mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Juve-sztárok is érkeztek az Fradi-ünnepre

Június 23-án, kedden egész nap az 1965-ös VVK-győztes csapat előtt tiszteleg a Ferencvárosi Torna Club, hiszen a klub legendái ötven évvel ezelőtt nyerték meg 1-0-ra az Európa Liga elődjének számító trófeát a Juventus ellen, Torinóban. Ennek tiszteletére gyűltek össze a jeles nap ötvenedik évfordulójára a korábbi játékosok, klubvezetők, szurkolók, tisztelők, barátok és családtagok a Fradi Múzeumban, ahol mától az időszaki kiállítás témája – a rendes tárlat mellett – a Vásárvárosok Kupáján bemutatott történelmi menetelés lesz.


Óriási érdeklődés mellett nyitották meg a kiállítást (fotó:fradi.hu)

A fradi.hu beszámolója szerint az eseményen a Juventus és a Ferencvárosi Torna Club közösen ünnepelt, hiszen a korábbi magyar játékosok mellett ott volt a döntőn kezdőként pályára lépett Giancarlo Bercellino, Bruno Mazzia és Gino Stacchini, míg a torinói klubot az utánpótlás ágazat vezetője, Stefano Braghin tisztelte meg.

Az időszaki tárlat megnyitása előtt a résztvevők három beszédet hallgathattak meg. Elsőként a döntő egyetlen találatát szerző Fenyvesi Máté árulta el a történelmi gól hátterét.

– Mivel Flóri nagyon jól fejelt, és különösen a jobbról érkező beadásokat juttatta remekül a hálóba, ezért folyamatosan kilökdösték a labda alól – idézte vissza a „Tüske” becenévre hallgató korábbi kiválóság. – Flórira a Juventus védői is különösen odafigyeltek, folyamatosan lökdösték, ezért megbeszéltük, hogy a jobb oldali beadásokra mindig érkezem én is. Vagy harmincszor feleslegesen futottam már fel, amikor egyszer Novák Dezső remek beadását a hálóba tudtam fejelni. Persze Flórit most is meglökték, ő nem is nézett hátra, ment reklamálni a bíróhoz, de Rákosi Gyula leleményessége megmentette. Lefogta, és azt mondta neki, ne törődj vele, a „Fenyő” befejelte. Azt felelte: akkor jól van, akkor kezdjenek újra.



Az olasz és magyar résztvevők is jót derültek a történeten, amelyet követően lejátszottak egy videót, amelyen az 1965-ös menetelés képei voltak láthatóak Hajdú B. István narrációjával. A felemelő pillanatokat követően a Juventus képviseletében Stefano Braghin szólalt fel.

– Köszönjük a meghívást, és azt, hogy részt vehetünk ezen a ceremónián – mondta Braghin. – Rengeteg jó kívánságot kaptam, amit átadok Torinóban klubunk vezetőinek. Visszanézve a korabeli felvételeket én is átéreztem, hogy milyen érzelmeket szabadított fel ez a győzelem. A Ferencvároshoz hasonlóan a Juventus is átélt már szép és nagyon nehéz időszakokat is. Abban bízom, hogy a közeljövőben a két klub újra meg tud mérkőzni egymással egy kupadöntőben.

Az olasz „bókot” követően a tegnap még Nyonban, az Európa Liga sorsolásán részt vett Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója mondta el gondolatait a jeles jubileum kapcsán.
– Az 1965-ös VVK-győzelem a magyar klubfutball legnagyobb sikere, amit azóta sem sikerült megismételni más hazai csapatnak. Abban az időszakban a Ferencváros az európai klubfutball élmezőnyében helyezkedett el. Ez ma már nem mondható el, hiszen a Juventus BL-döntőt játszott, míg mi tegnap az Európa Liga selejtezőjének sorsolásán vettünk részt. Amíg Nyugaton a labdarúgás gazdasági ágként való kezelése időben elkezdődött, addig mi több évtizedes lemaradással kezdtünk el hasonlóképpen gondolkozni, így most azért dolgozunk, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat. Ha nem is a Juventus szintjére, de az európai középmezőnybe szeretnénk újra eljutni. Ehhez ma minden adott a Ferencvárosnál. A közvetlen utánpótlás-csapatunk aranyérmes lett, a női focicsapat bajnokságot és Magyar Kupát nyert, míg Thomas Doll együttese a bajnoki ezüst mellett Magyar Kupát és Ligakupát nyert. Fontos számunkra a múlt, hiszen abból tudunk erőt meríteni, és a múltunk egyben a jövőnk záloga is. Ennek szellemében szeretném ezt a csodálatos tárlatot megnyitni – zárta szavait Orosz Pál, ezt követően a korábbi magyar és olasz labdarúgók a múltba vissza-vissza merengve sétálgattak a VVK-trófea, a korabeli cipők, tárgyak, ereklyék mellett.

A Ferencváros, a magyar labdarúgás és az egyetemes világfutball rajongói számára kihagyhatatlan ez a tárlat, hiszen egy olyan sikerre fókuszál, ami unikumnak számít a trófeákban egyébként nem szegényes hazai futballtörténelemben.

 

 


Forrás: fradi.hu



Az amatőr futball helyzete Magyarországon MLSZ: A vezetői miatt bűnhődik a Szpari és a szurkolók