mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Kirúgva, elküldve az NB I sztárjai...

Lassan az NBI-es átigazolási fronton beindult a nagyüzem. Egyelőre inkább távozó, semmint érkező játékosokról szólnak a hírek, de ami meglepő, hogy a klubok több olyan labdarúgóról is lemondtak, akik alapembereknek számítottak. Lássuk, kik ők!


Ferencváros
Havi 6 millióért Lamahtól több kell

Nem csak a Ferencváros, hanem a komplett magyar bajnokság egyik legértékesebb játékosa Roland Lamah, ám a remek képességű belga szélső – aki az idei szezonban hét gólig jutott – biztosan távozik a zöld-fehérektől. Lamah szerződése a nyáron lejár, és a Ferencváros nem hosszabbít vele. A háttérben az áll, hogy Lamah teljesítménye a góljai és a gólpasszai ellenére sem volt mindig kiegyensúlyozott, ám ettől még akár tovább is játszhatna a Fradiban – ha nem a zöld-fehérek keretének egyik legjobban kereső játékosa lenne. (Információink szerint a belga havi 6 milliót keres a Ferencvárosnál.) A Premier League-múlttal rendelkező Lamahtól azt várták, hogy minden szempontból vezéregyénisége legyen a csapatnak, de mentálisan és a hozzáállása szempontjából a játékossal nem volt mindig elégedett a szakmai stáb. Éppen ezért felmerült, hogy a jövőben a jelenleginél sokkal inkább teljesítményarányos szerződést kínál a szélsőnek az FTC, aki azonban ebbe nem egyezett bele – és távozik.

A helyére Lovrencsics Gergő leigazolása merült fel, s a pletykákat Kubatov Gábor FTC-elnök sem tagadta.
- Lamah esete ár/érték arány kérdése, dolgozunk rajta. Most itt Lovrencsics Gergőt is mondják, hogy rosszabb, mint Lamah. Sokszor a magyar játékost kérik számon rajtunk, milyen magyar játékost hozzunk, ha nem a válogatott egyik meghatározó tagját? Még nincs vele megállapodás - mondta el Kubatov egy korábbi szurkolói ankéton ezzel kapcsolatban.
A Fradi persze igazolni is akar, és egyre meredekebb hírek jelennek meg a zuhanyhíradóban, hiszen Lovrencsics után előbb Lencse László, majd pedig Szalai Ádám, Huszti Szabolcs és Stieber Zoltán szerződtetéséről is suttognak a zöld-fehér drukkerek.

Debrecen
A két légiós 124 gólja is kevés volt a hosszabbításhoz – Kondás menesztése is szóba került

Amire csak kevesen gondoltak, az most bekövetkezett: a Debrecen két gólerős légiósától is megvált a bajnokság befejezése után. Az NB I kétszeres gólkirálya, a 117 meccsen 65 gólt szerző Adamo Coulibaly, valamint a szenegáli válogatott Ibrahima Sidibe (161 meccsen 59 gól) már nem is tagja a Loki keretének. Ketten együtt 124 találattal segítették a Debrecent, Sidibe még idén is vágott ötöt – mégis menniük kellett. Mindezt a klub szurkolói ankétján jelentették be a vezetők. Coulibaly tavaly novemberben 2016. június 30-ig szóló szerződést írt alá a Lokival, és a klubnak opciós joga lett volna egy évvel meghosszabbítani a kontraktust, ám ezzel a DVSC nem akart élni, így a francia támadó távozhat. Akárcsak Ibrahima Sidibe, akinek szintén lejár a szerződése a nyáron, ám a Debrecen az ő szolgálataira sem tart igényt a továbbiakban. Úgy tudjuk, a Debrecennél fiatalítani szeretnének, ráadásul csatárposzton sem Coulibaly, sem Sidibe teljesítménye nem győzte meg a vezetőket, hogy – foglalva a légiós helyet – a két színes bőrű támadóval képzeljék el a folytatást.


Az ankéton elhangzott, hogy a DVSC több poszton is erősítene, sőt, az edzőkérdés is napirendre került. Kondás Elemér szerződése jövőre lejár, és a drukkerek által nem különösebb favorizált szakember esetleges távozása élénken foglalkoztatja a közvéleményt. Szima Gábor klubelnök azonban lehűtötte a kedélyeket.
- Sem Kondás Elemér, sem pedig Herczeg András nem végzett rossz munkát az elmúlt öt évben. Ha idehoznánk egy másik magyar edzőt, nem biztos, hogy előrébb lennénk, ha pedig külföldit hoznánk, elsülhetne nagyon jól, és nagyon rosszul is – reagált Szima a kérdésre.

Bp. Honvéd
A csapatkapitányt hat év után menesztik, a védővel és a gólvágóval együtt

Sokat sejtető volt április végén George F. Hemingway kispesti tulajdonos nyilatkozata, aki szó szerint ezt mondta: „Kemenes Szabolcsnak lejár a szerződése június 30-án, és nem hiszem, hogy ő marad a Honvédnál”.
Mintha csak a jövőbe látott volna a klubvezető, mert alig ért véget az NB I, nyomban hivatalossá vált, hogy a Honvédot hat éve – az utóbbi időben csapatkapitányként – szolgáló kapus távozik, és a továbbiakban a Paksot erősíti. Kemenes ugyanis a tavasszal egy másodpercet sem védett, leginkább azért, mert nem hosszabbította meg a szerződését, így a tavaly decemberi, Vasas elleni 1-2 volt az utolsó mérkőzése Honvéd-mezben. Ezzel egy hatéves történet ért véget, hiszen a kiváló humoráról (és védéseiről) ismert hálóőr – aki az FTC játékosaként debütált az NB I-ben tíz éve, 2006 tavaszán – 2010 őszétől kirobbanthatatlan volt a Honvéd kezdőjéből, ám ezúttal könnyedén mondtak le róla Kispesten.

Kemenes mellett azonban másik két alapember is szedi a sátorfáját. A mindenki által csak „Gyulának” hívott guineai Souleymane Youla két év után hagyja el a Honvédot, 55 bajnokin 14-szer talált az ellenfelek hálójába, s több emlékezetes momentum is fűződik a nevéhez. Elég csak azt említeni, hogy első két NB I-es meccsén rögtön két gólt rúgott, majd nem sokkal később a Ferencváros ellen duplázott, sőt, 2015 tavaszának végén hat mérkőzésén négy gólt szerzett, s a jó formája 2015 őszén is kitartott, a bajnokság nyitányán Youla góljával győzött a Honvéd a Videoton ellen – akit még Juhász Roland sem tudott feltartóztatni. Youlával azonban mégsem volt maradéktalanul elégedettek, így a csatár Amerikában, az MLS-ben folytatja a pályafutását. Kemenes és Youla mellett akad egy harmadik távozó is a Honvédnál, ő nem más, mint a Kispesten négy éve futballozó szerb védő, Aleksandar Ignjatovics. A trió távozását már korábban nyilvánosságra hozta a Honvéd.

Diósgyőr
Grumics távozása már a télen felmerült – Elek fizetése miatt

Diósgyőrött nem kevesebb, mint tíz játékosnak jár le a szerződése június 30-án, így a jövő évi keret összetétele ugyancsak bizonytalan. Ami viszont eldőlt, hogy a Kaposvár és a Pécs korábbi szerb támadója, Miroslav Grumics a nyáron távozik a DVTK-tól. A 119 meccsen 26 gólig jutó csatár eligazolása már fél éve felmerült, amikor Elek Ákos hazatért Kínából, mondván, Elek magas fizetését valahogyan ki kell gazdálkodni, s ezért játékosoktól kell megválnia a Diósgyőrnek. Grumics végül megúszta, ám az addig alapembernek számító támadó a tavasszal többnyire csak az NB III-ban kapott lehetőséget, most pedig közölték vele: fel is út, le is út. Grumics mellett a védő Kovács Gábor sem marad Diósgyőrött. A hátvéd tavaly februárban érkezett Paksról Diósgyőrbe, csakhogy a miskolciak nem vették észre: sérülten igazolták le a hátvédet. Kovács több mint félévet kihagyott, csak júliusban állt először a szakmai stáb rendelkezésére. Sokat azonban nem tudott segíteni, a Vasas ugyan megverték, ám ezután a Fradi, a Vidi és az MTK is legyőzte a Diósgyőrt, sőt, utóbbi meccsen Kovácsot kiállították, a vége 0-5 lett… A hátvéd ezután összekapta magát, a folytatásban bejátszotta magát a csapatba, rendszeresen játéklehetőséget kapott, most viszont mégis véget ér számára a diósgyőri kaland, és Kovács – visszatért Paksra.

Haladás
A Fradi ellen eredményes középpályás is feleslegessé vált

Először csak annyi szivárgott ki Szombathelyről, hogy Mészöly Géza vezetőedző fejében már megvan, kik azok a játékosok, akik elkerülnek a csapattól. Nem sokkal később kiderült, hogy az egy éve Balmazújvárosból igazolt horvát védekező középpályás, Ante Batarelo kontraktusát biztosan nem hosszabbítják meg a Haladásnál, míg két élő szerződéssel rendelkező játékos, a 26 esztendős, szintén védekező középpályás Nagy Patrik, valamint a Pápán megismert 26 éves szerb-magyar támadó, Sasa Popin mehet, ha talál magának csapatot. Közülük a Vasas, az Újpest és a Kecskemét korábbi játékosa, Nagy Patrik menesztése meglepetés, hiszen az előző szezonban 17 bajnokin is lehetőséget kapott a középpályás, gyakran kezdőként – a Fradi ellen gólt is szerzett -, mégis mennie kell, akárcsak Popinnak, aki azonban csatár létére mindössze egyszer volt eredményes, a Videoton ellen – akkor is kikaptak…

Paks
Bajner nem partizik tovább

A nyári szünetben távozhat Paksról Bajner Bálint, akinek ugyan még él a szerződése, de a klub hajlik arra, hogy elengedje – érkezett a hír nem is olyan régen a Tolna megyeiektől, ami azért érdekes, mert Bajner idén 14 bajnokin is szóhoz jutott, a Haladás ellen nyolc percet töltött a pályán, de ennyi idő is elég volt neki a gólhoz, ám a továbbiakban nem tartanak rá igényt Pakson. Bajner egyébként nem a játékával, sokkal inkább a nyilatkozataival hívta fel eddig magára a figyelmet.

A lavina 2014 nyarán indult el egy ominózus Bajner-nyilatkozattal: „Nem érdekel a magyar futball, ugyanígy a válogatott sem.” Az internetes közönség szinte széttépte a játékost, a TrollFoci mémjeinek köszönhetően Bajner egy csapásra az egyik „legnépszerűbb” labdarúgó lett, aki nyilatkozataival rendre rá is tett egy lapáttal. Mintha csak élvezte volna a hergelést, a cukkolást, azt, hogy a megnyilvánulásait rendre kifigurázták. A dolog odáig fajult, hogy az internetes trollok hozzászólások ezreivel árasztották el előbb az Ipswich, majd pedig a Notts Countyhoz történő szerződése után Bajner új csapatának Facebook-oldalát is, így mindkét klub blokkolta a magyar felhasználókat az oldalairól. Ekkor vált ismertté a „No Bajner, no party!” szlogen is.



Németh Krisztián: Készen állunk, hogy meglepetést szerezzünk Franciaországban Rekordszámú nevező és pályacsúcs a footgolf OB-n