mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A minifoci Eb sikere után: ide nekünk világbajnokságot!

Augusztus végén, hat napon át pattogott a labda Székesfehérvár belvárosában kialakított mobil arénában, a minifutball Európa-bajnokságon. A helyszínen 20 ezer néző tekintette meg a viadalt, ami a szervezők várakozásait is felülmúlta.

 

Bár a nemzeti együttes a vártnál jóval korábban, már a 16 között búcsúzott, a hazai szurkolók lelkesedése nem csökkent. Nem pusztán a magyar válogatott meccsein, a helyosztókon is zsúfolásig telt ház várta a csapatokat a kispályás Európa-bajnokságon, melyet végül a kazah válogatott nyert meg.
– Az általunk rendezett Eb bizonyította, hogy a kispályás foci a labdarúgás olyan változata, amely látványos, ebből következően szerethető. Abban biztos voltam, hogy a mieink meccsein telt ház, 2500 néző lesz minden találkozón, arra azonban én sem gondoltam, hogy sokan be sem jutnak az arénába. Az első, szlovének elleni mérkőzésre százanan nem tudtak bejönni, a törökök elleni, esti összecsapáson 1500 szurkoló volt kénytelen a lelátó helyett a kivetítőn nézni az eseményeket. A következő két meccsünkön is szűknek bizonyult a stadionunk. Aminek nagyon örültem, hogy bár a magyar együttes nem érte el a kívánt eredményt, a péntek esti negyeddöntőkön és szombat esti helyosztókon is megtelt az aréna, kiváló hangulatban zajlott a bronzmeccs és az aranycsata. Húszezer néző követte a helyszínen az eseményeket, valamint sokan ültek a tévé elé is, az élő közvetítések során – mondta Tibor Dávid, a hazai szövetség elnöke, aki nem titkolta, a mieink kiesése megviselte, ugyanis a négy közé jutás volt a cél, ami nem sikerült. 

– Elmaradtunk a várakozástól, még az sem igazán vigasztal, hogy a későbbi győztes Kazahsztán búcsúztatott bennünket a nyolcaddöntőben. A meccsen 36 percig minimum egyenrangú ellenfelek voltunk. Fantasztikus lett volna hazai közönség előtt játszani még találkozókat, sajnos nem sikerült. A szakmai elemzés már zajlik, le kell vonnunk a tanulságokat. Az biztos, hogy még nagyobb erővel kell készülni a jövő évi, a csehországi Brnoban rendezendő kontinensviadalra. A Videoton FC ultrái nagyon sokat segítettek az Eb alatt, remek hangulatot varázsoltak az arénába, amit szeretnénk meghálálni a csehországi viadallal, ezért ingyenes szurkolói buszokat indítunk majd.

 

Tibor Dávid büszkén említi, az EMF, azaz a nemzetközi szövetség vezérkara kijelentette, hogy az eddigi, hét Európa-bajnokság közül ez volt a legszervezettebb. Ami biztos, a belvárosi helyszín telitalálatnak bizonyult, még akkor is, ha kivitelezési szempontból nem ez volt legegyszerűbb. A parkoló tulajdonosa, továbbá az önkormányzat, a kataszrófavédelem, a rendőrség, a tűzoltóság és az összes szakhatóság végig rugalmas és segítőkész volt. 

– Úgy gondolom, komoly rendezvényt hoztunk össze a kollégáimmal, a rendező csapattal. A jövő évi Eb szervezői is említették, nem lesz könnyű dolguk, ha túl akarnak szárnyalni bennünket. Az alpolgármesterük vezette a küldöttségüket. Itt voltak a 2017-es, tunéziai világbajnokság illetékesei is. Egy ilyen volumenű viadalhoz nagyon komoly összefogás kell, Székesfehérvár városa mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma is a rendezvény mellett állt, valamint szponzorokat is találtunk. A megfelelő tapasztalatoknak már a birtokában vagyunk. Elképzelhető, hogy megpályázzuk a 2019-es vb megrendezését. 



Potyogtak a gólok Feröeren – de csak a reptéren Vendégtoll rovat: Labdarúgók, nem láblabdázók