyik legfontosabb azon szurkolók számára, akik a kedvenc klubjukkal való azonosulást így is szeretnék kifejezni. Éppen ezért a mezbiznisz hatalmas üzlet – a fejlett futballkultúrákban. Hazánkban azonban még az élvonalban is akadnak egyesületek, amelyek ilyen téren nem törődnek a szurkolóikkal, honlapjukon semmiféle információt nem adnak az esetleges érdeklődőknek.

A magyarországi mezeladásokat természetesen a legnépszerűbb magyar klub, a Ferencváros vezeti. A zöld-fehérek éves szinten négyezer mezt értékesítenek. Tavaly csak a stadionban található Fradi Shop bevétele meghaladta a 300 millió forintot a különböző termékek eladásából. A csapat kétféle mezt értékesít, az eredetit és az úgynevezett replikát: előbbi magas minőségű anyagból készül, pontosan megegyezik azzal, amelyet a játékosok a mérkőzéseken viselnek, ennek ára 31 990 forint, a replika pedig 14 990 forint.

A DVSC-nek semmilyen bevétele nem származik mezeladásból, mivel két éve átadták az árusítási jogot egy kft.-nek. A Loki-drukkerek 2015-ben összesen 347 mezt vásároltak.

A Haladástól az idei szezonban a 2016/2017-es őszi szezonban eddig 70 mezt értékesített a jogokat birtokló cég. A névre szóló mezek ára 8500 forint.

A lap riportjából kiderül, a többi NB I-es klub vagy titkosan kezeli a mezeladásból származó adatokat, vagy nincs semmilyen bevételük ebből a forrásból, mert egyik egyesület sem kívántak megosztani ezeket az információkat a lappal.


NB I-es árak

Ferencváros: 31 990/14 990 forint

Vasas: 13 999 forint
Videoton: 15 990 forint
Honvéd: 11 990 forint

Diósgyőr: 13 500 forint
Újpest: 13 990 forint
MTK: 18 800 forint

Debrecen:14 990 forint

Haladás: 8500 forint
Paks: nincs adat
Gyirmót: nincs adat

Mezőkövesd: nincs adat



Kitették a szívüket Nagy magyar futballvalóság!