mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Magyar futball 2015: 100 forintért eladó egy NB III-as klub

Úgy néz ki - gyorsan kopogjuk le - hogy az MLSZ az NB I-ben rendett tett. Legalábbis gazdasági szempontból. Legalábbis a mostani álláspont szerint. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a magyar futballban rend lenne. Feleki Attila, az NB III-as Kozármisleny tulajdonosa például egy sajátos hangnemben írt levelet küldött a polgármesternek, amelyben közli: 100 forintért eladja a városnak a klubot. Persze, csak, akkor, ha a város három évig legalább olyan szinten működtetti a klubot, mint ahogy az most működik. Íme a levél:

Polgármester Úr, Karcsi!

Szomorú, de azzal, hogy a távollétemben a testületi ülésen, amikor nem volt alkalmam válaszolni számos pontatlan, furcsa és félrevezető információt fogalmaztál meg a labdarúgásról, nem éreztem más döntési lehetőséget, mint hogy nem fogok ekkora ellenszélben minden segítség nélkül tovább dolgozni, harcolni. Ezért bejelentettem, nem finanszírozom tovább a Klubot.

Érthető, hogy sok száz szurkoló, játékos vagy több száz szülő bizonytalansága és elkeseredése heves, érzelmektől túlcsorduló reakciót váltott ki.

Ezt természetesen az újság is megírja ez nem egy közpénzből fizetett hirdetés, mint amikor te a stadion beruházásról írtál 125 ezer Ft-ért a Naplóban, hanem a sportrovat szokásos érdeklődése.

Ezen mégis felháborodva írtál,  saját bejegyzést az újságírónak címezve.

Azt írod, nem is adtunk be kérelmet a támogatásról.

Jelzem, a költségvetési tárgyalás jegyzőkönyvében szerepel. Felhívom a figyelmet hogy – egyeztetés nélkül – nulla forint szerepel focira, miközben van egy (máig hatályos) határozata a testületnek 2014 óta, hogy ebben az évben pontosan mennyivel fogja támogatni a labdarúgást és a kézilabdát.

Ez a tervezhetőség miatt született, mint komoly önkormányzatoknál általában.

Egyetlen határozat, de érdekes módon a kézilabdát olvashattad, mert az a tavalyi határozatnak megfelelően kapott támogatást, mi semmit… Csatolom, ha nem jól emlékeznél (tudod, nem feltételezések: határozat, jegyzőkönyv amiről én beszélek).

Az erről szóló megállapodás IDE KATTINTVA megtekinthető.

Az “amennyiben fedezetet biztosít” azt jelenti, van ennyi tartaléka az Önkormányzatnak, nyilván nem kell hozzá mondjuk hitelt felvennie.
Az  előző testülettől örökölt jelenlegi tartalék: 116 millió Ft.

Azt írod, a foci üzlet, ezért van a tulajdonomban! Ezért nem támogatja a város.

Nos, szégyenlem, de akkor – bár nem így ismernek – de én pocsék üzletember vagyok! 25 év is kevés volt hozzá, hogy rájöjjek, hogyan legalább nem kell beletennem, nemhogy még üzletet csináljak!

Viszont nem tehetem meg, hogy felesküdött képviselőként ne akarjak a városnak a legjobbat!

Ha ez üzlet, lehetővé teszem, hogy az Önkormányzat profitáljon belőle!

Itt jelzem: kerek 100 azaz egyszáz forintért a városnak átadom a Klubot!

Egyetlen feltételem van: legalább ilyen szintű NB III-as csapatot és ugyanennyi utánpótlás csapatot kell minimum három évig működtetni, ha nem, kártérítést fizet a város nekem!
De ez nem lehet gond, ha ez üzlet, hajrá!

De tudod nem ez a lényeg!
Mindent a pénz köré építesz, pedig nem erről van köztünk szó. Csak annyi kellett volna, amit egy ilyen Klub és azok, akik szenvedélyből működtetik talán megérdemelnek, egy pici tisztelet és egy pici elismerés.

Akkor is dolgoztam, sőt ezüstérmeket szereztünk, mikor nem volt TAO támogatás és még az Önkormányzat sem adott semmit. Mit gondolsz, a levegőből fizettem a buszt, edzőt, játékost..? Persze, persze, az a fránya “üzlet”…

De a legszomorúbb,  hogy mindenki láthatja, mi nem “működik” itt.

Elindítottál egy hozzánk méltatlan és sehová nem vezető üzengetést a média felületein két városi vezető között, miközben elfelejted az alapelvet: aki sárral dobál, biztos, hogy maga is sáros lesz.

Nem lehet ennek nyertese, lehet viszont egy óriási vesztes: 25 év munkája, sok száz ember identitása és munkája, több ezer ember büszkesége.

Talán már késő, de én korábban is már sokszor kezet adtam neked, mégsem kellett, most is ez zajlik.

Egy biztos, részemről ennek a fajta kommunikációnak vége, nem méltó hozzánk hogy üzengessünk, én nem ilyen tárgyalásokhoz szoktam.

Tudod egy igazi vezető nem generálja, hanem megoldja a problémákat, ez nagyon fontos erénye.

És végül had másoljak ide egy idézetet,  ha megengeded magamra veszem:

Feleki Attila
klubtulajdonos

 

 



Fanatikusok és hangulat nélkül a románok ellen Kötelező a szurkolói kártya a Loki EL-meccsén