mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Pécsett ástak a pálya közepén egy jó nagy gödröt, és eltemették a futballt

Ilyet nem nagyon lehetett eddig látni. Pécsett ma két, licencét vesztett csapat játszott egymással – csak a hűség kedvéért, a Pécs 2-1-re legyőzte a Nyíregyházát – a meccs után pedig ástak egy jó nagy gödröt, és eltemették a pécsi futballt.

Cikkek sokaságát írtam tavaly télen a pécsi futballról. A káoszról és a kilátatlanságról, amely akkor jellemezte a körülményeket. Senki nem lepődött volna meg azon, ha akkor kizárják a pécsi csapatot.

Talán még Matyi Dezső sem.

Aztán valami megváltozott.
Bár ősszel a csapat a béka segge alá is tudott menni, már ami a pályán mutatott teljesítmény illeti, ám már akkor sem érkeztek negatív hírek Pécsről. Tavasszal aztán Robert Jarni benntartotta a csapatot az NB I-be, az MLSZ viszont nem adta meg a klubnak a licencet.

Komolyan mondom, nem tudom, miért nem.
Nagyjából senki nem tudja.
Ez nem azt jelenti, hogy nem volt jogos a döntés, csak az, hogy lényegében mindenki sötétben tapogatózik.

A kecskeméti helyzet egyértelmű: a klubnál az elmúlt években nem volt olyan időszak, amikor ne tartoztak volna valakinek, és ez a helyzet jelenleg is fennáll.

A nyíregyházi sztoriról írtam már részletesen. A lényeg, hogy a klubnál véleményem szerint piti módon megpróbáltak elsunnyogni egy 30 milliós tartozást, amit csak akkor fizettek ki, amikor a játékos feljelentette a klubbot az UEFA-nál. Csak akkor már késő volt. Érdekes, hogy a nyíregyházi vezetők az elmúlt napokban mindenkinek elmondták bánatukat, csak nekem nem válaszoltak. Én ugyanis csak egyetlen kérdést tettem fel: miért nem fizették ki a játékost az elmúlt öt évben.

Szóval, mint mondtam, nem lepődtem volna meg a Pécs tavalyi kizárásán, de a mostaniról nem tudok semmit. Ám ahogy Matyi Dezső szavai előre vetítik, hétfőn minden kiderül. A pécsi tulaj ugyanis keményen nekiment az MLSZ-nek, de még Orbán Viktornak is.

„A futballról nagyon nehéz ma beszélni Magyarországon. Ha megnézzük az elmúlt hetek eseményeit, a szövetség állítólag a szurkolókért és a magyar labdarúgásért van, mégis ilyen gyalázatos döntést hozott – mondta Matyi Dezső a Duna televíziónak. – Hétfőn mindenki kiterítheti a kártyáit, és kiderül, milyen okok miatt utasították el a kérelmünket. Kívánom a miniszterelnök úrnak, hogy amit a magyar futballról megálmodott, azt el tudja érni, de ehhez a megfelelő embereket a megfelelő helyekre kellene tenni. Az MLSZ illetékes vezetőinek nagyon nehéz lesz elszámolniuk a lelkiismeretükkel, mert ha tenni akarnak a labdarúgásért, ezekkel a döntésekkel nem fognak tudni elszámolni. "

Azt gondolom, ezzel még nem ért véget a történet...



Nyíregyházán a szurkolók demonstrálnak, a tulajdonos még mindig azt mondja, ők NB I-es lesznek jövőre is Hihetetlen, de nem veszteséges a meccseken üresen tátongó Nagyerdei Stadion