mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Mi történik a Puskás Akadémiánál?

Valaki tudja, hogy mi történik a Puskás Akadémiánál? Mert kissé nehezen értelmezhetőek az elmúlt két hét történései. A legviccesebb viszont az a mondat, amivel Szíjjártó István vezetőedző magyarázta azt, miért kellett távoznia Felcsútról.

A csapat hétvégén Szegeden játszott döntetlent (Fotó:pfla.hu)

Nyáron nagy reményekkel „költözött” Felcsútra Bognár György. Az egykori válogatott labdarúgó a csákvári szakmai igazgatói posztot cserélte a Puskás Akadémia szakmai igazgatói posztjára. 
„Számomra is kihívást jelent a feladat, így örömmel vállaltam a felkérést. Vissza kell jutni a csapattal az élvonalba. A feltételek adottak Felcsúton ahhoz, hogy ezt a feladatot abszolváljuk, a keret néhány fiatal magyar játékossal kiegészítve és egy kevés kozmetikázással alkalmas a feljutásra.”- mondat akkor a klub honlapjának.

Nos, hogy milyen fiatal játékosokat igazoltak, azt nem tudjuk, de érkezett például Vanczák Vilmos, aki se nem felcsúti, se nem fiatal.

Ilyen előzmények után vágott neki a csapat a bajnokságnak, de a várva várt nagy menetelés eddig elmaradt, legalábbis ha azt nézzük, hogy a csapat nem vezeti – vagyis a teljes szakmai stáb kirúgása után nem vezette – a bajnokságot.
Merthogy alig egy hete gyorsan kirúgták Felcsútról Bognárt, és bizony repült vele a vezetőedző Szíjjártó István és az elmozdíthatatlannak hitt kapusedő, Disztl Péter is. Pedig a csapat akkor, a 15 fordulót követően 26 pontot gyűjtve az 5. helyen állt, igaz, a második helyen álló Kisvárdának pont ennyi pontja volt.
Azt tehát egyáltalán nem lehet mondani, hogy a Bognár vezette szakmai stáb ne tudta volna teljesíteni az elvárásokat.

A szakmai munka Vincze István kezébe került, aki rögtön bizonyította, mennyire követte eddig figyelemmel a csapat eredményeit, hiszen azt nyilatkozta, hogy elsődleges cél, hogy a támadójátékot erősítsék – biztos elkerte a figyelmét, hogy a bajnokságban a Puskás Akadémia szerezte a legtöbb gólt.

Nos, ezek után tán nem meglepő, hogy Vincze nem tudott győzelemmel kezdeni a kispadon, a csapat Szegeden játszott 2-2-es döntetlent.

Persze, nem csak az edzőváltás volt az egyetlen furcsa dolog, ami az elmúlt időben a Puskás Akadémiánál történt.

Kiderült, hogy a jövőben korosztályonként két-két tehetséges koszovói fiatal mehet az akadémiára. Ez már csak azért is meglepő, mert a TAO pénzből felhúzott akadémia pont azért jött létre, hogy magyar fiatalokat neveljen. Igaz, ezzel a nevelő munkával lehet egy kis gond, hiszen a mifocink.com több alkalommal feltette a költői kérdést: vajon milyen szakmai koncepció valósul meg egy akadémiánál, ahol szinte évenként változik a szakmai igazgató – és ezzel együtt a szakmai koncepció.

Ám a legérdekesebb és legviccesebb mégis csak Szíjjártó István vezetőedző nyilatkozata volt azzal kapcsolatban, hogy miért kellett távoznia a kispadról:
- Tény, hogy jó játékosaink vannak. Sajnos azonban nagyon sokszor nem tudtunk a legerősebb összeállításban pályára lépni sérülések miatt, illetve azért, mert két fiatalt kötelezően szerepeltetni kell. Nálunk a fiatalok a védelemben játszottak és korukból adódóan voltak hullámvölgyek a játékukban.

Végül is egy utánpótlás-nevelő klubról van szó – ahol a fiatalok nyakába varrják a gyengébb szereplést.

 



Amatőr fociklubok rovat: Itt mindenki fradista Magyaros közeg