mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Öt csapat nem kapott licencet - biztosan csökken az NB I létszáma

Soron kívüli sajtótájékoztatót hirdetett Csányi Sándor. Mindenki nagy bejelentésre készült. És nem is kellett csalódni.

 


Csányi Sándor szerint eljött az idő a rendteremtésre


Csányi Sándor nem kertelt, egyből a közepébe csapott. Elmondta, hogy az elmúlt időben az NB I-es csapatoknál tapasztalt állandó pénzhiány miatt változások szükségesek.
- Nem csukhatjuk be a szemünket. Az elmúlt időben minden évben legalább egy, de inkább több klubnál is felszámolás körüli helyzet alakult ki, nem beszélve a köztörvényes bűncselekményekről. Ezek aláássák azokat a dolgokat, eredményeket, amelyeket eddig elvégeztünk, elértünk – mondta Csányi Sándor, aki hozzátette, a szövetség kiemelt célja, hogy pénzügyi stabilitást alakítson ki.

- Sportfogadás vagyon értékű bevétele az MLSZ-en keresztül a csapatokhoz kerülnek. Bár még nem írtuk alá a szerződést, most úgy néz ki, ez az összeg nagyobb, mint a mostani televíziós közvetítésekért járó pénz. Mivel szeretnénk a hazai nevelésű játékosok számát növelni ezért ebből a pénzből azok a csapatok kapnak kiemelkedő összeget, melyek játékoskeretében legfeljebb hét nem hazai játékos található, míg a pályán egyszerre csak három nem magyar nevelésű játékos lehet. Kivéve a nemzetközi kupákban induló csapatok, ahol 10 nem magyar nevelésű játékos szerepelhet a keretben, míg öt nem magyar nevelésű játékos lehet a pályán. Hozzá kell tenni, hogy jövőre a pályán kell lennie legalább egy 20 éven aluli játékosnak, míg két év múlva ez a szám kettőre módosul – mondta az MLSZ elnöke, aki hozzátette, a jövőben szigorú ellenőrző rendszert vezetnek be.

Csányi Sándor egyébként megdöbbentő adatokkal is szolgált.
- A 2014/2015-ös idényben csapatonként átlagban 41 játékos lépett pályára. Ennél is brutálisabb adat, hogy a magyar játékosok esetében a fizetések 55 százaléka olyan futballistához került, aki egyáltalán nem játszott, míg a légiósoknál ez az arány 58 százalék.

És akkor elérkeztünk az NB I létszámához…
- Azt már korábban eldöntöttük, hogy az NB I-ben a létszámot legkésőbb 2017-2018-as idényre 12-re csökkentjük. De itt meg kell állni egy pillanatra, hiszen friss hír, hogy a Győr mellett a Pécs, Kecskemét, Nyíregyháza és a Pápa nem kapott indulási licencet. Ha a fellebbezések után nem változik a helyzet, akkor már jövőre 12 csapattal indul a bajnokság. Azok a csapatok, melyek végül nem kapnak licencet, az NB III-ban folytathatják. Amennyiben a licencmegtagadások miatt páratlan számú lenne az NB I, úgy a másodosztály harmadik helyezettje jut az NB I-be. Megszűnik a Ligakupa, helyettük az U21-es csapatokat az NB III-ban lehet indítani, pontjaik beleszámítanak, fel nem juthatnak, de kieshetnek.

Kérdésemre – miszerint a mostani változásokat miért nem öt évvel ezelőtt vezették be -, Csányi Sándor a tibeti filozófiát hívta segítségül, Buddhát idézte, miszerint a változtatások bevezetéséhez három dolog kell: elhatározás, idő és erőfeszítés.


És ez most jött el.





A nagy bejelentés(ek) napja lehet a mai Nyíregyházi kamu