mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Kis magyar futball-licenc

Ma kiderül, mennyire tartja magát saját szabályaihoz az MLSZ. Ugyanis ma ülésezik a licencadó bizottság. Akinél hibát talál, annak a klubnak hét napja van a pótlásra. Bevallom, én egyet sem adnék.

 


Már csak azért sem, mert az a klub, a melyik augusztusban a profinak nevezett magyar bajnokság valamelyik osztályában akar indulni, az április végén legyen erre felkészülve.

Ha nincs, akkor "helló".

Persze, ne legyünk naivak, nemhogy a klubok nagy többsége, de az MLSZ sincs felkészülve a következő bajnokságra. Hogy mást ne mondjunk, ma, azaz április 27-én még nincs meg a következő évi versenykiírás.

Ha ezt viccesnek vélik, nem Önökben van a hiba.

Persze a klubok joggal kérdezhetnék, vajon mit „kutatgat az MLSZ az ő portájukon, amikor a sajátjukon is nyakig áll a szemét”, és ebben minden bizonnyal igazuk is van. Mert nehogy azt gondolja valaki, hogy azért áll ott a magyar klubfutball, azért áll ott a magyar NB I mert a klubok hibáznak…

Nem, ez az egész, mutyizásokkal, csalásokkal, tartozásokkal körbefont magyar futball azért tart ott, ahol, mert az MLSZ nem képes rendet tartani. Márpedig azért nem képes, mert – tisztelet a kivételnek – erre alkalmatlan személyek döntenek ügyekről.

Olyan személyek, akik már 20-30 éves is magyar futballügyekben döntöttek – és ugye látjuk, mire jutott ebben az időben ez a sportág nálunk.

Azt gondolom, előbb az MLSZ-ben kellene rendet tenni, előbb oda kellene hozzáértő, erőskezű vezetőket tenni, akik aztán rendet teremtenének a magyar futballban. Akiknél nem lenne kivételezés, mutyizás, haladék.

Fájdalmas rendcsinálás lenne, de rend lenne.

Attól félek, hogy ez a rendcsinálás nem mostanában kezdődik majd el, sőt, azt gondolom, sokan meglepődünk majd a licencadó testület határozatain. Igaz, ha visszatekintünk eme testület elmúlt évekbeli „munkásságára”, még az is simán lehet, hogy a Győr csont nélkül kap indulási jogot.

Persze, egy normális helyen a Győr már rég nem játszana bajnoki meccseket, miként a Pápa sem, sőt, a rangado.hu  több, egymástól független forrásból származó, mégis egybehangzó értesülése szerint Kecskeméten is meleg a helyzet, hiszen az alföldiek állítólag hosszú ideje komoly adósságot görgetnek maguk előtt. Nagyságrendileg négyszázmillió forintos mínuszról van szó, amit mára kell(et) valahogy eltűntetni.

Mondjuk, szerintem, ha egy külföldi cég képviselőit hívnánk ide, kezükbe nyomnánk az MLSZ által kitalált licencszabályzatot, és azt mondanánk, ezek alapján döntsék el, mely magyar csapatok indulhatnak a profi bajnokságba, az NB I-ben 8-10 csapatnál több biztosan nem kapna engedélyt (és még lehet, hogy túlzó számot írtam), de az NB II sem lenne 16 csapatos.



A hokiban miért megy az, ami a futballban nem? Ez azért nagyon kemény: Az NB I-ben hét, az NB II-ben három csapat indulhatna, ha holnap kezdődne a bajnokság