mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Azért a pofátlanságnak is van határa

Pontosabban nincs. Sok minden megtörténhet, és sajnos meg is történik a magyar futballba, de amit Bíró Péter, pápai tulajdonos művelt tegnap, az minden határon túlmegy. Kirúgta ugyanis a csapat vezetőedzőjét azért, mert az elmondta, lassan olyan helyzetbe kerülnek, hogy a játékosoknak nincs mit enni. Persze a hivatalos indoklás nem pontosan ez – viszont óriási kamu.

Lengyel Ferenc (a háttérben, a kispad előtt) kipakolt - a büntetés nem maradt el...


– A játékosok napi gondokkal küzdenek, de az edzésen kevés látszik ebből. Elmondásuk szerint elég nagy problémák vannak, de magamról is beszélhetek. Lassan ezek a problémák már kezelhetetlenek. Bíró Péter ott volt a mérkőzésen, és általában heti egyszer találkozunk, de telefonon emellett még tudunk egyeztetni. Próbál minket nyugtatni, ez egy ideig hatott is, de ennek az ereje elveszett. Várjuk azt a mondatot, ami megnyugtatna minket, de eddig ez nem érkezett meg. A játékosok nevében nem tudok ígéretet tenni, de úgy látom, toleránsak. Biztos, hogy vannak kételyek is, hiszen régóta várnak a pénzükre. Mi a stábbal ki fogunk tartani, az biztos, és végigcsináljuk az idényt. Miért tagadjuk? Az anyagi helyzet borzasztóan rányomja a bélyegét a munkára. Szakmai munka nagyon kevés zajlik, mivel a csapatot lélekben kell erősíteni. Az edzésekbe olyan játékokat, olyan elemeket kell betenni, amelyek jó hangulatra serkentik a srácokat. Ezekbe próbálunk olyan taktikai elemeket belevinni, amelyek a játékunkhoz illeszkednek, de ezt sokszor a játékosok észre sem veszik. A kialakult helyzet meglátszik a teljesítményünkön, elsősorban ezt azon érzem, hogy képtelenek vagyunk a kapuba találni. Elsősorban ez fejben dől el. A szereplésünk nem túl fényes, és sajnos a rutintalan játékosok ebből ítélik meg a helyzetünket. Látszik rajtuk, hogy egy kicsit elbizonytalanodtak. Szerintem viszont a helyzet majdnem, hogy nem változott tél óta. Továbbra is nagyjából ott tartunk, ahol akkor. Három hazai meccset megnyerve a bentmaradás bőven kiharcolható, szóval én egy picit nyugodtabb vagyok, mint a fiatal játékosok –
mondta Lengyel Ferenc az újpesti, 4-0-s zakó után, hivatalosan is bevallva azt, amit úgyis mindenki tudott: Pápán csak a játékosok jóhiszeműsége miatt van még futball.

Mert aki a magyar futballban él, aki figyeli a történéseket, az tudja, a pápai futball évek óta pengeélen táncol. Hogy mást ne mondjunk, tavaly is csak a szerződések módosítása és fizetéscsökkentés miatt fejezhette be a bajnokságot a csapat.

Csakhogy az elmúlt egy évben, pontosabban az elmúlt pár hétben sok minden történt Pápán. Hogy mást ne mondjunk, Bíró Péter saját magát, pontosabban a cégét jelentette fel majd 5 milliárd forintos csalás miatt.

Lehet, hogy ez csak az én olvasatomban jelenti azt, hogy Bíró Péter bevallotta, hogy egy hazug csaló bűnöző, és lehet, hogy én értem félre az egész önfeljelentést, de az biztos, hogy ezek után csak az MLSZ töketlenségének, no és a pápai játékosok hűségének (uram bocsá, gyávaságának) köszönhetően van még Pápa nevű csapat az NB I-ben.


 

Ám Bíró Péter tegnap olyat tett, ami minden határon túlmegy.
Ami még ebben a mutyizásokkal, fogadási csalásokkal körbefont magyar futballban is hányingerkeltő.

Bosszúból, amiért Lengyel Ferenc elmondta, amit úgyis mindenki tud, kirúgta a vezetőedzőt.
Persze a hivatalos indoklás nem (csak) erről szól.

"A csapat eredménytelensége (utolsó négy mérkőzés 0 pont), valamint a vezetőedző újpesti mérkőzés utáni nyilatkozata, mely szerint a sikerek elmaradása a pénztelenségre vezethető vissza, késztették a vezetést (sic!) a váltásra. A hátra lévő hat bajnoki mérkőzésen reális esélyként biztosítható az NB I-es tagság, amihez azonban új impulzusokra van szükség. A sportszervezet ezen időszakra nem szerződtet új szakvezetőt, a csapat irányítását mint oly sokszor, Kovács László kapusedzőre bízza, maximális háttértámogatással. Azt sosem tagadta a klub hogy vannak pénzügyi csúszások, ami az egyik legkisebb költségvetéssel dolgozó sportszervezetnél előfordulhat, de eddig mindig sikerült megoldani a problémákat és a csapat is biztosította az NB I-es tagságát"

Ráadásul mindezt tetézni is tudták Pápán, hiszen mindezt úgy állították be, hogy nem a tulajdonos, hanem a játékosok döntöttek úgy, nem akarnak az edzővel dolgozni, pedig a futball örök igazsága, hogy nem a játékos dönti el, ki legyen az edző.

- Egyre rosszabbul szerepeltünk, az MTK elleni meccs után Lengyel Ferenc behívott magához egy másik játékostársammal együtt. Arra volt kíváncsi, mit gondol róla a csapat. Kijelentette, adott esetben felajánlja lemondását. Arra kért, csináljunk afféle közvélemény-kutatást a játékostársaim között. Mondom, fura szituáció volt, jobb híján azt találtuk ki, hogy szavazunk. Így is történt. Huszonöt futballista volt az öltözőben, amikor feltettük a kérdést, akarunk-e együtt dolgozni továbbra is az edzővel. Huszonegyen nem akartak, hárman folytatták volna a közös munkát, egy fiú pedig tartózkodott. Úgy voltunk vele, ezt azért mégsem mondhatjuk meg Lengyel Ferencnek, végül az egyik vezető beszélt neki a szavazásról. Emlegethetjük újra meg újra a pénztelenséget. De azt kijelentem, hogy ha voltak – sőt vannak is – csúszások, a vezetők előbb-utóbb mindig kifizettek bennünket.Ezért sem értem, miért kell a pénztelenségre fogni a sikertelenséget. Amikor Lengyel Ferenc elvállalta a csapat irányítását, pontosan tudta, mire számíthat a Lombardnál. Én nem mondom, hogy nincsenek olyan játékostársaim, akik nehéz helyzetben vannak, nem turkálok senkinek a pénztárcájában. Az viszont biztos, hogy Lengyel Ferenc a tizenkettedik helyen vette át a csapatot, s most a tizenötödik helyen vagyunk. Irányításával tíz találkozón mindössze öt pontot szereztünk, és négy gólt szereztünk. Ezt nehéz megmagyarázni és kivédenimondta az nso-n Szűcs Lajos csapatkapitány.

Nos, minden tiszteletem Szűcs Lajosé, óriási sportember, de ő az az ember a világon, aki soha az életben nem mondana rosszat Bíró Péterről. És ez így is van rendjén, hiszen a kapus és a tulajdonos kapcsolata példaértékű, de azt gondolom, ez a sztori messziről bűzlik.

Egyrészről ha edző megszavaztatta magát, akkor miért nem ő mondott le – ahogy Szűcs is mondta - , akkor minek kellett ez a kamu indoklás, másrészről a kapus szerint Lengyel Ferenc irányításával tíz meccsen öt pontot szereztek, és ezt nehéz kivédeni.

Mint ahogy azt is, hogy egyik meccsen sem Lengyel Ferenc volt a pályán, és bár a vereségben lévő felölőségét nem lehet vitatni, abban, hogy ott tart a Pápa, ahol, bizony a játékosok is benne vannak vastagon. Nem mellesleg ez a nyilatkozat azt sugallja, a játékosok bevállalták az újpesti zakót, csakhogy megbuktassák Lengyelt.

Szűcs Lajos nagyszerű sportember, kiváló kapus, de...

Nos, tény, Bíró Péter eddig minden nehézség ellenére fenntartotta a pápai futballt, bár azt is tartom, hogyha igazak a saját maga ellen felhozott vádak, akkor ezt lopott, elcsalt pénzből tette.

Ám tegnap, ezzel a menesztéssel - a csapat pedig a szándékos edzőbuktató újpesti vereséggel - óriási szegénységi bizonyítványt is kiállított magáról…

 



Sallói vagy vak, vagy… Nyílt levél a kicsik nevében a Nagyhoz