mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Tíz nap tíz kérdés: A játékosok szerint a játékvezetők nem tisztelik őket

A mifocink.com idén ősszel is (mint ahogy korábban is) tíz kérdést tartalmazó kérdőívet juttatott el 100 magyar futballistához, akik nevük megadása nélkül válaszolhattak a kényes kérdésekre. A futballisták között volt NB I-es, NB II-es játékos, de volt olyan is, aki a megyei bajnokság III. osztályában játszik. A tíz kérdésre adott válaszokat tíz napon át osztjuk meg olvasóinkkal. Mai kérdésünk: a játékosok szerint a játékvezetők tisztelik-e őket?


FEHÉR GYÖRGY

Tegnapi kérdésünk az volt, vajon a játékosok megadják-e a tiszteletet a játékvezetőknek? Ma viszont arra voltunk kíváncsiak, vajon a futballisták hogy érzik, megkapják-e a tiszteletet a játékvezetőktől.

 A feltett kérdésekre a megkérdezettek öt válasz közül választhattak:
1. Abszolút
2. Nagyon
3. Félig-meddig
4. Nem nagyon
5. Egyáltalán nem

Nem tudni, mennyire értékeljük meglepőnek, de a válaszadók nagy része, összesen 52-en a nem nagyon lehetőséget, míg 16-an a félig-meddig lehetőséget választottak.  Mindössze 12-en adták az abszolút és 20-an a nagyon választ.
A megszólalók között volt olyan NB I-es játékos, aki elmondta, van olyan játékvezető, aki tegezi, míg az alacsonyabb osztályból többen arra panaszkodtak, hogy a játékvezetők ittasan érkeznek a mérkőzésre.

- A megyében három fajta játékvezető van. Az idősebb, aki pénzkereseti forrásként tekint a játékvezetésre,de igazából nem érdekli semmi. Előfordul, hogy ittasan jön a meccsre, ahol tegezi a játékosokat. Van, aki elküldi a pi…ba a futballistákat. Persze ezek nagy része elhízott, futni nem tud, és meg van sértődve, ha az öltözőbe nincs bekészítve egy kis harapnivaló meg sör. A másik a fiatal, ambiciózus. Aki azt hiszi, lehet belőle valaki. Közülük sokan „ki ha én nem” módjára, pökhendien viselkednek, pedig lehet, hogy futballozni egyáltalán nem tudnak. Rutintalanok, de legalább futni tudnak, és futnak is. A legjobb, ha a két kategória között lévő spori jön a meccsre. Az, aki pontosan tudja, hol a helye a sportágban, és mi a szerepe a meccsen. Aki tudja, nagyon feljebb már nem juthat, de azzal is tisztában van, hogy ez a sport nem érte, hanem a játékosok és a nézők szórakozásáért van. Ők azok, akik felkészülnek a meccsre, akik időben érkeznek, akik megadják a tiszteletet a játékosoknak, de el is várják azt, és keményen büntetik, ha nem kapják meg. Sajnos, belőlük van a legkevesebb – mondta megkeresésünkre egy Pest-megyei futballista.

Az is érdekes, hogyan vélekedik a dologról egy NB I-es játékos.
- Van olyan spori, aki teljesen normális, de sajnos van olyan, aki flegma. Érdekes, hogy akik nemzetközi meccseken világsztároknak vezetnek meccseket, azok hétvégenként tegezik, csúnyán beszélnek a magyar játékosokkal. Egyértelműen azt éreztetik, hogy ők „valakik”, ők akár azt is eldönthetik, ki játszik a jövő héten és ki nem. Olyan is előfordul, hogy vannak olyan játékosok, akikre pikkelnek, így aztán az ellenük elkövetett kisebb szabálytalanságokat sosem látják, de ha jön a reklamálás, villan a sárga, sőt, nem egyszer a piros lap.



Dezső elment Amatőr fociklubok rovat: saját pálya nélkül is életben van a Zuglói Kinizsi