mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Bernd Storck: Továbbra is lépésről-lépésre kell haladnunk

A szövetségi kapitány szerint a kemény munkának, a rengeteg gyakorlásnak meg lett az eredménye, de a csoportelsőség semmit nem változtat azon, hogy továbbra sem mi vagyunk az esélyesek.


Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a csoportkör lezárultát követően egy háttérbeszélgetés keretében válaszolt az mlsz.hu kérdéseire, csapat főhadiszállásán, az impozáns Terre Blanche hotelben.

 - Az igazság az, hogy nagyon sokat és nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy ilyen csapatunk legyen - vágott egyből a közepébe Bernd Storck. - Biztos voltam benne, hogy tegnap este azok a játékosok is megállják a helyüket, akik most kaptak először lehetőséget. A csoportkör végén pihentetni akartuk a sárga lapos játékosainkat, de azt tudni kell, hogy a csapat minden tagja egyazon szinten áll, és ezt tegnap be is bizonyítottuk. Az egyetlen csapat vagyunk, amelyikben mind a 20 mezőnyjátékos pályára lépett már a tornán. Ez bizalom kérdése: megbízom a csapatomban, és ezt a bizalmat a fiúktól a pályán kapom vissza én, a szurkolótábor és az egész ország.

 A kérdésre, miszerint számított-e ilyen jó teljesítményre a csapattól, a szövetségi kapitány egyszerűen csak annyit válaszolt: "Igen, hittem benne!".

- Láttam már az edzéseken, hogy sokkal magasabb szintű játékra képes a csapat, mint amilyen a klubokban megszokott. Ez következetes és kemény munka eredménye. Ha profi a hozzáállásod, tudod, mit kell fejleszteni a csapatodon, és azt is tudod, hogyan érheted el ezt a célt, ez esetben pedig kemény munkával elérhető a siker. Elsőre mindenki nevetett rajtam, amikor azt mondtam, vannak tehetségeink, csak ki kell hozni belőlük a maximumot. A játékosokat is meg kellett győznöm róla, hogy érdemes befektetni a megfelelő mennyiségű munkát. A csapatot a kezdetektől mostanáig építettem, nagyon sokat fejlődtünk a pótselejtezők óta, de ehhez a szövetség is kellett. Csányi Sándor elnök úr és Vági Márton főtitkár úr mindenben mögöttem áll. Megvan felém a bizalom, és mindent megkapok, amire szükségem van a színvonalas szakmai munkához.

Szóba került Kleinheisler László is, hiszen kevesen vetették volna be a meccshiánnyal küzdő támadót a pótselejtezőn, azóta a Werder Bremen játékosa már alapembere a csapatnak.

- Sok fiatallal találkoztam már, akik a válogatott keretébe kerülve megijednek kicsit, félénkek lesznek, megtartják a távolságot a tapasztaltabb játékosokkal. De amikor Kleinheisler megérkezett az edzőtáborba, úgy viselkedett, mintha ezer éve itt játszana. Az első perctől kezdve ijedtség nélkül játszott az edzéseken, és amikor ezt látod egy játékoson, egyből elnyeri a bizalmadat. Amikor Andy Möller először volt Magyarországon, és látta Lászlót játszani, azt mondta, csodálatos tehetség. De rajta kívül is vannak tehetségeink.

 

 - A tehetséges fiataljainknak megfelelő munkakörülmények kellenek ahhoz, hogy valóra váltsák a tehetségüket. Mi, a válogatottnál folyamatosan fejlesztettük a stáb minden tagját, és mostanra tényleg összeállt egy professzionális munkát végző szakembergárda az orvosi stábtól a videóelemzőkön át a felszerelés-menedzserig mindenkit ideértve. Ehhez hozzátartozik, hogy folyamatosan mérjük a játékosok teljesítményét, gyorsaságmérést, vérkép-elemzést, tejsavtesztet végzünk. Minden játékosunknak van egy profilja, ami minket, edzőket segít a taktika kidolgozásánál. Nemzetközi szinten már minden csapat így dolgozik. Jó látni, hogy a magyar bajnokságban is akad két-három olyan gárda, amelyik ebbe az irányba indult el, de minden magyar klubnak így kell dolgoznia ahhoz, hogy fejlődjön a magyar futball.

 - Nagyon fontos, hogy lehetőséget kapjanak a fiatalok. Jó példa, hogy amikor idejöttem, a csapat négy-négy-kettőt játszott mindig. De Nagy Ádám és Kleinheisler csapatba építése, a rutinos Gerával kiegészülve, sokkal több lehetőséget ad nekünk. Így több stílusban tudunk játszani, és ez azért is fontos, mert mi nem domináljuk a meccseinket, mi egy nagyon-nagyon szervezett védekezésből próbálunk előrefelé játszani, okosan felépített támadójátékkal gólt elérni. Sokféle stílusú játékosunk van a csapatban, de mindenki hozzátesz a sikerhez: a különböző csapatok ellen ugyanis különböző stílusban kell játszanunk.

 A válogatott játéka mindhárom Európa-bajnoki mérkőzésén elnyerte a szurkolók és a szakma elismerését, és nemcsak a teljesítmény volt kimagasló, hanem az elért eredmények is.

- Nem véletlenül választottunk erős ellenfeleket a felkészülés során. Ezeken a meccseken győztük meg a játékosokat, hogy ha maradéktalanul elvégzik a munkát, amit elterveztünk, akkor képesek akár világklasszis csapatokkal szemben is versenyben lenni. Vétettünk hibákat, de azok segítettek jobban játszani Ausztria ellen. Ki kell emelnem, hogy Izland ellen nagyon szép futballt játszottunk. Csodálatos volt nézni, ahogy tartottuk a labdát, próbáltunk előrefelé játszani, és helyzeteket kialakítani. De egyértelműen Portugália ellen mutattuk az eddigi legjobb játékot, amióta itt vagyok. Igazi világklasszisok ellen játszottunk, és nem vallottunk szégyent. A felkészülés során a már játszottunk hasonlóan erős csapatok ellen, és akkor is kiderült, hogy ha mindenki tudja a dolgát a pályán, akkor nem lehet baj. Ezen nagyon sokat kellett dolgozni, a közös gyakorlások mellett mindenki személyre szabott elemzéseket kapott az ellenfél játékosairól, akikkel a pályán találkozik majd. A sok munkának pedig csoportelsőség lett az eredménye.

 - A siker ellenére két lábbal kell a földön állnunk, keményen fogunk dolgozni a következő sikerért is, de lépésről-lépésre kell haladnunk. A következő lépés, hogy ezt a magas szintet tudjuk hozni Belgium ellen is. Vasárnapi ellenfelünk egy világklasszis csapat, a játékosaik topligákban játszanak, a válogatott második a FIFA világranglistáján. Nagyon nehéz lesz ellenük. Valószínűleg ismét lesznek változások a csapatban. Megérdemeltük a sikert, mert keményen megdolgoztunk érte. Sosem játszottunk még négy ilyen nehéz meccset ilyen rövid idő alatt, de a játékosok bíznak bennünk, hogy fel tudjuk készíteni őket a következő négy napban, hogy felvegyék a versenyt Belgium ellen. Dolgozunk tovább, lépésről-lépésre haladunk, de jó úton vagyunk.

 



Szabad sírni Csank János: Van, amiben már megnyertük az Eb-t