mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Újabb pofon: A kazah, az azeri és liechtensteini foci is előttünk van!

Az UEFA az elmúlt öt év összesítésével számolja ki az úgynevezett koefficienst. Ez alapján készít egy rangsort. Ebben a rangsorban már Kazahsztán, sőt Liechestein is megelőzi hazánkat.


A Vidi kiesésével teljessé vált a lista: immár nincs magyar csapat a nemzetközi porondon. Csak hogy mást ne mondjunk, hazah viszont van. Albán is. És azeri is.

Az UEFA is honorálta klubcsapataink nagyszerű szereplését – immár a kazah, az azeri vagy épp a liechtensteini foci is megelőzi a mienket. Sőt, már ott van a nyomunkban a grúz, az izlandi, a moldáv vagy épp a macedon foci is. És mielőtt valaki nagyot legyintene erre a listára, el kell mondani, hogy a nemzetközi kupasorsolásoknál ez alapján dönti el az UEFA, mely csapat lesz kiemelt, és mely nem. Ennek köszönhetően volt kiemelt például idén a Vidi.

Valahogy nem megy nekünk ez a futballreform, hiszen egyre kevesebb esélyünk van arra, hogy bejussunk valamelyik csoportba, és mielőtt azt mondanánk, hogy kis ország vagyunk, nézzük meg az idei csoportbeosztásokat. A BL-ben ott van a kazah Asztana és a rendszeres résztvevő, de saját tapasztalatból tudva koránt sem verhetetlen BATE.

Az Európa-ligában ott van az azeri Qäbälä, az albán Skënderbeu, de Görögországot például a „jónevű” Aszterasz Tripolisz, Portugáliát a Belenenses képviseli, emellett három – ismétlem, három – cseh csapat, a Slovan Liberec, Viktoria Plzen, no és a Sparta Praha is csoportkörös.

Mindeközben nálunk azt magyarázzák az edzők, milyen nehéz szerda-szombat ritmusban játszani, meg hogy a nyár ezen szakaszában nem lehet felpörögni ilyen kettős terhelésre. Én meg azon gondolkozom, hogy másoknak miért sikerül mégis?


 

És ha mindez még nem lenne elég, itt vannak a belső gondok, kezdésnek például az, hogy nálunk egy héten annyi néző megy ki a meccsekre, mint az angol hatodik ligában egy meccsre.

Persze, nagyon remélem, hogy mindez megváltozik, nagyon remélem, hogy eljön az idő, amikor magyar csapatoknak tapsolhatunk az európai kupák csoportmeccsein.

De leginkább azt remélem, hogy mindezt még én is megélhetem.



Augusztus 28. Stop! Nincs magyar csapat az európai kupákban! Stop! Veletek az ország