mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Váratlan fordulat: a Nyíregyháza feljut – a tulajdonosa kiszáll! Miért? (Interjú)

Egészen meglepő hír látott napvilágot, miszerint tulajdonosváltás történt a bajnokságot magabiztosan vezető Nyíregyházánál, s Révész Bálint helyett immár Brekk János a piros-kékek első embere. A találgatások azonnal megindultak. Leginkább az időzítés miatt, hiszen a nyírségi együttest évek óta támogató, a legnehezebb időszakban is kitartó Révész éppen akkor távozik (avagy lép hátrébb), amikor egyrészt a bíróság is nekik adott igazat az MLSZ-szel szembeni háborúban, másrészt a Mátyus János irányította csapat kiváló eredményekkel vívta ki a feljutást a harmadosztályból. Akkor mégis mi az oka a tulajdonosváltásnak?

A Nyíregyháza hivatalos honlapján számolt be a változásról, miszerint Brekk János, a gárda korábbi vezetőedzője lett a Nyíregyháza Spartacus tulajdonosa, igaz, Révész Bálint továbbra is támogatja a csapatot, és a Szpari elnöke marad.

„Nélküle nincs profi futball Nyíregyházán”

„Változás történt a Nyíregyháza Spartacus tulajdonosi körében. Révész Bálint a múlt hét végén bejelentette, hogy mivel cégeinél több nagy fejlesztés illetve beruházás várható a következő hónapokban, a háttérből kívánja támogatni a nyíregyházi labdarúgást. A jövőben Brekk János lesz a tulajdonos, Révész Bálint pedig a klub elnökeként és támogatójaként dolgozik tovább, és mindent megtesz azért, hogy a csapat folytathassa - eddig töretlen – menetelését az NB-I felé. Az eredmények és a csapat előtt álló perspektívák nagyobb intenzitású tulajdonosi energiákat és jelenlétet igényelnek, amelyekkel Brekk János mind szakmai mind elhivatottsági szempontból rendelkezik. A klub vezetése biztos abban, hogy az új struktúra sikeres lesz.
- Révész Bálint nélkül nincs profi futball Nyíregyházán, és a cégcsoport száz százalékban a klub mögött marad. Hosszú évek óta együtt dolgozunk, a jövőben a napi munkában nagyobb hangsúllyal veszek részt. Számunkra a fő cél most a bajnokság megnyerése, majd az élvonalba történő visszakerülés, melynek érdekében már most elkezdtük a tárgyalásokat – mondta Brekk János tulajdonos.”

„Nem mondtunk le az NB I-ről!”

Ennyivel azonban nem értük be. A tulajdonosváltással kapcsolatban további részletekre is kíváncsiak voltuk, miként arra is, ki valójában – Brekk János?
- Mennyire lepődött meg Révész Bálint döntésén?
- Valahol tudtuk már ezt egy ideje, miként azt is, hogy Bálint rendkívül elfoglalt, és a komoly beruházásai miatt kevesebb időt tud szakítani a Nyíregyháza labdarúgócsapatára. De a lényeg, hogy ezzel a döntéssel nem változik semmi, és ezzel szeretnénk is egyben elejét venni a találgatásoknak. Révész Bálint nem tud a továbbiakban a napi ügyekkel foglalkozni, mert ilyen volumenű beruházások, fejlesztések mellett ez egyébként is képtelenség.
- Milyen fejlesztésekről van szó?
- Bálint szállítmányozással és raktározással foglalkozik, s bár napi szinten beszélünk egymással, leginkább a futballról, a klub ügyeiről, nem pedig az üzletről. Annyi tudok, hogy a raktárépületek fejlesztéseire akar most koncentrálni, no és az is igaz: nem akar már annyira belefolyni a napi ügyekbe, inkább csak amolyan meccsre járó üzletember kíván lenni, aki élvezi a labdarúgást. A cégcsoportja viszont változatlanul a klub mögött áll, anyagilag segíti a klubot, és rá is számíthatunk, hiszen klubelnökként továbbra is kiveszi a részét az egyesület irányításából.
- Akkor ez most csak olyan névleges változást jelent?
- A továbbiakban én töltöm be a tulajdonosi funkciót, de hangsúlyozom, hogy Révész Bálint nélkül nincs és nem is lehet profi labdarúgás Nyíregyházán, de szerencsére a város önkormányzata is segít bennünket, a lehetőségeihez mérten. Az ingatlant, tehát a stadiont Nyíregyháza városától kapjuk, s még anyagilag is segítenek minket, reméljük, ha feljutunk az NB I-be, akkor az eddigieknél is komolyabb támogatásban részesülünk az önkormányzattól. Mert azt talán mondanom sem kell: a célunk változatlan, fel akarunk jutni az élvonalba, nem mondtunk le az NB I-ről!

 Az autóversenyzésről…

- Nem tartja furcsának, hogy éppen akkor száll ki, vagy lép hátrébb a tulajdonos, amikor a csapat kivívta a feljutást a másodosztályba?
- Ez teljesen véletlenszerű, így alakult, Bálint nem azért lép hátrébb, mert az NB II-höz nincs kedve, vagy nyűgnek tartja, hanem az üzleti ügyei így kívánják. A feljutásért pedig már a hétvégén is sokat tettünk a diósgyőri győzelmünkkel, de mi nem csak felkerülni akarunk, hanem a bajnoki címet is megszerezni. Ehhez viszont további győzelmekre lesz szükség.
- Mit tudhatunk meg Önről, Brekk Jánosról, aki immár a Nyíregyháza tulajdonosa?




- Gépésztechnikus vagyok, van egy kis cégem Brekk Művek néven, ami gépipari munkákkal foglalkozik, emellett családi vállalkozásban van egy fitnesz cégünk is. Eddig a Nyíregyháza szakmai igazgatója voltam, Mátyus János barátommal – akivel együtt végeztük el a pro licences tanfolyamot – mi felelünk a szakmai munkáért a Spartacusnál. Egyébként Jani mellett Révész Bálint ide hozatalából is kivettem a részemet. Anno, amikor a Vasassal közös tulajdonosa volt a Nyíregyházának, és ugyancsak mostoha körülmények uralkodtak, meggyőztem Bálintot, hogy vállaljon komoly szerepet a klub életében. A kérésemre került Révész Bálint 2012-ben Nyíregyházára, és lokálpatriótaként azóta is támogatja a nyírségi labdarúgást. Jó barátok vagyunk, és megértem a mostani döntését. Bálint 62 éves, szeretne több időt tölteni a családjával, meg talán a hobbijának, az autóversenyzésnek is jobban hódolni. Egyébként a fia autóversenyző, őt is nyilván jobban szeretné segíteni.
- Árulja el: a harmadosztályba történő száműzetésük mennyire viselte meg Önt, és mennyire Révész Bálintot?
- Engem személy szerint nagyon, mert hosszú évek óta részt veszek már a Nyíregyháza futballjában, ám ilyen igazságtalansággal még sohasem találkoztam. Miután feljutottunk az NB I-be, simán bennmaradtunk, erre derült égből villámcsapásként hatva, kizártak minket az élvonalból. Ez méltánytalan, és akkor nagyon, de nagyon finoman fogalmaztam. Bálint viszont egy kemény fickó, aki szereti a kihívásokat. Ő nem sértődött meg a döntésen, épp ellenkezőleg: igazi tökös vállalkozóként felvette a kesztyűt, és megmutatta országnak, világnak, hogy a Nyíregyházával nem lehet ezt művelni…

Andics Gábor/Sport Plusz



Van csapatunk! Németh Krisztián: Készen állunk, hogy meglepetést szerezzünk Franciaországban