mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Bravó, MLSZ! Végre "tökös" lett a szövetség!

Valami történt az MLSZ-ben. Valami megváltozott. „Tökös” lett a szövetség, és megmerte húzni azt, ami már évek óta benne volt a levegőben.


A két héttel ezelőtti sajtótájékoztatón, melyen Csányi Sándor bejelentette, mely csapatok nem kaptak licencet, megkérdeztem, miért csak most, és miért nem már évekkel ezelőtt volt ilyen kemény a szövetség.

Akkor Csányi Sándor azt mondta, a változáshoz három dolog kell: elhatározás, idő és erőfeszítés. És ez most jött el.

Ezen az oldalon több alkalommal kritizáltam a licencadó és ellenőrző bizottságot, mert nem csinált semmit akkor, amikor mindenki látta, a csapatok, tulajdonosok nem tartják be a szerződéseket, tartozásokat halmoznak fel. Úgy illik tehát, hogy most megálljak, meghajoljak, és azt mondjam: bravó, MLSZ.

Ne legyünk álszentek, tudjuk, nagyrészt minek köszönhető a változás.

Tarsoly Csaba és Bíró Péter előzetes letartoztatásba kerülése a többi, sunnyogó, játékosokat átverő csapatok sorsát is megpecsételte.

Merthogy senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy például Kecskeméten az elmúlt években nem volt egyetlen olyan perc sem, hogy ne tartoztak volna valakinek. Ahogy az egyik, budapesti klubvezető mondta nekem tegnap: Kecskeméten tíz évig pofátlan játékospolitikát folytattak és ezzel jogtalan előnyt szereztek.

- Ha én ígértem egy játékosnak két forintot, Kecskeméten ígértek négyet, aztán egyet, vagy egyet sem adtak neki oda. És ez így ment tíz éven keresztül – mondta a klubvezető. Ezek után nyilatkozták Kecskeméten, hogy méltánytalan a tegnapi döntés, mert több mint 700 gyerek sportolási lehetősége került veszélybe.

És itt a legnagyobb baj.
Mert a 700 gyerek sportolási lehetőségét nem az MLSZ veszélyezteti a döntéssel, hanem maguk a klubvezetők veszélyeztették éveken keresztül.

Sallói és a kecskeméti tulajdonos szerint az MLSZ veszélybe sodorta 700 kecskeméti gyerek sportolási lehetőségét. Pedig nem az MLSZ tette ezt, hanem ők azzal az elmúlt évek tetteivel

Nyíregyházán azt nyilatkozták, hogy el sem tudták képzelni, hogy nem kapnak licencet, merthogy évek óta most a legstabilabb a helyzet. És ez is a magyar futballvezetők arcátlan – tisztelet a kivételnek – viselkedését jellemzi.

Mint megírtam, a Nyíregyháza azért nem kapott licencet, mert az egyik, nevesincs légiósuk feljelentette a klubot az UEFA-nál, mert öt éve tartozott neki a klub. Ne dugjuk homokba a fejünk: ha a játékos nem megy el az UEFA-hoz,  a játékos mai napig várna a pénzére. Ám elment, a nyíregyházi vezetők megijedtek, fizettek, de már későn.

Mint írtam, Brekk János azt mondta, el sem tudta képzelni, hogy ilyen döntés születik. Pedig ők tehették volna a legtöbbet azért, hogy ne ilyen döntés szülessen. Öt évük volt rá.

Óriási árat fizettek azért, mert öt évig tartoztak egy játékosnak.

Brekk János azt mondta, el sem tudta képzelni, hogy ilyen döntés születik. Pedig ők tehették volna a legtöbbet azért, hogy ne ilyen döntés szülessen. Öt évük volt rá

A pécsi helyzet érdekes.
A klubot akkor nem zárták ki, amikor naponta érkeztek hírek arról, hogy ki mindenkinek tartozik. Amikor a hóeltakarításra sem volt pénz, amikor a szurkolók dobták össze az edzőtáborra a pénzt. Aztán most robban a bomba, a Pécs is mehet az NB III-ba.

Matyi Dezső tulajdonos csak annyit mondott: megnézné azt a határozatot, amiben az MLSZ megindokolja a döntést.

A szurkolók pedig tűntetéseket szerveznek.
Megértem őket, hiszen ők lettek legjobban átvágva.

De nem az MLSZ, hanem szeretett klubjuk vezetői vágták őket át, a tüntetést ellenük kellene szervezni. A most licencet kapó klubok tulajdonosai pedig vegyék észre: véget ért a sunnyogások, átvágások kora. Legalábbis nagyon remélem, hogy az MLSZ szigora nem csak idénre szólt.

A döntés tehát megszületett, a Kecskemét, a Nyíregyháza és a Pécs is csak az NB III-ban indulhat jövőre.

De egy nyitott kérdés még hátra van.
Ez a három klub több mint három milliárd forintot kap a jövőben stadionrekonstrukcióra.

Talán ezt a döntést is felül kellene vizsgálni.



Hova tűnt Garancsi István? - A Vidi tulajdonosa el sem ment a Magyar Kupa döntőre Tragédia: öngyilkos lett a korábbi NB I-es edző