mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vajon mennyit kaszáltak a menedzserek azon, hogy Mervó egy percet sem játszott ősszel?

Bevallom, sokkal okosabb lennék, ha valaki elmagyarázná, miért volt jó, hogy Mervó Bence az átigazolási időszak után a Sionhoz szerződött. Na persze a menedzserek hasznán kívül. Merthogy az U20-as vb egyik felfedezettje az ősszel egy percet sem játszott, a svájci csapat pedig lényegében az első alkalommal kölcsönadta. Vagy legalábbis most ez a helyzet.

Mervó Bencét az U20-as vb-n ismerte meg az ország (Fotó: MLSZ)

Már Mervó Bence Svájcba igazolása is rablás volt.
Törvényesen végrehajtott rablás.

Mervó ugyanis 11 évesen került a Győrhöz. Ott járta végig a szamárlétrát, ott lett NB I-es játékos - igaz, ismertséget az U20-as világbajnokságon szerzett magának. A Győr viszont csődbe ment a játékos így szabadon igazolhatóvá vált, gyorsan le is csapott rá az MTK. A budapesti csapat jól járt a támadóval - na nem azért, mert olyan nagyon lendített volna a csapat játékán.

Merthogy Mervó Bence egyetlen percet sem játszott a csapatban. A klub ugyanis azon melegében továbbadta a játékost a Sionnak, és mint az Domonyai László az nso-nak elmondta, pénzt kapott érte. 

A Győr viszont egyetlen fillérrel sem gazdagodott, pedig évekig nevelte, képzete a játékost.

Mindezt úgy, hogy bár a csapat csődbe ment, a korosztályos vébé után a negyvenfokos melegben Preszeller Tamás szakmai igazgató heteken keresztül külön foglalkozásokat tartott a játékosnak. Sőt, a Győr – az NB III-as Győr – szerződtetni is akarta a játékost, de ebbe már a menedzsereknek is volt beleszólásuk. Hogy mást ne mondjunk, piti pénzt ajánlottak a klubnak arra az esetre, ha összejön Mervó külföldre szerződése.

Az MTK belement a bizniszbe – és bár végül lehet, hogy a kék-fehérek jól jártak, gyanítom, legjobban a menedzserek zsebe dagadt.

Persze, óriási kérdés, miért volt szükség az MTK közbeiktatására, ezzel a lépéssel ki járt jól, pontosabban ki járt a legjobban?

Pontosabban csak kérdés lenne, ha nem tudnám, hogy Mervó menedzsere ezer szállal köthető az MTK-hoz. Hogy pontosabban fogalmazzak, az MTK volt tulajdonosához, Várszegi Gáborhoz és azt azért ugye senki nem gondolja, hogy Várszeginek már semmi köze az MTK-hoz.  Azt is el kell mondani, az MTK nem okolható azért, mert megragadott egy üzleti lehetőséget.

Nincs mese, teljesen egyértelmű: a menedzsment csak azért, hogy keressen egy halom pénzt a játékoson, belement abba – sőt, Mervót is rávette – hogy úgy igazoljon Svájcba, hogy egy percet sem játszhat majd ősszel. A játékos most a lengyel Slask Wroclawnál bukkant fel, a hírek szerint a svájciak kölcsönadják.

Mondjuk ezt úgy is el lehetett volna érni, ha a játékos marad az MTK-ban, és játszik ősszel tizenvalahány mérkőzést. Merthogy egy 20 éves játékosnál fél év kimaradás óriási hátrányt okoz a többiekkel szemben. Tán nem véletlen, hogy bár télen a fizetett „pr” hírek szerint a Sionnál azon gondolkoztak, hogy még az Európa-ligába is nevezik a magyart, eszük ágában sem volt ezt tenni.

Igaz, ebben az esetben nem kaszáltak volna a menedzserek.

De a játékos szakmailag jobban járt volna.
Sőt, a magyar futball is jobban járt volna.

De mint az a sztori is bizonyítja, ezek csak másodlagosak.

 Kis magyar futballabszurd.... Ez a Fradi a BL-ben? Na, hagyjuk már!