mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A Real Madrid szakembereitől tanulhatnak a magyar edzők

Több mint 1800 edzőnek tartottak előadást a Real Madrid utánpótlás-képzési szakemberei a Debreceni Futballegyetem tavaszi kurzusán.

Juan Luis Martinez, a Real Madrid módszertani és filozófiai igazgatója is tartott előadást

- A tudástranszfer a szolgáltató szektorban is ugyanolyan fontos, mint az iparban. Ahhoz, hogy a legnagyobb tömeget vonzó sport, a labdarúgás fejlődni tudjon, ide kell hozni a legkorszerűbb nemzetközi tudást. Meg kell hallgatni azokat a tudományos elméleteteket, amelyekre ma a világ vezető futballcsapatai építenek – jelentette ki Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a Debreceni Futballegyetem májusi kurzusának csütörtöki megnyitóján a Nagyerdei Stadionban.

A kancellár hozzátette: több hónapos, az MLSZ-szel és Puskás Intézettel közös munka eredménye, hogy ezúttal a Real Madrid szakembereitől tanulhat a magyar futballtársadalom Debrecenben.

Tudomány nélkül ma már nem működik a sport, megfelelő kutatási háttér nélkül nem lehet versenyképes egyetlen csapat sem. Az európai sikercsapatok edzői ma már nem csak az izomra koncentrálnak, a hazai utánpótlásképzésben a fiatal korosztályoknál a kognitív képességek fejlesztése legalább annyira fontos – hangsúlyozta Bács Zoltán.

Liszkai Dezső, az MLSZ vezető instruktora felidézte, hogy Európában 2008 és 2010 között indult az az utánpótlás-képzési reform, melyhez 2013-ban az MLSZ is csatlakozott.
- Egy új edzőgenerációt akarunk kinevelni, akik ismerik és használják is a legmodernebb módszereket. Ugyanakkor a meglévő edzői kart is tovább képezzük, hiszen a magyar edzők akarnak és szeretnek is tanulni, hogy felzárkózzanak az európai elithez – fogalmazott Liszkai Dezső.

Juan Luis Martinez, a Real Madrid módszertani és filozófiai igazgatója köszöntőjében megjegyezte: örül, hogy látja a magyar szakemberek aggodalmait és féltését a magyar labdarúgás jelene és jövője kapcsán, hiszen ez azt jelenti, hogy törődnek vele.
- A jövő alapja a megfelelő utánpótlásképzés. Ennek egyik pillére, hogy a fiatalok a koruknak megfelelő módszerekkel és elvekkel találkoznak. A másik pedig az edzők képzése. Ha nincsenek jók szakemberek, akkor az edzéseken elvégzett munka nem hozza meg a kívánt hatást – mondta Juan Luis Martinez.

A spanyol szakember kiemelte a futball agyban zajlik, nem izomban, ezért fontos, hogy az edzők ismerjék és tudják, milyen folyamatok mennek végbe az agyban edzés, gyakorlás közben.
- A játék során a labdarúgónak számtalan döntést kell hoznia, lényeges, hogy ezeket a döntéseket félelem nélkül hozza meg. A tanulás hatékonyságához a fiataloknak hibázniuk kell, de ezeket a hibákat nem szabad számon kérni rajtuk, saját maguknak kell tanulniuk belőle, ugyanis a memória számára a kellemes emlék a legjobb ragasztóanyag – magyarázta Juan Luis Martinez.

A képzés során A “Madridizmus” születése és magyar vonatkozásai címmel Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója, Puskás Ferenc életrajzírója tartott előadást. Juan Luis Martinez a Real Madrid utánpótlásképzés filozófiájáról és képzési módszereiről beszélt. Délután Celador Rodriguez Tristán, a Real Madrid U17-es utánpótlásedzője vezet bemutató edzést a Debreceni Labdarúgó Akadémia U17-es korosztályú csapatának, majd a magyar származású Jose Toth Zele, a Real Madrid U19 ex-utánpótlásedzője Az utánpótlás nevelés fontossága és irányvonala Spanyolországban címmel tart előadást.

A Debreceni Futballegyetem ősszel folytatódik. A Real Madrid, az AC Milan és az Ajax képzési gyakorlatának bemutatása után a szervezők újabb meghatározó európai klub meghívását tervezik.

 



Itt vannak az új mezek! Nyerni vagy nem nyerni, ez itt a kérdés?