mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Közös a cél. Legyünk hát pozitívak!

Aki olvasta eddigi cikkeimet, az előtt nem titok, hogy finoman szólva sem értek egyet Bernd Storck stábjában történt változásokkal, pontosabban azzal, ahogy azok bekövetkeztek de… Úgy gondolom, a siránkozással már lehet megváltoztatni a történteket. És mivel egyébként is egy cél – az, hogy a magyar válogatott kijusson az Eb-re - , sokkal könnyebb azt elérni, ha az elkövetkezendőkben pozitívan állunk a dolgokhoz, és így kommunikálunk, írunk cikkeket.

Nem kell megijedni, nem „világosodtam” meg.
(Sajnos)
A véleményem nem változott.
Azt gondolom, hogy egyrészről ezt Németországban egy külföldi kapitány (ami ugye elképzelhetetlen) a sorsdöntő meccs előtt nem tehette volna meg, sőt, egy német is csak ebben az országban teheti meg. Az is kemény mondat, hogy szerinte "a jelenlegi helyzetben nem megengedhető, hogy a szakmai stáb tagjai - a szövetségi kapitányt kivéve - részmunkaidőben lássák el a feladatukat". Ez ugyanis azt jelenti, hogy szerinte Szabics nem lehet a Sturm, Sallói pedig a Dinaújváros alkalmazottja, ő viszont lehet a kapitánykodás mellett az MLSZ sportigazgatója is. Ebben azért érzek egy kemény felsőbbrendűséget is, hiszen azt sugallja, ő annyira tökéletes, hogy több munkakört is el tud látni egyszerre, ám a többiek erre nem képesek.

Abban viszont sokakkal egyetértek, hogy normális esetben egy szövetségi kapitány megválaszthatja saját stábjainak tagjait, így az egész sztoriban – kezdve egyébként Storck kinevezésével – már az is idiotizmus, hogy a németnek megszabták, hogy kikkel kell együtt dolgoznia. Azt hiszem, akkor kellett volna igazán a sarkára állni, akkor kellett volna az asztalra csapnia. Ha akkor leváltja Dárdai stábját, talán senki – vagy csak kevesen – hőbörögtek volna, hiszen mint mondtam, egy kapitány választhassa meg a stábját.

Storck tehát semmi mást nem csinált, minthogy előbb elfogadta a munkatársakat, akiket kapott, majd ez első leendő alkalommal idehozza az embereit. Az is igaz, hogy senki sem kérdezte meg az őt bírálók közül – igen, én sem -, hogy mi van akkor, ha nem kötik meg a kezét?

Azt is bíráltam, hogy hétfőn, amikor kimentünk Telkibe a sajtótájékoztatóra, az egész váltásról egy árva szó sem esett, majd másnap kiadtak egy közleményt.  Ma is fenntartom, hogy ez az egész azért történt így, mert az MLSZ vezetői el akartak kerülni egy halom igencsak kényes kérdést, de…

Több cikkemben bíráltam az MLSZ-es kommunikációt, és a fent leírtakat most is tartom, de azzal is tisztában vagyok, hogy akik elolvassák ezeket a bírálatokat, azok a kommunikációs osztály munkatársaira vetítik ezt ki. Mert lényegében egy rossz kommunikáció utáni bírálat rajtuk csapódik le.

Remélem, elolvassák ezt így ezúton kérek ezért tőlük bocsánatot.
Nem a véleményért, hanem a rossz fogalmazásért.

Mert bár a kommunikációért a kommunikációs osztály felel, eszembe sem jutott, hogy a stáb elbocsájtásának elhallgatását, Möller leigazolását egy „közleménnyel való elintézését”  Sípos Jenő, Varga Sándor, Sztancsik Tamás, Dinnyés Márton vagy épp Baricsa Gábor döntötte el.  Ők vannak ugyan a „frontvonalban”, de tudom, hogy ez is, mint minden „felülről vezérelt”, és ők lényegében ebben az esetben (is) a „végrehajtó szerv” szerepét töltik be.

Mint elmondtam, a cél elérését egyáltalán nem segíti, ha siránkozunk, épp ezért arra gondoltam, mi lenne, ha egy kicsit pozitívan állnánk a dolgokhoz. Mert bár biztosan ezer és ezer hiányosságot lehetne felsorolni Storck munkájával kapcsolatban, az is gondolom, hogy ő is győzni akar a pótselejtezőn, ő is ott akar lenni az Európa-bajnokságon. Mint ahogy azok az emberek is, akiket idehívott.

Mondhatnám, hogy most az ő kezükben van a sorsuk, de nekünk – úgy mindenkinek – kutya kötelességünk támogatni  őket a cél elérésében. Mi újságírók, bloggerek cikkírók pedig azzal tehetjük a legtöbbet, ha fikázás, siránkozás vagy épp kínos kérdések feltétele helyett a pótselejtezőkig pozitív hangvételű cikkeket írunk. Fenntartva persze azt a jogot, hogy immár minden segítséget megkap Storck, hát éljen vele.

Ha pedig nem teszi, akkor vállalja érte a kemény kritikát, a számon kérő cikkeket.
És legfőképp a felelősséget…



Möller: Storck számára csak a győzelem számít Egy pontot szereztek a lányok Horvátországban