mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az MLSZ nem vonja vissza a döntést, de elmagyarázza azt

Tegnap azzal zártam az MTK-Vasas meccsel kapcsolatos cikkemet, hogy remélem, a további balhét és konfliktust elkerülte, ráadásul a semlegesség fenntartása érdekében az MLSZ visszavonja az egyébként meg nem magyarázható döntését. Nos, az MLSZ nem tette ezt meg, de elmagyarázta, miért döntött úgy, hogy Dunaújvárosban kell lejátszani a meccset.

"Élénk visszhangot és zavaros ötleteléseket váltott ki, hogy az OTP Bank Liga 33. záró fordulójában az MTK Dunaújvárosban fogadja a Vasast. Ezzel kapcsolatban az MLSZ szükségesnek látja az alábbi tények rögzítését"olvasható a szövetség közleménye, ami így folytatódik:
 

"Az MTK–Vasas mérkőzés pályaválasztója a kék-fehér klub, amely kérelmezte, hogy Dunaújvárosban játszhassa le szombati, utolsó bajnoki mérkőzését. A kérelmet, amely minden szempontból megfelelt a szabályoknak, elfogadta a Versenybizottság. A döntés ugyan kizárólag az MTK kérésére irányult, de tényleges velejárója, hogy a Vasas, amely a sorsolás szerint ebben a fordulóban idegenben játszik, nem élvezheti indokolatlanul a hazai környezet előnyeit – ezzel a versenysemlegesség elve érvényesült."

Nos, ez a felvetés több sebből is vérzik.
A legfontosabb, hogy a közlemény arra a versenysemlegesség elvére hivatkozik, ami ebben a bajnokságban sosem volt meg. Az egész bajnokság kiírása úgy készült, hogy az sérti a versenysemlegesség elvét. Miután ugyanis két csapat háromszor játszott egymással, az egyikük kétszer szerepelt hazai pályán, a másik pedig csak egyszer, azaz "indokolatlanul élvezte a hazai környezet előnyeit". Amikor ezt kitalálták az MLSZ-ben, nem volt kétséges a versenysemlegesség.

Miként akkor sem volt az, amikor kiderült: a nemzetközi kupákból már szeptember elejére kieső csapatok az egész évben több légióst foglalkoztathatnak és játszathatnak, mint a többiek.

No és ennek a versenysemlegességnek nem ártott, amikor az MTK a Fáy utcában, azaz a Vasas stadionban fogadta a Vasast – és nyert ellene.


Persze, itt van még a szurkolói kártya kérdése is.
"Az MLSZ tavalyi elnökségi döntése alapján 2016. júniusig a bajnoki mérkőzések rendezéséért felelős hazai klubokra bízta, hogy előírja-e a klubkártya használatának kötelezettségét, amihez a vendégcsapat szurkolói vonatkozásában a vendég klub egyetértése is szükséges. Ez a szabály azóta is változatlanul érvényes. Az MTK-Vasas mérkőzés esetében a mérkőzés szervezője, az MTK döntött úgy, hogy szurkolói kártya használatával értékesíti a jegyeket."

Kérdésemre Sípos Jenő, az MLSZ szóvivője hozzátette, a rendező klub megszabhatja azt, hogy csak klubkártyával engedi be a drukkereket egy meccsre, sőt, megszabhatja azt is, hogy az MLSZ által kiadott szurkolói kártyával – ami a semleges szurkolók meccsnézését segítené – nem lehet jegyet venni.

Hogy miként lehetséges ez, és mennyire szolgálja az MLSZ nézőcsalogató törekvéseit?
Szerintem semennyire.

A közlemény utolsó része az állítólagos létszámemelésről szól.
"Az utóbbi napokban találgatások láttak napvilágot, melyek különböző célokat megjelölve az NB I létszámemeléséről szóltak. Az MLSZ ezért és a kapcsolódó kérdésekre ismételten tájékoztatja a közvéleményt: a 2016/17-es bajnokság Versenykiírásáról, abban a csapatok létszámáról hónapokkal ezelőtt megszületett és nyilvánosságra került a hivatalos döntés. Az elnökség akkori meggyőződése, hogy a magyar labdarúgás fejlődését a 12 csapatos első osztály versengése szolgálja, nem változott."

Bevallom, szerintem ez az utolsó hét nem hogy nem használ, hanem kifejezetten visszalöki a magyar futballt, pontosabban a magyar bajnokságot oda, ahonnan szeretnénk, ha elmozdulna.
Mondjuk ki: ez az egész MTK-Vasas sztori messziről bűzlik, és ez – legyen a végén bármi is a bajnokság végeredménye – nagyot ront a bajnokság, és bizony a futballért dolgozó MLSZ megítélésén is.   



Hogy lehet az, hogy.....???? Amikor a klubvezető nem emlékszik a saját szavaira!