mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Sallói vagy vak, vagy…

Hihetetlen, de még mindig vannak olyan szakemberek, akik kiállnak a 18 csapatos bajnokság mellett. Pontosabban, akik azt gondolják, nem szabad létszámcsökkentést végrehajtani a magyar futballban. Legutóbb Sallói István, a Kecskemét klubmenedzsere mondta el erről a véleményét.


 

- Volt tíz évvel ezelőtt tizenkét csapatos NB I, három évig élt, aztán nagyon gyorsan megszüntették, mert az alsóház teljes érdektelenségbe fulladt. Akkor még a derbiknek, az Újpest–Fradiknak a hangulata messze nem volt ilyen figyelemmel kitüntetve, mint például ma, amikor egy évben kettő ilyen van – mondta Sallói, aki szerint hosszútávon a legtöbb vidéki klub bajba kerülne a 12 csapatos NB I-ben, ugyanis a szurkolók és a szponzorok számára sem lenne vonzó, ha mondjuk csak a szomszéd megyeszékhelynek lenne élvonalbeli csapata.

Nos, Sallói István elfelejti, hogy jelenleg hol áll a magyar futball.
Az NB I-ben két csapat, a Győr és a Pápa áll a megszűnés szélén. Az NB II-ben van olyan csapat, amelynek stadionjába nem lehet beengedni a szurkolókat,ezért inkább zárt kapus meccset rendeznek. Ugyanebben a bajnokságban, Kaposváron hónapokig senki nem kapott pénzt, a csapat ugyan még tavaly NB I-es volt, jövőre minden bizonnyal NB III-as lesz. Fontos, hogy mi lesz élvek múltán, csak közben "holnapután" összedől a magyar bajnokság.

De hogy ne menjünk messzire: Kecskemétről is folyamatosan olyan hírek szivárognak ki, hogy bizony a fizetési határidők koránt sincsenek betartva – és akkor még finoman fogalmaztunk.

Nos, én azt gondolom, hogyha a magyar bajnokságban 12 olyan csapat van, amelyik betart minden előírást, megfelel minden szabálynak, időben érkezik minden pénz, akkor legyen 12 csapatos a bajnokság. Hozzá kell tenni, ha egyszer úgy igazából ellenőrizhetné a licenckiírás feltételeit, félő, hogy nagyjából öt csapat felelne meg a szabályoknak.

Sallói azt is hozzátette, hogy kevesebb csapat esetén kisebb lenne az a bázis, ahol a magyar fiatalok bemutatkozhatnának az NB I-ben. Az élcsapatok színvonal-növekedéséhez külföldi játékosokra lesz szükség, a kisebb létszám pedig azt eredményezi, hogy még kevesebb magyar tehetség debütál az első osztályban.

Mit csinálna a csapat a megemelkedett pénzével? A magyar játékosnak miért fizetne többet? Nyilván mindenki egyből minőségi játékosokban gondolkodik, így mit hozna: külföldit. A másik oldalról meg azt hallom, hogy csökkenteni kell a külföldiek arányát. A kettő együtt nem jön. A magyar játékosok helye még jobban beszűkül.

Sallói ezzel elárulta a legnagyobb problémát, ami a magyar futball vezetőit jellemzi. Úgy gondolja, gondolják, hogy a magyar futball felemelkedéséhez külföldiek kellenek, és ha több pénz van, akkor azt rájuk kell költeni. Ez óriási tévedés. Egyrészről annyival több pénz még így sem áramlana a klubokhoz, hogy hozzanak 3-4-5 minőségi légióst, másrészről nem a magyar játékosoknak kellene több pénzt adni, hanem az utánpótlás-nevelésre kellene többet fordítani.

Ott kellene megszűntetni, hogy csókosok, rége levek szerint dolgozó, napszemüvegben, strandpapucsban foglalkozást vezénylő – ezt a Puskás Akadémiánál a saját szememmel láttam - edzők irányítsanak. Uram bocsá, oda kellene olyan edzőket hozni, akik máshol már bizonyították, képesek kiemelkedő tudású futballistákat nevelni.


Sallói a válogatottnál is dolgozik. Ott ahol az elmúlt meccsek alatt egyetlen 23 éven aluli játékos sem lépett pályára. Ő mégis azt mondja, azért ne legyen 12 csapatos a bajnokság, mert akkor a fiatalok kevesebb lehetőséget kapnak. Nos, ennél már nehezebb kevesebbet kapni


Sallói azt is mondja, beszűkülne a lehetőség arra, hogy a fiatalok bemutatkozhassanak az NB I-ben. Az igazság az, hogy a klubvezetők saját maguknak szűkítik be a lehetőséget az ilyen nyilatkozattokkal, döntésekkel. Bár egyébként pont Kecskeméten van saját nevelésű fiatal, akit a mély vízbe mertek dobni, ha kevesebb NB I-es klub lenne, akkor a kevesebb helyre több jó képességű utánpótláskorú játékos koncentrálódna. Ők együtt jobb szintet képviselnének, több lehetőségük lenne bemutatkozni az élvonalban – persze csak ha a klubvezetők a pénzt nem nevesincs légiósokra költenék.

Azt gondolom, egy nagyon fontos oka van annak, hogy a magyar futballba ma dolgozók nagy többsége ellenzi a létszámcsökkentést. Ha 12 csapat lenne az NB I-ben, amelyből kettő kiesne, uram bocsá, egy még osztályozót játszana, akkor bizony sokkal nehezebb lenne kiharcolni a bennmaradást. Sokkal nehezebb lenne a „tűz” közelébe maradni, mint most. Mert valljuk be, bár a jelenlegi bajnokság szoros a kiesést illetően, általában a téli szünetre egy csapat úgy leszakad, hogy szinte már menthetetlen. A 20. forduló környékére kb. 8 csapatról derül ki, hogy se a dobogóra nem érhetnek oda, se ki nem eshetnek, így cél és tét nélkül vegetálják végig a bajnokságot.

Ezt nevezik langyos víznek, ezt nevezik vegetálásnak, ami rögtön megszűnne akkor, ha mondjuk, 12 csapatos lenne a bajnokság. Akkor nem lehetne „kamuzni”, ellenni, akkor bizony az utolsó percig küzdeni kellene.

És ezt nem akarnak a magyar klubvezetők.

És tudják mi a baj ebben?
Hogy ezzel a saját érdekeiket nézik.
Csak az nem egyezik a magyar futball érdekeivel.Szombathelyi bohózat Azért a pofátlanságnak is van határa