mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Futbólia él

Az ötvenes-hatvanas években volt egy ország: Futbólia. A lakosok rajongtak a futballért, a nemzet Aranycsapata szárnyalt. Aztán az utolsó lépést már nem tudta megtenni, elbukta a vb-döntőt. Futbólia még egy ideig élt, igaz, már nem olyan fénnyel, mint az Aranycsapat idején, ám az elmúlt 20-30 évben már tecchalott állapotban volt. Eddig. Mert jelentem, Futbólia újra él.Futbóliában az aranykorszak utáni időszakot szokták ezüstkorszaknak nevezni, a 80-as éveket pedig a be nem teljesedett álmok és lehetőségek éveink. Az utána következő időszakot – nos, inkább ne idézzük a szavakat, melyekkel ezeket az éveket jellemeztük.

Aztán történt valami.
Az MLSZ kinevezett egy szövetségi kapitányt, aki – mondjuk ki – nem volt alkalmas a feladatra. Futbóliában ilyen gyorsan szövetségi kapitány még nem bukott meg. De volt valami jó abban, hogy rosszul választott az MLSZ. Merthogy soha nem látott összefogás kezdett kialakulni, ami fokozódott azután, hogy a szövetség korrigálta hibáját.

Futbólia éledezni kezdett tecchalott állapotából.
Két nappal ezelőtt pedig egyértelműen „felébredt”!

Merthogy lassan két nap telt el azóta, hogy a magyar válogatott legyőzte az osztrákokat az Európa-bajnokságon, óriásit lépve ezzel a csoportból való továbbjutás felé. És ez kiváltotta az emberek, a szurkolók szeretetét.

Olyan szeretetet, amelyre 20-30 éve nem volt példa itthon.
 Megyek az utcán és magyar mezbe öltözött emberekkel találkozom (nem meccsnapon), bárhova lépek be, mindenhol a csapatról beszélnek.

Nem, nem az angol, német, (stb) spanyol csapatról.
Hanem a magyar válogatottról!
És végre jó értelemben.

A kisgyerekek végre nem Messi, Ronaldo vagy tudom is én milyen mezt akarnak maguknak. Ők Szalaik, Stieberek, Királyok, Gerák, Ddzsudzsákok, Nagy Ádámok (bocsánat, ha kihagytam valakit) akarnak lenni.

Ki a francot érdekel, hogy a tv-ben a francia, angol, szlovák, román (és a többi) gyerek arról beszél, hogy ő bizony válogatott focista akar lenni?

Nem kell más országba „mennünk”, mert ma már szinte minden kisgyerek válogatott futballista akar lenni. (Legalábbis nagyon remélem)

Futbólia végkép felébredt tecchalott állapotából.
Futbólia él!A szurkolókat ünnepli a Hyundai Hajrá, Magyarok!