mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Viszlát, Stadion!

Október 5-én családias hangulatú gálával búcsúzunk a lebontásra ítélt Puskás Ferenc Stadiontól. Az előkészületekről és a tervezett programról Magyar Zoltán, az esemény főszervezője tájékoztatta az FFT-t.

Október 5-én búcsúzik a Puskás Ferenc Stadion (Fotó: nb1.hu)

A több mint hatvanéves létesítményre hamarosan ki fogják írni a közbeszerzési eljárást, és még a tavasz előtt le fogják bontani. Ezzel lezárul egy korszak, amely Magyar Zoltánban, a stadionbúcsúztató főszervezőjében is mély nyomokat hagyott: „Természetesen nekem is számtalan élményem van a stadionról. Csak hét éves voltam, amikor édesapám először vitt ki válogatott meccsre az akkori Népstadionba; 1963-ban hat nullára vertük a dánokat, és még arra is tisztán emlékszem, hogy a hetes szektorban ültünk a nyolcadik sorban. Élőben láthattam Fenyvesit, Rákosit, Albertet... egy falusi gyereknek ez akkor óriási élmény volt.”


A búcsúztató filozófiájára áttérve Magyar Zoltán azt mondta: „Már tavaly is felmerült, hogy kéne tartani egy szép búcsúztatót, azonban nem akartunk abba a hibába esni, mint sok rockzenekar, akik 23. búcsúkoncertjükre készülnek... valljuk be, ez nevetséges lett volna. A búcsúztató sportbaráti összefogással jön létre, tehát mindenki hozzátesz valamit. A szlogent az, hogy Viszlát, Stadion! – szerintem ebben minden benne van” - nyilatkozta a főszervező az FFT-nek.

Kiemelt szempont volt, hogy a búcsúztatón visszaköszönjön a Puskás Stadion unikális jellege, vagyis a korábban hatalmas népszerűségnek örvendő kettős rangadók intézménye, valamint a futball és a kultúra összefonódása a színész-újságíró-rangadó (közismert nevén: SZÚR) keretében. Az utolsó kettős rangadóra 1987-ben került sor, s most – 28 év elteltével – a szervezők ismét feltámasztják a hagyományt: a stadionbúcsúztatón a négy fővárosi klub, a Ferencváros, a Vasas, az Újpest és a Budapest Honvéd nagyjai is fellépnek, felidézvén a dicsőbb időket. 

A többórás program délután 16 órakor az óvodások meccsével kezdődik, majd kétszer húszperces találkozókon megmérkőznek egymással az ügyvédek és az orvosok, a borászok és az írók, a színészek és az újságírók, a parlament válogatottja és az olimpikonok, továbbá a régen rendszeresen hetven-nyolcvanezer néző előtt megrendezett fővárosi kettős rangadók együttesei.„Felmerült az is, hogy a csapatok keresztbe-pályán játszanak, így ugyanis egyszerre több meccset lehetett volna rendezni. Ebből azonban végül szerencsére nem lett semmi, mert mégiscsak a Nemzeti Stadionról van szó, itt nem lehet kispályázni!” - tette hozzá Magyar Zoltán.

Megtudtuk, hogy a színészek nem csak futballozni fognak, de egy jelképes műsort is adnak majd a helyszínen. Igaz, ezzel kapcsolatban egyelőre akadnak nehézségek, a stadion hangosítása ugyanis katasztrofális állapotban van.

Az eseményt nagy legendák, köztük várhatóan Fenyvesi Máté, Rákosi Gyula, Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán vagy Raduly József is megtiszteli jelenlétével, s riporterlegendáinkra, köztük az Aranycsapat 12. játékosára, Szepesi Györgyre is számítanak.

A stadionbúcsúztató azonban nem csak a labdarúgásról szól, lesznek ugyanis kosárlabda-mérkőzések, és néhány futószám is. „Most hatvan éve, hogy a kosárlabda-válogatott a Népstadionban megnyerte az Európa-bajnokságot, így őket is meghívtuk az ünnepségre. A Rákosi-páholy előtt felállítunk egy streetball-pályát, itt lesznek majd az összecsapások. Mint ahogy régen óriási élmény volt, hogy a futballmeccsek szünetében nyolcvanezer ember tombolt a futóversenyek közben, így két-három számot most is megrendezünk.”

A nosztalgikus hangulat mellett garantált felhőtlen szórakoztatásról ezenfelül pom-pom lányok (divatosabb nevükön: cheerleaderek) gondoskodnak, 21 óra tájékára pedig családias hangulatú bankettet szerveznek. Azért családiasat, mert a régi időkben a hasonló fogadásokra rendszerint csak a klubvezetők – úgymond a fejesek – voltak hivatalosak, Magyar Zoltán azonban megígérte, a szervezők most a csapattagokra is számítanak.

A Puskás Stadion búcsúztatásra a belépés ingyenes, de a bejáratokhoz becsületkasszákat helyeznek el, a bevételt pedig a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai utánpótlás-képzés megsegítésére fordítják. 

Forrás: T. Z.(fourfourtwo.hu)Három NB I-es meccsen összesen nem voltak annyian, mint az amerikaifutball válogatott meccsén Ez azért kemény