mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

„Szurkolók nélkül nincs értelme a futballnak – nélkülük senkik vagyunk...”

George F. Hemingway, vagyis bocsánat, Lanzafame újbóli leigazolása, és az újságírók rendre utasítása óta csak Szabó György kapcsolata nem mindig volt rózsás a Honvéd szurkolókkal. És akkor még finoman fogalmaztunk. Ám amit most tett a Honvéd-tulaj, az példaértékű. Megmutatja, egy klubvezető is megteheti az első lépéseket, egy klubvezető is beláthatja, ha tévedett, és akkor a szurkolók is visszatérnek a lelátóra. Sőt, nem is vele, hanem a csapatukkal foglalkoznak.

Korábban volt a Bozsik-stadionban minden.
Anyázás, kitiltás, szektorbezárás, fenyegetőzés, nyilatkozatháború.
Aztán történt valami.
Talán Szabó György is rájött, szurkolók nélkül felesleges futballt „csinálni”.
Talán Szabó György is rájött, hülyeséget tett, ő is hibázott korábban.
Talán Szabó György is rájött, Honvéd-szurkolók még akkor is lesznek, amikor ő már a Bozsik Stadion környékére sem megy.

Tett tehát egy óriási lépést a szurkolók felé.

Mint ismert, az első magyarországi ultracsoport, a Bozsik-stadionban az északi kanyarban helyet foglaló kispesti Ultra Red Boys az 1991. október 23-án, a Sampdoria ellen játszott BEK-meccsre (2–1) datálja megalakulását, az azóta számos új csoporttal gazdagodó Északi Kanyar megszületését.

Ennek immár 25 éve.

De nem csak a szurkolók, hanem Szabó György is számon tartotta az évfordulót, és úgy döntött, a drukkerek a 25 évvel ezelőtti jegyáron mehetnek be a hétvégi, Haladás elleni meccsre.
„Mi próbálunk kedveskedni a szurkolóinknak, hiszen fantasztikus szurkolótáborunk van, és azt határoztuk el, hogy a Haladás elleni mérkőzésünkre, amely egybeesik a csoport megalakulásának 25. évfordulójával, olyan áron engedjük be a szurkolókat a kanyarba, amilyen áron 25 évvel ezelőtt bejöhettek. Ez egy jelképes ár, hogy minél többen jöjjenek és megünnepeljék ezt a nagy dolgot . Látható, hogy ha egy mérkőzésen hangulat van, akkor az azt követő találkozóra többen jönnek ki, mint általában. Az emberek kedvelik, ha van társaság, nemcsak azért jönnek ki, hogy lássák a fiúkat, hanem, hogy társaságban legyenek” – nyilatkozta a napokban Szabó György.

Nos, a szurkolók kapva kaptak az alkalmon, és újra megtelt az Északi Kanyar.
Ja, és nem mellesleg a szurkolók és a játékosok a meccs után találkoztak a stadion közelében felállított sörsátornál, ahol Marco Rossi vezetőedző még beszédet is mondott. Ahogy korábban, egy tavasszal rendezett családi napon is. (Ugye emlékszünk, néhány nappal korábban, és egy kerülettel odébb ez hogyan is zajlott).

Tán nem véletlen, hogy a meccs alatt egyetlen gyalázkodó, vezető távozását követelő rigmus sem hangzott el.

Tán nem véletlen, hogy Marco Rossi elmondta: „Szurkolók nélkül nincs értelme a futballnak – nélkülük senkik vagyunk...”

Úgy látszik, Kispesten rájöttek a titokra – ami nem is annyira titok!
Hogy azt a játékot, amit futballnak nevezünk csak és kizárólag a szurkolók szórakoztatására találták ki.

Bravó és hangos taps a gesztusért a Honvédnak.



1183... 4700 Amatőr fociklubok rovat: Itt mindenki fradista