mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Miért került székenként másfél millióba az MTK-stadion? És kinek épült 500 fős luxuspáholy?

Az nem biztos, hogy mi építjük az utóbbi időben a legtöbb stadiont, de az biztos, hogy mi építjük a legdrágábban. Mint kiderült, egy szék az MTK új stadionjában többe került, mint a Fradi vagy a Loki új stadionjába. Sőt, többe mint a nem oly rég az év stadionjának választott Espanol stadionjában.

Székenként másfél millióba került a stadion (fotó: mtkbudapst.hu)

Tisztázzunk valamit!
Magam részéről azt gondolom, hogy nagyrészt olyan méretű stadionokat kell építeni, mint tették ezt az új MTK stadionnál. Teljesen felesleges 20 ezres arénákat felhúzni, mert egészen egyszerűen nem mennek ki ilyen sokan a meccsekre.

Fájó ránézni, hogyan kong az ürességtől a Nagyerdei Stadion egy-egy bajnoki alatt, és bár az „új Albert-stadion” legalább a válogatott meccsekre megtelik, ez csak addig lesz, amíg el nem készül az új Puskás-stadion. Mert akkor a nemzeti csapat érthető okokból átköltözik oda, a Fradinak meg marad a bántóan alacsony 6-7 ezres átlag nézőszám. Persze csak akkor, ha addig valamilyen módon meg nem oldódik a vezetőség az a fanatikusok közt lévő ellentét – bár erre igen kevés az esély.

Szóval szerintem itthon pont az az 5-7 ezres (és akkor most lehet, hogy így is nagyot mondtam) stadionméret az ideális, mint amibe az MTK új stadionja is beleesik, igaz, a betonfal miatti magyarázkodásban elsiklik a lényeg.  Merthogy ugye most derült ki, hogy a négy lelátó helyett csak két lelátó épült a stadionba, a kapuk mögött pedig betonfal zárja le a teret.

Miután ezt még csak fényképeken láttam, így pedig nem mondanék véleményt, másrésztől még az is lehet, hogy jól néz ki. Bár ha jobban belegondolok, és valóban oda egy falat kellett húzni, ezt jobban is megoldhatták volna – mondjuk egy látványos üvegfallal.

De ennél nagyobb a gond.

Mert azt hagyjuk, hogy a bemutatott látványtervekhez lassan már egyáltalán nem hasonlít a stadion, hiszen ennél lényegesebb, hogy így már nem is UEFA kompatibilis.

A betonfal ugyan az UEFA által kért 7,5 méterre van az alapvonaltól, azaz a nemzetközi szövetség 3-as besorolása szerint a 105x68 méteres játéktérrel együtt faltól falig épp 120 méter a pálya, csakhogy az előírásban az is benne van, hogy „Jelentős tornákhoz vagy kiemelkedő mérkőzésekhez, amiken nagyobb médiajelenlét várható, ez a távolság 125x85 méterre növelendő.” 

Erre pedig már semmi esély, és az lesz csak igazán vicces, ha valami csoda folytán az MTK eljut valamelyik nemzetközi kupában olyan messzeségbe, hogy európai élcsapatot fogadjon, azt bizony nem teheti a milliárdokból épített stadionjában.

A betonfallal az a legnagyobb gond, hogy így már nagyobb UEFA meccset nem rendezhetnek a stadionban (Fotó: mtkbudapest.hu)

Ennél is érdekesebb, hogy mi a fene került székenként másfél millióba ebben a stadionban.
A világon mindenütt úgy számolják, hogy milyen nagyok a költségek, hogy a végösszeget leosztják a székek számára. Egyébként legutóbb Kósa Lajos még debreceni polgármesterként is ezzel a számmal szemléltette, hogy miért nem drága a Nagyerdei Stadion. Ami, valljuk be, mégis nagyon drága lett, főleg annak a tükrében, hogy futballmeccsen tán még egyharamad ház sem volt sosem.

No, de vissza az MTK Arénához, amely így az ország legdrágább stadionja lett, hiszen az egy székre jutó költség másfél millió forint. Csak hogy lássuk, milyen nagy ez az összeg: az „új Albert Stadionban” 886 ezerbe, Debrecenben 663 ezerbe, a hasonló méretben épülő mezőkövesdi stadionban 300 ezerbe, de még a Makovecz által tervezett Pancho Arénában is „csak” 1 millió forintba került egy szék.

Sőt, az index.hu-n megjelent írás szerint a nem oly rég Európa-liga döntőjének helyt adó bukaresti Nemzeti Stadionban csak 1,3 millióba, az Espanyol barcelonai stadionjában, melyet 2009-ben adtak át - vagyis a világgazdasági válság kellős közepén épült – alig 500 ezer forintba került egy szék. Hozzá kell tenni, ez 2010-ben az év stadionja lett az UEFA-nál.

Ez utóbbi versenybe valószínűleg nem szállhat be az MTK, de abban azért reménykedhetünk, hogy az avató nem fullad akkora kudarcba, mint a Pancho Aréna első bajnokija – amit azonnal el kellett halasztani, mert a lelátó és a körítés ugyan gyönyörű, a vízelvezető rendszer viszont sz@r, így az eső miatt állt a víz a pályán.

Persze, ezen kívül is van egy nagy kérdés: vajon kinek építettek 500 fős luxuspáholyt, hiszen nagyjából ennyi az MTK átlag nézőszáma?

 



Nincs vesztegetni való időnk! Csak lazán!