mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Futbólia él

Az ötvenes-hatvanas években volt egy ország: Futbólia. A lakosok rajongtak a futballért, a nemzet Aranycsapata szárnyalt. Aztán az utolsó lépést már nem tudta megtenni, elbukta a vb-döntőt. Futbólia még egy ideig élt, igaz, már nem olyan fénnyel, mint az Aranycsapat idején, ám az elmúlt 20-30 évben már tecchalott állapotban volt. Eddig. Mert jelentem, Futbólia újra él.



Futbóliában az aranykorszak utáni időszakot szokták ezüstkorszaknak nevezni, a 80-as éveket pedig a be nem teljesedett álmok és lehetőségek éveink. Az utána következő időszakot – nos, inkább ne idézzük a szavakat, melyekkel ezeket az éveket jellemeztük.

Aztán történt valami.
Az MLSZ kinevezett egy szövetségi kapitányt, aki – mondjuk ki – nem volt alkalmas a feladatra. Futbóliában ilyen gyorsan szövetségi kapitány még nem bukott meg. De volt valami jó abban, hogy rosszul választott az MLSZ. Merthogy soha nem látott összefogás kezdett kialakulni, ami fokozódott azután, hogy a szövetség korrigálta hibáját.

Futbólia éledezni kezdett tecchalott állapotából.
Két nappal ezelőtt pedig egyértelműen „felébredt”!

Merthogy lassan két nap telt el azóta, hogy a magyar válogatott legyőzte az osztrákokat az Európa-bajnokságon, óriásit lépve ezzel a csoportból való továbbjutás felé. És ez kiváltotta az emberek, a szurkolók szeretetét.

Olyan szeretetet, amelyre 20-30 éve nem volt példa itthon.
 Megyek az utcán és magyar mezbe öltözött emberekkel találkozom (nem meccsnapon), bárhova lépek be, mindenhol a csapatról beszélnek.

Nem, nem az angol, német, (stb) spanyol csapatról.
Hanem a magyar válogatottról!
És végre jó értelemben.

A kisgyerekek végre nem Messi, Ronaldo vagy tudom is én milyen mezt akarnak maguknak. Ők Szalaik, Stieberek, Királyok, Gerák, Ddzsudzsákok, Nagy Ádámok (bocsánat, ha kihagytam valakit) akarnak lenni.

Ki a francot érdekel, hogy a tv-ben a francia, angol, szlovák, román (és a többi) gyerek arról beszél, hogy ő bizony válogatott focista akar lenni?

Nem kell más országba „mennünk”, mert ma már szinte minden kisgyerek válogatott futballista akar lenni. (Legalábbis nagyon remélem)

Futbólia végkép felébredt tecchalott állapotából.
Futbólia él!



A szurkolókat ünnepli a Hyundai Hajrá, Magyarok!