mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Pintér Attila a menybe ment

Pintér Attila megint bizonyított. Télen vette át az NB II-es Mezőkövesd csapatát, tegnap pedig feljutott az NB I-be. Mindezt úgy, hogy téli székfoglalójában azt mondta: idén nem ez az első számú cél.  Korábban is azt mondtam, most is így gondolom, hogy bár Pintér nem volt alkalmas szövetségi kapitánynak, ettől függetlenül az ország legjobb klubedzője.

Nem, nem felejtettem el azokat a mondatokat, amiket Pintérről írtam, amikor szövetségi kapitány volt. Ma is úgy tartom, kapitánynak alkalmatlan, mert más stílusban dolgozik, mint ami arra a posztra kell. Ám mindig, amikor kapitányként kritizáltam, hozzátettem: ő az egyik legjobb klubedző az országban.

Most biztos sokan kapnak a fejükhöz, biztosan sokan vitatkoznának vele, de lényegében egy felesleges:  Pintért az eredményei minősítik.

Bajnoki cím és kupagyőzelem a Fradival, kupagyőzelem a Sopronnal, bajnoki cím a Győrrel. Persze, lehet azt mondani, hogy minősíthetetlen hangnemben beszél a játékosaival – ezt egyébként több helyről is megerősítették – de egyrészről Pintér játékosként sem volt angyal, másrészről kit érdekel mindez, ha az eredmények jönnek.

Sőt, azt is elmondtam, most is megerősítem: a kis elkényeztetett futballistáknak (tisztelet a kivételnek) pont olyan edző és pont olyan stílus kell, mint amit Pintér képvisel. Emlékezzünk csak vissza azokra a magyar „sztárokra”, akik külföldre igazoltak, aztán „összefutottak”, Felix Magathal.



Mindannyian hazakullogtak, és azt mondták, Magath egy bunkó, aki nem szereti a magyarokat. Szerintem pedig nem szereti az elkényeztetett, magukat sztárnak gondoló futballistákat. Pintér is pont ilyen edző, aki egy klubcsapatnál megy a saját feje után, kivág mindenkit, akinek nem tetszik a rendszer, és azokkal dolgozik, akik beállnak a sorba.

Mint mondtam, a válogatottnál ez nem vezethet sikerre, de mint látjuk, egy magyar klubcsapatnál igen.

És hogy mennyire kellett Pintérnek ez a siker, és hogy mennyi feszültség volt benne, azt bizonyítja, hogy a korábban az NB I-ben két bajnoki címet szerző tréner elsírta magát az  M4 kamerája előtt.

Pintér megint bizonyított, és ez minden bizonnyal jót tett az önbecsülésének.
Kíváncsian várom, mire lesz képes csapatával az NB I-ben.



Kikaptunk a világbajnoktól! De ez nem jelent semmit! Gyerünk gyerekek, egy ország veletek!