mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Tíz nap, tíz kérdés: Az MLSZ „futballmagyarokat” érintő szabályzata mennyire verte fel mesterségesen a magyar futballisták árait

A mifocink.com idén ősszel is (mint ahogy korábban is) tíz kérdést tartalmazó kérdőívet juttatott el 100 magyar futballistához, akik nevük megadása nélkül válaszolhattak a kényes kérdésekre. A futballisták között volt NB I-es, NB II-es játékos, de volt olyan is, aki a megyei bajnokság III. osztályában játszik. A tíz kérdésre adott válaszokat tíz napon át osztjuk meg olvasóinkkal. Mai kérdésünk: az MLSZ „futballmagyarokat”   érintő szabályzata mennyire verte fel mesterségesen a magyar futballisták árait.


FEHÉR GYÖRGY


Mint ismert, a Magyar Labdarúgó-szövetség szabályzata szerint azok a klubok, amelyek több „futballmagyart” szerepeltetnek a csapatban, nagyobb részt kapnak a Szerencsejáték ZRT-től befolyó pénzből. Igen ám, de egyes klubvezetők szerint ennek az lett a hatása, hogy a magyar futballisták csillagászati fizetésekre tartanak igényt.


 

A mifocink.com most arra volt kíváncsi, hogyan látják a saját helyzetüket a futballisták, illetve hogyan látják mindezt a megyei bajnokságokban szereplő játékosok.

A feltett kérdésekre a megkérdezettek öt válasz közül választhattak:
1. Abszolút
2. Nagyon
3. Félig-meddig
4. Nem nagyon
5. Egyáltalán nem

Első kérdésünkre kapott válaszok érdekes eredményt hozott, hiszen 92 válaszadó szerint az MLSZ abszolút mértékben felverte a játékosok árát az új szabályzattal, de a többi nyolc válaszadó is a „nagyon” lehetőséget jelölte meg.

Bár a játékosoknak névtelenséget ígértünk, sajnos senki nem merte vállalni, hogy elmondja a saját esetét.
Illetve majdnem senki.
Egyetlen NB I-es játékos nem szégyelte bevallani: ő bizony havi több százezer forinttal megnyomta havi fizetését akkor, amikor a nyáron új egyesületbe igazolt.


- Kár tagadni azt, amit úgyis mindenki tud. Szerintem nincs olyan játékos, aki ha tehette, nem használta ki ezt a szabályt. Én is így tettem. Régi egyesületemben is a jobban kereső futballisták közé tartoztam, és bár ezt sem szégyellem, nem mondom el a pontos összeget. Maradjunk annyiban: prémiumok nélkül havi 1,5 és 2,5 millió forint között van valahol a valóság. Amikor felvetődött annak a lehetősége, hogy más csapatba szerződjek, úgy gondoltam: ha annyira akarnak engem, akkor ennek legyen ára, így amikor a bértárgyalásokra került a sor, az MLSZ szabályát példaként hozva néhány százezer forinttal „megfejeltem” azt a pénzt, amit az új klubnál ígértek. Bár nem mindenben értettünk eggyet, végül megegyeztünk.Tudom, hogy most sokan elszörnyednek, hiszen sokan talán még sosem láttak ennyi pénzt, de egyrészről közhelynek tűnik, de ettől még igaz, hogy nekem 35-38 éves koromig kell megalapoznom a későbbi életem, másrészről pedig nem én találtam ki ezt a szabályt. Igaz, kihasználom a lehetőséget, de ki ne tenné meg az én helyemben? – mondta megkeresésünkre az a játékos, aki annyit megengedett, hogy elmondjuk: egyik vidéki csapatból egy másik vidéki csapatba igazolt.  


 

 



Rudolf Gergely: Nagy hiba volt Genovából továbbállni, de Isten nyugosztaljon Ottó!