mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Amatőr fociklubok rovat: Itt mindenki fradista

Talán mindenki halott már a ferencvárosi szurkolók által létrehozott Ferencvárosi Futball Clubról. A csapat a Budapest IV. osztályból indulva jelenleg a magyar futball negyedik vonalában, a BLSZ I-ben szerepel.

A szurkolók csapatában senki nem kap fizetést (Fotó: Sáfár Tibor)

A csapatnál több NB I-et is megjárt szakember – Mátyus János, Juhász György, Korolovzsky Gábor vagy például Váczi Zoltán – is tevékenykedett az évek során. A vezetők nagyon büszkék arra, hogy úgy érnek el szép eredményeket, hogy nem fizetnek a játékosoknak.

A csapat története 2007-re vezethető vissza. Akkor még kispályás tornákon indultak, de hamar jött a váltás nagypályára.
Egy Fradi-szurkolókból álló csapattal jártunk Zalaegerszegre, hogy kispályás tornákon vegyünk részt – mondta Csoma Gábor alapító tag. – Több játékosunk is nagypályán játszott itt-ott, ezért úgy gondoltuk, mi lenne, ha beneveznénk egy csapattal a BLSZ IV-be. Abban az évben még kicsúsztunk a nevezési határidőből, de egy évvel később már indultunk.

A csapat az évek során egyre feljebb lépkedett, jelenleg a Budapest-bajnokság első osztályában szerepel. Mindezt úgy, hogy a vezetőség teljesen más nézeteket vall, mint a legtöbb csapatnál.
– Ahhoz, hogy a BLSZ I-ben sikeres legyél, pénz kell, és ki kell alakítani az utánpótlás-nevelést is. Nekünk nincsenek szponzoraink, barátoktól, volt Fradi-játékosoktól kapunk felajánlásokat. Anno, amikor elindult az egyesület, megegyeztünk, hogy a játékosoknak nem adunk pénzt. Soha, semmilyen körülmények között. Akkor sem, ha milliós költségvetéssel dolgoznánk, inkább a gyerekekre költenénk. Máshol ez nem így van, hiába mondjuk, hogy ez egy amatőrbajnokság. Mi munka után jövünk, és szívből, szeretetből csináljunk ezt az egészet.

Ami az utánpótlást illeti, a klub nagy hangsúlyt fektet a gyerekek képzésére.
– Jelenleg büszkén kijelenthetjük, hogy NB III-as szintű csapatok utánpótlás-nevelésével versengő programunk van. A kötelező korosztályok mind megvannak nálunk. Szerencsére a felnőttcsapat jelenlegi edzője, Bitó Tibor az utánpótlással foglalkozott, ismeri a gyerekeket, ezért könnyebben tudja beépíteni őket a csapatba. A gyerekek hetente háromszor edzenek, a felnőttek pedig hetente kétszer.



„Szurkolók nélkül nincs értelme a futballnak – nélkülük senkik vagyunk...” Mi történik a Puskás Akadémiánál?